Αφρική

Φαραωνικοί εξοπλισμοί! Η Αίγυπτος δυναμώνει με σκανδάλη και αγωγό

"Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι οι κορυφαίοι εξαγωγείς όπλων της Ευρώπης προς την κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, παρά τις επικρίσεις στο κοινοβούλιο της ΕΕ" , αναφέρει σε άρθρο του διεθνές ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις όπλων τους στην Αίγυπτο από τότε που ο Στρατηγός που έγινε πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανέλαβε την εξουσία μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 2013.

Μεταξύ 2013 και 2020, οι χώρες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) εξήγαγαν ή αδειοδοτούσαν όπλα αξίας τουλάχιστον 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων (CAAT).

Την ίδια περίοδο, οι χώρες της ΕΕ - εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου - εξήγαγαν όπλα αξίας τουλάχιστον 4,6 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri).

Οι 10 κορυφαίοι εισαγωγείς όπλων

Η Αίγυπτος συγκαταλέγεται πλέον στους 10 κορυφαίους εισαγωγείς όπλων παγκοσμίως, με συνολικά όπλα αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αγοράστηκαν μεταξύ 2010 και 2020.

Τις ημέρες μετά τις μαζικές δολοφονίες των διαδηλωτών κατά του πραξικοπήματος στις πλατείες Rabaa και al-Nahda του Καΐρου τον Αύγουστο του 2013, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ανακοίνωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να αναστείλουν τις άδειες εξαγωγής για κάθε όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καταστολή.

Ωστόσο, το μερικό εμπάργκο όπλων δεν ήταν νομικά δεσμευτικό και πολλά κράτη μέλη της ΕΕ συνέχισαν στη συνέχεια να προμηθεύουν όπλα στην κυβέρνηση Σίσι.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε 12 χώρες της ΕΕ ότι παραβίασαν τη δήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων εξάγοντας όπλα που χρησιμοποιούνται σε εξωδικαστικούς φόνους, βασανιστήρια και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην λίστα των κορυφαίων χωρών εξαγωγής όπλων στην Αίγυπτο  την περίοδο 2013-2020, αναφέρονται κατά σειρά σύμφωνα με το SIPRI, η Ρωσία 3461, η Γαλλία 3019, οι ΗΠΑ 1975, η Γερμανία 750, η Ιταλία 542, η Ισπανία 252,η Ολλανδία 53 και ο Καναδάς 42 εκ $

 Αυτά περιελάμβαναν φορητά όπλα, ελαφρά όπλα και πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα, στρατιωτικά ελικόπτερα, βαρύτερα όπλα και τεχνολογία επιτήρησης.

Το κοινοβούλιο της ΕΕ το 2016 ζήτησε την αναστολή της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το Κάϊρο και καταδίκασε τις συμφωνίες όπλων μεταξύ της Αιγύπτου και της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το κοινοβούλιο κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να βάλουν τέλος στη «κοντόφθαλμη και παραπλανητική προσέγγισή τους προς τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου ως εγγυητή της σταθερότητας και εταίρου για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην περιοχή».

Οι γαλλικές και γερμανικές εξαγωγές εκτινάσσονται στα ύψη

Σύμφωνα με τον Sipri, μεταξύ 2013 και 2020 η Γαλλία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας όπλων της ΕΕ στην Αίγυπτο και ο δεύτερος παγκοσμίως μετά τη Ρωσία, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο όγκος των εξαγωγών όπλων από τη Γαλλία έχει αυξηθεί δραματικά σε σύγκριση με τα χρόνια που προηγήθηκαν της διακυβέρνησης του Σίσι.

Η Γαλλία υπέγραψε επίσης συμφωνία 4 δισ. ευρώ (4,5 δισ. δολάρια) τον Μάιο του 2021 για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Αίγυπτο, η οποία θα παραδοθεί το 2024.

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα εξαρτήσει τις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο από τα ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή δεν ήθελε να αποδυναμώσει την ικανότητα του Καΐρου να καταπολεμήσει τις αρνητικές στρατιωτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Οι γερμανικές πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο έχουν επίσης αυξηθεί, κατά 205 τοις εκατό μεταξύ 2013-2017, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Ταχρίρ για τη Μέση Ανατολή Πολιτική, ενώ και  η Ιταλία είναι στο παιζνίδι για μιασυμφωνία όπλων αξίας 10 δισ. ευρώ (11,3 δισ. δολάρια).

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Αίγυπτος ήταν ο πρώτος αποδέκτης των γερμανικών πωλήσεων όπλων παγκοσμίως. Μόνο το 2021, οι συνολικές γερμανικές πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο ανήλθαν σε 4,8 δισ. δολάρια.

 Τον Φεβρουάριο, σχεδόν 200 Ευρωπαίοι πολιτικοί πρώτης γραμμής υπέγραψαν επιστολή καλώντας το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNHRC) να δημιουργήσει έναν μηχανισμό παρακολούθησης και αναφοράς για την Αίγυπτο για την αντιμετώπιση της «κρίσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη χώρα.

Η επιστολή προέτρεπε την UNHRC να αναλάβει «αποφασιστική δράση» ενόψει της επερχόμενης συνόδου του συμβουλίου τον Μάρτιο.

 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το καθεστώς Σίσι έχει προβεί σε υπερεξοπλισμό της Αιγύπτου, στρεφόμενο σε αγορές όπλων από  χώρες της ΕΕ, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις και τη στρατιωτική συνεργασία μαζί τους

Η Αίγυπτος λόγω έκτασης, πληθυσμού και γεωγραφικής θέσης απαιτείται να έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελώντας χώρα ρυθμιστή των εξελίξεων  στη Λιβύη, φρενάροντας  τις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν προς τα ανατολικά της γειτονικής χώρας, μετά την ήττα του Χαφτάρ  πριν λίγα χρόνια, στην Τρίπολη και την οποισθοχώρηση του στη Βεγγάζη

Τα προβλήματα του νερού του Νείλου ποταμού που αντιμετωπίζει το Καϊρο, με  το Σουδάν και κυρίως με την Αιθιοπία από την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων συγκράτησης των υδάτων του ποταμού, η ρευστότητα ασφαλείας στην υποσαχαρική Αφρική και η εύρεση και εκμεταλλευσιμότητα τεράστιων θαλάσσιων κοιτασμάτων όπως αυτού του Ζόρ, επιβάλλουν στον Σίσι τον υπερεξοπλισμό της χώρας του

Τέλος η συνεργασία Ισραήλ-Αιγύπτου στον τομέα εξαγωγής φυσικού αερίου προς την ΕΕ, ανάγει την Αιγυπτο σε χώρα μεγάλης ενεργειακής σημασίας για την ΕΕ, ιδίως μετά την ενεργειακή απεξάρτηση που επιχειρεί η γηραιά Ήπειρος από τη Ρωσία

Για όλους τους παραπάνω λόγους εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει στην πράξη και όχι στα χαρτιά ,καμία επιβολή σημαντικής κύρωσης κατά της Αιγύπτου, παρά την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα, αφού αυτό έχει γίνει μέχρι στιγμής μεμονωμένα από πολλές και σημαντικές χώρες της ΕΕ, κατά παράβαση σχετικού  ψηφίσματος της

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ