Αφρική

Παράδεισος των μισθοφόρων η Αφρική, με τους Τούρκους να αλωνίζουν πρωτίστως στη Λιβύη

Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) συζητά τρόπους απέλασης ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, μισθοφόρων και ξένων μαχητών από ζώνες συγκρούσεων στην Αφρική, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένοπλες εξωτερικές δυνάμεις εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε διάφορες συγκρούσεις στην Αφρική, πυροδοτώντας εντάσεις και περιπλέκοντας τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση, δήλωσε ο Bankole Adeoye, επίτροπος της ΑΕ για πολιτικές υποθέσεις, την ειρήνη και ασφάλεια.

«Υπάρχει μια εκπληκτική επέκταση της τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης σε όλες τις περιοχές μας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μάστιγα», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΑΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα.

«Θα έπρεπε να φύγουν από την Αφρική και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό ως μείζον ζήτημα», υποστήριξε.

Είπε ότι η 55μελής ΑΕ αποφάσισε «να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη δράσης» για να χαράξει την πορεία  της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και των συγκρούσεων.

«Για τον σκοπό αυτό, η ΑΕ θα έχει μια ειδική σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Μαλάμπο, πρωτεύουσα της Ισημερινής Γουινέας, τον Μάιο», πρόσθεσε ο Adeoye.

Η  Σύγκρουση στην Αιθιοπία

Μια πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Tigray στο βόρειο τμήμα της χώρας, είπε ο αξιωματούχος.

«Η άνευ όρων παύση των εχθροπραξιών και ένας πολιτικός διάλογος χωρίς αποκλεισμούς είναι αυτό που απαιτούμε και είμαστε πλήρως δεσμευμένοι με τα μέρη της σύγκρουσης», δήλωσε ο Adeoye.

Είπε ότι τα κράτη μέλη θα υποστηρίξουν επίσης τον πρώην πρόεδρο της Νιγηρίας Olusegun Obasanjo, ο οποίος ηγείται των προσπαθειών για την ειρήνη στην Αιθιοπία ως ύπατος εκπρόσωπος της ΑΕ για το Κέρας της Αφρικής.

Έκθεση του ΟΗΕ για τους μισθοφόρους στη Λιβύη

Η Λιβύη κύρια πηγή εσόδων για τους μισθοφόρους του Νταρφούρ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

Η χρήση μισθοφόρων στη Λιβύη είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για ένοπλες ομάδες από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που είναι αρμόδιοι για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στο Σουδάν, ανέφερε ότι οι συμφωνίες για ενοικίαση όπλων διευκολύνθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Είπε ότι η δραστηριότητα  αυτή σήμαινε ότι το εμπάργκο όπλων είχε σπάσει «με τη μεταφορά όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού στο Νταρφούρ».

«Οι μισθοφορικές δραστηριότητες στη Λιβύη ήταν η κύρια πηγή χρηματοδότησης για τα περισσότερα κινήματα του Νταρφούρ» το 2021, ανέφερε η έκθεση.

Σημείωσε ότι χιλιάδες Σουδανοί μισθοφόροι βρίσκονται στη Λιβύη στην υπηρεσία του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που ελέγχεται από τον Στρατηγό Khalifa Haftar.

Αυτοί οι μισθοφόροι προέρχονται από κινήματα που έχουν υπογράψει και δεν έχουν υπογράψει την Ειρηνευτική Συμφωνία της Τζούμπα, που συνήφθη τον Οκτώβριο του 2020, είπαν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι δεν είναι σε θέση να ποσοτικοποιήσουν τον συνολικό αριθμό.

"Οι περισσότερες ένοπλες ομάδες του Νταρφούρ συνέχισαν να εργάζονται για τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό στη Λιβύη κατά την περίοδο αναφοράς, ασφαλίζοντας περιοχές και επάνδρωντας σημεία ελέγχου. Σε αντάλλαγμα για αυτά τα καθήκοντα, τα πέντε κύρια κινήματα (SLA/MM, GSLF, SLA/TC, SLA/AW και SRAC) λάμβαναν πληρωμές και υλικοτεχνική υποστήριξη», ανέφεραν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

Η έκθεση σημειώνει ότι «αρκετές πηγές στα κινήματα ανέφεραν ότι τα χρήματα και η υποστήριξη συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν σε συναντήσεις μεταξύ των στρατιωτικών διοικητών τους και των εκπροσώπων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Λιβύη».

«Οι πληρωμές παρασχέθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και διοχετεύτηκαν στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης», προστίθεται στην έκθεση.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ είπαν ότι όταν τον περασμένο Νοέμβριο είχαν πληροφορίες για παροχή «οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης στις δυνάμεις του Νταρφούρ στη Λιβύη,  ενώ  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τήρησαν "μετριοπαθή στάση" στον αγώνα της χώρας τους ενάντια στον εξτρεμισμό και τη ρητορική μίσους.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η σουδανική κυβέρνηση είχε συμμετάσχει στις δραστηριότητες της λεγόμενης Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής «5+5», η οποία συγκεντρώνει εκπροσώπους από την ανατολική και τη δυτική Λιβύη για να εγγυηθεί την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση ξένων μαχητών και στρατευμάτων από εκείνη τη χώρα.

Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών είπαν ότι αρκετές «μικρές ομάδες» Σουδανών μισθοφόρων που δρούσαν στη Λιβύη είχαν δείξει προθυμία να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες και να επιστρέψουν στο Σουδάν.

Το Νταρφούρ είναι μια τεράστια περιοχή στο δυτικό Σουδάν που κλονίζεται τακτικά από συγκρούσεις που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με εδαφικές διαφορές ή δυσκολίες πρόσβασης στο νερό.

Η περιοχή έχει βιώσει έναν μακρύ πόλεμο που, από το 2003, έχει αφήσει τουλάχιστον 300.000 νεκρούς και 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ξένοι μισθοφόροι και όπλα έχουν ξεχυθεί στη χώρα από τότε που ο Χάφταρ ξεκίνησε την επίθεσή του, με τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να λειτουργούν ως οι κορυφαίοι προμηθευτές του Χαφτάρ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει 20.000 ξένες δυνάμεις ή/και μισθοφόροι στη Λιβύη.

Οι περισσότερες ξένες δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες γύρω από τη Σύρτη στην αεροπορική βάση Τζούφρα που κρατούν οι δυνάμεις του Χάφταρ 500 χιλιόμετρα (300 μίλια) νότια της Τρίπολης και δυτικότερα στο al-Watiya.

Ο ρωσικός όμιλος Wagner, ο οποίος ανήκει στον επιχειρηματία Yevgeny Prigozhin, προσωπικότητα κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έστειλε επίσης μισθοφόρους να πολεμήσουν στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy, έγγραφο του Πενταγώνου με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2020, επιβεβαίωσε τους δεσμούς των ΗΑΕ με την αμφιλεγόμενη ομάδα, χαρακτηρίζοντάς την ως «υποκατάστατο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν περίπου 2.000 μισθοφόροι Wagner στη Λιβύη και η παρουσία της ομάδας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα είναι «διφορούμενη».

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε προηγουμένως οποιαδήποτε ανάμειξη με την ομάδα Wagner

Η τουρκική μισθοφορική εταιρεία SADAT στη Λιβύη

Την μερίδα του λέοντος ωστόσο αναφορικά με τους μισθοφόρους που δρούν στη Λιβύη, την κατέχει η Τουρκία, η οποία έχει μεταφέρει μέσω της μισθοφορικής οργάνωσης SADAT της οποία ηγείται απόστρατος Τούρκος Αξιωματικός , ο οποίος όχι μόνο είναι προσωπικός φίλος του Ερντογάν, αλλά μετέχει και στις συσκέψεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, έχι δηλαδή επίσημο και θεσμοθετημένο ρόλο

Η εν λόγω τουρκική μισθοφορική οργάνωση, η οποία έχει εκπαιδεύσει παραστρατιωτικούς, μισθοφόρους και άνδρες των Ειδικών δυνάμεων, ενεργεί για λογαριασμό του Ερντογάν και είναι κάτι ανάλογο με τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης».

Ιδρυτής της είναι ο Αντνάν Τανριβερντί, ο οποίος αποστρατεύθηκε το 1996 με τον βαθμό του Ταξίαρχου, έπειτα από καταγγελίες εις βάρος του που τον ήθελαν ακραίο ισλαμιστή ο οποίος αντιτίθετο στο κοσμικό κράτος

Από τον Αύγουστο του 2016 και έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Ερντογάν τον έχρισε σύμβουλό του επί στρατιωτικών θεμάτων.

Αυτοπαρουσιάζεται, ως η πρώτη και η μοναδική εταιρεία του είδους στην Τουρκία, που παρέχει σε διεθνές επίπεδο συμβουλευτική επί στρατιωτικών θεμάτων, αλλά δραστηριοποιείται και στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας. Παρέχει, επίσης, υπηρεσίες και στρατιωτική εκπαίδευση για συμβατικό και ανορθόδοξο πόλεμο, καθώς και εκπαίδευση για ειδικές επιχειρήσεις. Παράλληλα μπορεί να προσφέρει και άλλες υπηρεσίες όπως παροχή οπλισμού, πυρομαχικών, οχημάτων, ανταλλακτικών, εκρηκτικών.

Και η Ρωσία είχε κάνει αναφορά στη Σαντάτ σε έκθεσή της προς τον ΟΗΕ για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, ωστόσο η αναφορά αυτή αποσύρθηκε στη συνέχεια. Πηγές ισχυρίζονται, ότι η Σαντάτ στρατολογούσε ανθρώπους από χώρες της κεντρικής Ασίας και στη συνέχεια τους μετέφερε και τους εκπαίδευε στη Συρία.

Στη συνέχεια τους μετέφερε  τους "Σύριους τζιχατζιστές μισθοφόρους της "κατά χιλιάδες στη Λιβύη, όπου και εξακολουθούν να παραμένουν μέχρι σήμερα. 

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι ένας από τους στόχους της παραστρατιωτικής οργάνωσης ήταν η αποσταθεροποίηση ξένων κυβερνήσεων.

Η Τουρκία είναι ο κύριος παράγοντας αποσταθεροποίησης της Λιβύης και όσο οι μισθοφόροι της και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεών της παραμένουν στη χώρα, αυτή δεν πρόκειται να βρει ειρήνη και ηρεμία. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ