Αφρική

Η αντιπολίτευση στη Ν. Αφρική έχει ζητήσει δικαστική απόφαση για να υποχρεώσει την κυβέρνηση να συλλάβει τον Πούτιν

Η αντιπολίτευση στη Νότια Αφρική ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ζήτησε την παρέμβαση της δικαιοσύνης για να διασφαλίσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συλληφθεί εάν φτάσει στη χώρα με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής των BRICS τον Αύγουστο.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, έχει ζητήσει δικαστική απόφαση για να υποχρεώσει την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να συλλάβει τον Πούτιν βάσει εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) εάν επιχειρήσει να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της ομάδας κρατών που αποτελούν μέρος Νότια Αφρική, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία.

Το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα τον Μάρτιο για την απέλαση ορισμένων παιδιών από τα ουκρανικά εδάφη που κατέχει η Ρωσία, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου. Ως μέλος του Δικαστηρίου, η Νότια Αφρική είναι θεωρητικά υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση, αλλά η κυβέρνηση της Πρετόρια, η οποία έχει στενές διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα και επιμένει στην ουδετερότητα έναντι του πολέμου στην Ουκρανία, δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει τις προθέσεις της.

Η Δημοκρατική Συμμαχία εξήγησε ότι η «προληπτική» δικαστική προσέγγιση έχει τον ρόλο της διασφάλισης της συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, στην προκειμένη περίπτωση την παράδοση του Πούτιν στο ΔΠΔ.

Το κόμμα σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «δικαστική ασάφεια». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί "δεόντως" στη σύνοδο κορυφής των BRICS, χωρίς να διευκρινίσει εάν ο Πούτιν σκοπεύει να παραστεί αυτοπροσώπως στην εκδήλωση.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα ξεκινά, «φυσικά, από την αρχή» ότι οι εταίροι εντός του οργανισμού δεν θα συμμορφωθούν με «παράνομες αποφάσεις», στην περίπτωση της εντολής του ΔΠΔ. Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής έχει ήδη χορηγήσει διπλωματική ασυλία σε αξιωματούχους που συμμετείχαν σε συνάντηση και σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των BRICS τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, υπάρχουν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες είναι ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για να εξασφαλιστεί νομική κάλυψη για πιθανή επίσκεψη Πούτιν, αν και το στέλεχος στην Πρετόρια ισχυρίζεται ότι είναι μια τυπική διαδικασία για τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι «αυτές οι ασυλίες δεν ακυρώνουν κανένα ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από διεθνές δικαστήριο κατά οποιουδήποτε συμμετέχοντος στη διάσκεψη».

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Νότια Αφρική έχει επικριθεί για την εγγύτητά της με τη Μόσχα. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα εκτίμησε τον περασμένο μήνα ότι το ένταλμα σύλληψης στο όνομα του Πούτιν «βάζει μπαστούνια στους τροχούς» της χώρας του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...