Αφρική

Γιατί η Αίγυπτος δεν θα προσεγγίσει την Τουρκία και πως η Ελλάδα πρέπει να το εκμεταλλευθεί;

"Αποδυναμώνεται η προσέγγιση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας", είναι ο τίτλος άρθρου Ισπανικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η τουρκική χώρα προσπαθεί να εδραιωθεί ως «συμμαχική» χώρα στην περιοχή

Οι προσεγγίσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου παραμένουν στο τεντωμένο σκοινί, παρά το γεγονός ότι και οι δύο έχουν αρχίσει να κάνουν τα πρώτα βήματα για να συμφωνήσουν στη διπλωματική συνεργασία. Ενώ η Τουρκία συνεχίζει να επαινεί ανοιχτά τον ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή, η αραβική χώρα δεν δείχνει τον ίδιο ενθουσιασμό στην αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας συνεχίζονται «στο χαμηλότερο σημείο τους», παρά το γεγονός ότι για τον Ερντογάν «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο που να εμποδίζει την αμοιβαία κατανόηση».

Από αυτή την άποψη, ο Ερντογάν καταγγέλλει ότι δεν βλέπει από την πλευρά της Aιγύπτου την ίδια «προθυμία και ενθουσιασμό» να συνεχίσει να φέρνει πιο κοντά τις θέσεις των 2 χωρών, κάτι που επιδεινώνει τις προσπάθειές του να προσπαθήσει να βγει από την ιδιαίτερη απομόνωση και να αρχίσει να χτίζει σχέσεις με οι χώρες της περιοχής, με ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνες τις χώρες που ανήκουν στην περιοχή της ΜΕΝΑ. (Μiddle East-North Africa )

Σε αυτές τις γραμμές, τα σχέδια της Τουρκίας να έρθει πιο κοντά στην Αίγυπτο θα προέρχονταν επίσης από τις προσπάθειες του Ερντογάν να αποκτήσει πλεονεκτήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που τον έκανε επίσης να έρθει πιο κοντά σε χώρες όπως η Λιβύη

Και είναι ότι, προς το παρόν, για την Αίγυπτο αυτές οι δηλώσεις του Ερντογάν δεν αρκούν για να εμπεδώσουν την κατανόηση.

Ο ισλαμισμός, η υποστήριξη της Τουρκίας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, καθώς και οι συνεχείς υποψίες και καταγγελίες που γίνονται για  την Τουρκία  που την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί μισθοφόρους τζιχαντιστές σε πολέμους όπως αυτός στη Συρία, είναι παράγοντες που δεν πείθουν την Αίγυπτο και τον Πρόεδρό της, Abdel. Φατάχ αλ Σίσι.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος πραγματοποίησαν μια ιστορική συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2021 μετά από σχεδόν μια δεκαετία αποξένωσης λόγω διαφορετικών θέσεων για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι σχέσεις συνεχίζουν να περνούν δύσκολες στιγμές.

Στην αρχή ήταν η Αίγυπτος που έφτασε στην Τουρκία για να τερματίσει την ισλαμιστική επιρροή. Υπό αυτή την έννοια, μια ανοιχτή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την Αδελφότητα, καθώς η Τουρκία  έχει χρησιμοποιηθεί ως το κύριο καταφύγιό τους.

Ωστόσο, στις σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, ο Αλ Σίσι είναι επιφυλακτικός ως προς την επίτευξη συνεννόησης με την Τουρκία λόγω των δεσμών που η τελευταία δημιουργεί με τους ισλαμιστές στην Αίγυπτο.

Υπό αυτή την έννοια, η Αίγυπτος ζήτησε την έκδοση 10.000 μελών της ισλαμιστικής οργάνωσης που βρίσκονται στην Τουρκία, κάτι που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Η τουρκική διπλωματία, παρούσα  και στην Ουκρανία

Η Ουκρανία κλείνει πέντε μήνες πολέμου. Σε όλο αυτό το διάστημα, η Ευρώπη, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και  χώρες της Μέσης Ανατολής, πρωταγωνίστησαν, σε χρόνο ρεκόρ, σε έναν αγώνα για την επίτευξη συμφωνιών που εδραιώνουν τη δύναμη και την επιρροή τους στις διάφορες περιοχές.

Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταγγείλουν τη ρωσική εισβολή, ενώ δεν σταμάτησαν να στέλνουν όπλα και οικονομική βοήθεια στην ουκρανική χώρα, άλλες χώρες, όπως η Τουρκία,  προσπαθούν να παίξουν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και  να δώσει μια διεθνή εικόνα «αξιόπιστης χώρας».

Στην περίπτωση της Τουρκίας, η οθωμανική χώρα συνεχίζει να παίζει μεταξύ των δύο πλευρών. Από τη μία πλευρά, εξαρχής καταδίκασε τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία, αλλά, ταυτόχρονα, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση, ακόμη και ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Το βάρος της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας μαζί με τους εμπορικούς δεσμούς που διατηρεί τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, πέρα ​​από τα κοινά συμφέροντα που διατηρεί με τη Ρωσία σε χώρες όπως η Συρία, είναι βασικά στοιχεία για την προσπάθεια να κατανοήσει  κανείς τον ρόλο της Τουρκίας ως διπλωματικού πράκτορα .

Με αυτή τη στρατηγική, διπλωματικά παρόμοια με αυτή που θα έκαναν άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία προσπαθεί να κάνει τον δρόμο της για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να κάνει την Τουρκία περιφερειακή δύναμη, παρά τις εσωτερικές κρίσεις που περνάει.

Έτσι, η Τουρκία θέλει να διεκδικήσει οφέλη με την παρουσία της χωρίς να τοποθετείται αξιόπιστα σε καμία από τις δύο πλευρές. Αυτή η κατάσταση οδήγησε την Ουκρανία και τη Ρωσία να συμφωνήσουν να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με την Τουρκία με σκοπό να μάθουν η μία τα συμφέροντα της άλλης, παρόλο που τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί επίσημα, εκτός από την διάνοιξη θαλάσσιων  οδών για εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας"

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Μουσουλμανική αδελφότητα και Λιβύη, ήταν μέχρι πρότινος τα κύρια σημεία αντιπαλότητας μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας

Η υπογραφή έστω και μερικής οριοθέτησης των ΑΟΖ Αιγύπτου-Ελλάδας , καθώς και η υπογραφή συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου στο Λιβυκό πέλαγος, είχαν ως αποτέλεσμα την αποκοπή της Τουρκικής από την Λιβυκή ΑΟΖ, όπως αυτή οριοθετήθηκε με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάτατζ-Ερντογάν

Στην παρούσα φάση η Αίγυπτος έχει διασυνδεθεί ενεργειακά με το Ισραήλ, εξάγοντας το φυσικό αέριο των δύο χωρών προς την ΕΕ, γεγονός που ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την γεωπολιτική-ενεργειακή σημασία του Καϊρου για την γηραιά Ήπειρο μετά την προσπα΄θεια απεξάρτησης της από το Ρωσικό φυσικό αέριο

Είναι εύλογο λοιπόν η αναβαθμισμένη γεωπολιτικά και ενεργειακά Αίγυπτος, διαθέτοντας ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, να μην έχει κανένα λόγο να πιστέψει τα παχιά και μεγάλα λόγια χωρίς πράξεις του Ερντογάν, κρατώντας την Τουρκία στο περιθώριο

Η Ελλάδα θα πρέπει να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο την συνεργασία της με την Αίγυπτο τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο , όπως έχουμε αναλύσει εκτενέστατα σε προγενέστερο άρθρο μας  με τίτλο, " Επείγει! Γιατί είναι τεράστιας Εθνικής σημασίας η άμεση κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου με την Αίγυπτο;"

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ