Αφρική

Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Αιγύπτου-Αιθιοπίας- Σουδάν για το Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση γνωστοποίησε την Κυριακή την επανέναρξη των τριμερών διαπραγματεύσεων για τη λειτουργία του τεράστιου φράγματος που κατασκευάζει η Αιθιοπία στο Γαλάζιο Νείλο και έχει επιφέρει σοβαρές τριβές στις σχέσεις ανάμεσα στο Κάιρο και την Αντίς Αμπέμπα εξαιτίας διαφωνιών στην κατανομή της διαχείρισης των σημαντικών υδάτινων πόρων που αντιπροσωπεύει ο μεγάλος αυτός ποταμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ανακοίνωσή του, το αιγυπτιακό υπουργείο Υδάτινων Πόρων και Άρδευσης τονίζει τη σημασία της επίτευξης μιας δεσμευτικής συμφωνίας για τους όρους χρήσης του φράγματος, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και τις ανησυχίες των τριών κρατών που επηρεάζονται από την κατασκευή του φράγματος, συμπεριλαμβάνοντας και το Σουδάν.  

Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων των αντιπροσωπειών της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και του Σουδάν για το αποκαλούμενο Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης θα λάβει χώρα στο Κάιρο, όπως συμφωνήθηκε κατά την τριμερή διάσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Χαρτούμ.

Ο επικεφαλής της αιθιοπικής αντιπροσωπείας, Σελέσι Μπεκέλε, δήλωσε ότι η χώρα του θα εργαστεί σκληρά για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις, όμως υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της χώρας του να χρησιμοποιήσει κατά τον τρόπο που θεωρεί καλύτερο τα νερά του Νείλου.

Τον Ιανουάριο του 2020 οι τρεις χώρες είχαν προσδιορίσει ένα αρχικό πλαίσιο διευθέτησης ζητημάτων σχετικών με την κατασκευή του φράγματος, όμως η Αντίς Αμπέμπα εγκατέλειψε τις συνομιλίες λίγο πριν την υπογραφή κάποιας συμφωνίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...