Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Πώς ο άξονας Αιγύπτου-Ινδίας κατά Τουρκίας-Πακιστάν μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα

Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία  έχοντας αποσταθεροποιήσει την αγορά ενέργειας και προκαλώντας επισιτιστική κρίση, έχει  "πετύχει" να  προσθέσει αξία στη θαλάσσια οδό Ινδοειρηνικός-Σουέζ-Μεσόγειος

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί την υπέρβαση των ορίων των υφιστάμενων θεσμών και των πολυμερών μορφών, τα οποία συχνά περιορίζονται στο γεωγραφικό τους εύρος ή παραλύουν από εσωτερικές διαιρέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συνεργασία μεταξύ Γαλλίας, Αιγύπτου και Ινδίας θα μπορούσε να προσθέσει ένα σημαντικό νέο στοιχείο σε αυτόν τον ιστό των  πολυμερών μορφών

Οι δυνατότητες για τριμερή συνεργασία μεταξύ Γαλλίας, Αιγύπτου και Ινδίας πηγάζουν από τα συγκλίνοντα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.

Και οι τρεις χώρες είναι θαλάσσια έθνη που έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τη σταθερότητα του υπερωκεάνιου χώρου που εκτείνεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα έως τον Ινδο-Ειρηνικό.

Επίσης μοιράζονται την ίδια ανησυχία,ότι οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο μια τέτοια σταθερότητα, όπως παρατηρήθηκε πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα στενά του Ορμούζ.

Το Παρίσι, το Κάιρο και το Νέο Δελχί αντιμετωπίζουν επίσης συλλογικά τους μετασεισμούς του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ειδικά με τη μορφή της ενεργειακής και επισιτιστικής ανασφάλειας

Ιστορικές σχέσεις Αιγύπτου-Ινδίας

Υπάρχει μια ιστορική συγγένεια μεταξύ του Καΐρου και του Νέου Δελχί λόγω του αυτοαποκαλούμενου καθεστώτος τους ως «πολιτισμικών κρατών», της δημογραφικής ηγεμονίας στις αντίστοιχες περιοχές τους, της γεωγραφικής κεντρικότητας και των  γεωπολιτικών φιλοδοξιών.

Από τον κοινό αγώνα τους για ανεξαρτησία ενάντια στη Βρετανική Αυτοκρατορία μέχρι την ίδρυση και την ηγεσία του Κινήματος των Αδεσμεύτων στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, η Αίγυπτος και η Ινδία διατηρούν από καιρό στενούς δεσμούς.

Μετά τη μετάβαση της Αιγύπτου από το σοβιετικό στο αμερικανικό μπλοκ μετά τις Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ του 1978, οι διμερείς σχέσεις ψυχράνθηκαν και δεν ανταποκρίθηκαν στις δυνατότητές τους.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Κάιρο και το Νέο Δελχί ,διμερώς ή εντός ινδο-αβρααμικού πλαισίου, στοχεύουν τώρα να τους αναβιώσουν.

Ο Πρόεδρος Abdel-Fattah el-Sisi και ο πρωθυπουργός Narendra Modi έχουν συναντηθεί αυτοπροσώπως πολλές φορές, διατηρούν μια φιλική και συνεργατική σχέση και έχουν δείξει ξεκάθαρη όρεξη για στενότερους δεσμούς.


Και οι δύο χώρες αύξησαν πρόσφατα τη συνεργασία τους σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της υγείας,με την Αίγυπτο να υποστηρίζει την Ινδία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, της επισιτιστικής ασφάλειας με την Ινδία να προμηθεύει σιτάρι στην Αίγυπτο και της ασφάλειας, με κοινές ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η επίσκεψη του Ινδού ΥΠΑΜ στην Αίγυπτο

Ο Υπουργός Άμυνας της Ινδίας θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αίγυπτο για αμοιβαίες συζητήσεις με Αιγύπτιους στρατιωτικούς αξιωματούχους που θα επικεντρωθούν στη δυνατότητα συνεργασίας στις αμυντικές βιομηχανίες και την κοινή παραγωγή.

 

 

Αιγυπτιακό ενδιαφέρον για Ινδικά πυροβόλα

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει Αιγυπτιακό ενδιαφέρον για το  ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο ATAGS,155 mm/52 διαμετρήματος και βεληνεκές 60 χλμ με κατάλληλα πυρομαχικά,  που αναπτύσσεται για τον Ινδικό Στρατό από τον Οργανισμό Άμυνας Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) και κατασκευάζεται από την Bharat Forge, και την Tata Power SED , όπως και για  το επίσης ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο  Dhanush και αυτό με βεληνεκές 60 χλμ

Ινδικό ενδιαφέρον για  κοινές αεροπορικές ασκήσεις με την Αίγυπτο

Η αιγυπτιακή αεροπορία πετά με το Rafale και το Mirage-2000, γαλλικής κατασκευής και τα δύο. Πρόκειται για αεροπλάνα που διαθέτει η ινδική Πολεμική Αεροπορία. Διαθέτει, επιπλέον, το F-16, όπως και το εχθρικό προς την Ινδία Πακιστάν, η αντιμετώπιση του οποίου ενδιαφέρει το Νέο Δελχί.

Είναι επίσης δυνατή η συνεργασία μεταξύ των δύο αεροπορικών δυνάμεων, ενώ οι  δύο χώρες συνεργάζονται γενικά στον τομέα  διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Η κυβέρνηση Μόντι έχει επικεντρωθεί στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια.

Η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν οικοδομήσει πολύ ισχυρούς δεσμούς και μόλις πρόσφατα, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και η Ινδία συμμετείχαν σε έναν διάλογο που έχει την ονομασία Quad.

Η Ινδία και η Σαουδική Αραβία έχουν επίσης καλούς δεσμούς. Το Κατάρ είναι επίσης μια φιλική χώρα. Υπήρξε επίσης κάποια συζήτηση για επίσκεψη του Rajnath Singh στο Ομάν, αλλά οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ινδία να έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή.

Η Ινδία εισάγει περίπου το 80 τοις εκατό του πετρελαίου της και μεγάλο μέρος προέρχεται από τη Μέση Ανατολή. Εξάλλου, πολλά εκατομμύρια Ινδοί ζουν και εργάζονται στις χώρες του Κόλπου.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι Αίγυπτος-Ινδία δημιουργούν έναν άξονα συμμαχίας και συνεργασίας, έχοντας ως αντιπάλους τους την Τουρκία και το Πακιστάν.

Ο Ερντογάν είναι εκείνος που έφερε στην Ανατολική Μεσόγειο Πακιστανικά πολεμικά πλοία και ειδικές δυνάμεις της χώρας  αυτής στα μικρασιατικά παράλια, ενώ μαχητικά της εν λόγω χώρας μετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία, προεξεχούσης της "Anatolian Eagle"

Eπίσης η Τουρκία πήρε θέση σαφέστατα υπέρ του Πακιστάν και κατά της Ινδίας στο ζήτημα του Κασμίρ, ενώ η Άγκυρα είναι εκείνη που αποσταθεροποιεί διαρκώς την γειντιάζουσα με την Αίγυπτο Λιβύη, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο  και στηρίζοντας τους "αδελφούς μουσουλμάνους", πολέμιους του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι.

Κοινός "παρονομαστής" αλλά και σύμμαχος τόσο της  Ινδίας  όσο και  της Αιγύπτου, είναι η Ελλάδα.

 Ο ρόλος της Ελλάδας

Η χώρα μας θα μπορούσε να ενταχθεί στον συνασπισμό Αιγύπτου-Ινδίας, αφού και με τις δύο χώρες διατηρεί άριστες σχέσεις, ανοίγοντας παράλληλα  μια πολύ σημαντική οδό συνεργασίας, αυτής του Ινδοειρηνικού-Σουέζ-Μεσογείου- Αιγαίου Πελάγους-Βαλκάνια-Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη και αντίστροφα.

Η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, όπως αναφέραμε αναλυτικά σε άρθρο μας 

Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου  βρίσκονται στο απόγειό τους, αφού με το Κάϊρο έχουμε προβεί σε μερική χάραξη της ΑΟΖ μας δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού, ενώ διεξάγουμε από κοινού πληθώρα στρατιωτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την συνεργασία των δύο χωρών σε ενεργειακά θέματα να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Κατόπιν αυτών η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στον συνασπισμό Κάϊρο-Νέο Δελχί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ