Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Ντόμινο! Το Λιβυκό κοινοβούλιο απέρριψε την ενεργειακή συμφωνία με τους Τούρκους-Ναυτική βάση η Τουρκία-"Καρφί" Τσαβούσογλου για Ελλάδα (upd)

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην Ελλάδα και τη Γαλλία. «Αυτές οι χώρες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Λιβύη είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Ας σταματήσουν να ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης με αρνητική έννοια», ανέφερε.

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν αντιδράσει σε συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για την θαλάσσια αρμοδιότητα, ο Τούρκος Υπουργός απάντησε ότι οι συμφωνίες που υπέγραψαν σήμερα «είναι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο κυρίαρχων κρατών, της Λιβύης και της Τουρκίας, με την αντίληψη του όλοι κερδίζουν (win win). Επομένως, τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες. Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν. Το σημαντικό είναι αν οι συμφωνίες που υπογράψαμε είναι επωφελείς ή όχι για τις δύο χώρες και τους λαούς των δύο χωρών; Το κοιτάμε αυτό. Δεδομένου ότι έχουμε υπογράψει, βλέπουμε αμοιβαία οφέλη εδώ, με win win αντίληψη».

«Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τη Λιβύη σε κάθε τομέα. Μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι μόνο εάν η Λιβύη βελτιώσει τις σχέσεις της με τρίτες χώρες. Αυτές οι χώρες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Λιβύη είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Ας σταματήσουν να ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης με αρνητική έννοια», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αρχικό κείμενο 

Πριν λίγο το λιβυκό κοινοβούλιο απέρριψε την συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Τουρκίας και της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ χαρακτηρίζει "παράνομη" τη συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία και λέει ότι η κυβέρνηση Ντιμπέιμπεχ, η θητεία της οποίας είχε λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη να μεσολαβεί για διεθνείς συμφωνίες.

Η κίνηση αυτή σύμφωνα με Λίβυο ειδικό, αφορά το πρόβλημα που θα αντιμετωπίζει πάντα η Τουρκία, το οποίο αφορά την μη νόμιμη βάση για τις ενέργειές της στη Λιβύη, αφού οι συμφωνίες που υπογράφει με τους Λίβυους αντιπροσώπους της απαιτούν την συναίνεση του λιβυκού κοινοβουλίου.

Αυτό αφορά το άρθρο 6, παράγραφος 10 του οδικού χάρτη του LPDF που διέπει την προσωρινή λιβυκή εκτελεστική αρχή.

https://www.youtube.com/watch?v=8mRNMr4Kb3Q

Οι Τούρκοι ονειρεύονται ναυτική βάση στην Τρίπολη  

Σύμφωνα με πηγές, η Τουρκία θα αποκτήσει σύντομα  ναυτική βάση επιμελητείας στη Λιβύη.

Αν υλοποιηθεί αυτό, την βάση αυτή θα φυλάσσει μόνιμα τουρκική ομάδα μάχης πολεμικών πλοίων, κάτι που φυσικά αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι έκανε έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας για τα συμφέροντα της χώρας

Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El Sisi προέδρευσε σε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων τη Δευτέρα για να επανεξετάσει τις δραστηριότητες και τις προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου σε όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις και σε συνεργασία με όλους τους κρατικούς θεσμούς, ανέφερε ο Προεδρικός εκπρόσωπος Μπάσαμ Ράντι.

Μέσα στην συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα φυσικά της ενεργειακής συμφωνίας της Λιβύης με την Τουρκία, και τα επακόλουθα της στην περιοχή.

Συνεδρίαση του υπουργού οικονομίας της Λιβύης

Ο υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου της Λιβύης, Mohamed Al-Hwaij συναντήθηκε με εκπροσώπους της νότιας περιοχής για να συζητήσουν την έλλειψη καυσίμων στη χώρα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Brega Oil Marketing Company, και εκπρόσωποι εταιρειών διανομής καυσίμων. Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη αναδιοργάνωσης των πρατηρίων καυσίμων, προκειμένου να διασφαλιστεί ένας δίκαιος και επαρκής μηχανισμός διανομής, χωρίς προβλήματα.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν επίσης την ανάγκη να εργαστούν για την ίδρυση νέων πρατηρίων υγρών καυσίμων, τα οποία λειτουργεί η εταιρεία Brega, ειδικά στην περιοχή Ghat. Συμφωνήθηκε επίσης η δημιουργία νέων αποθηκών φυσικού αερίου, καθώς οι σημερινοί ταμιευτήρες παραμένουν πολύ μακριά από τις πόλεις της περιοχής.

Οι συνοριακές περιοχές της νότιας Λιβύης παραμένουν μια περιοχή ενδημικής αστάθειας, που πλήττεται από κοινοτικές συγκρούσεις και αχαλίνωτο λαθρεμπόριο. Η περιοχή υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στην περιφέρεια της πολιτικής και των διεθνών ανησυχιών της Λιβύης. Όλο και περισσότερο, το κενό διακυβέρνησης στο νότο έχει προσελκύσει πολιτικούς παράγοντες από τη βόρεια Λιβύη και εξωτερικά κράτη. Αυτό έδωσε στους λαθρέμπορους μεγαλύτερη πρόσβαση στα ακυβέρνητα σύνορα μεταξύ Νίγηρα και Λιβύης και βοήθησε να τροφοδοτηθεί η άνευ προηγουμένου ροή μεταναστών προς την Ευρώπη.

Οι εξτρεμιστές που αναζητούν καταφύγιο στο νότο και οι μετανάστες που διακινούνται λαθραία μέσω της περιοχής επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια της Λιβύης και της ευρύτερης περιοχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ