Ελληνοτουρκικά

Ποιά είναι η μισθοφορική τουρκική εταιρεία που ενεργεί για λογαριασμό του Ερντογάν;

Η τουρκική μισθοφορική οργάνωση, η οποία έχει εκπαιδεύσει παραστρατιωτικούς, μισθοφόρους και άνδρες των Ειδικών δυνάμεων, ενεργεί για λογαριασμό του Ερντογάν και είναι κάτι ανάλογο με τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης».

Η τουρκική εταιρεία μισθοφόρων ονομάζεται Σαντάτ (Sadat). Ιδρυτής της είναι ο Αντνάν Τανριβερντί, ο οποίος αποστρατεύθηκε το 1996 με τον βαθμό του Ταξίαρχου, έπειτα από καταγγελίες εις βάρος του που τον ήθελαν ακραίο ισλαμιστή ο οποίος αντιτίθετο στο κοσμικό κράτος.

Τον Αύγουστο του 2016 και έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Ερντογάν τον έχρισε σύμβουλό του επί στρατιωτικών θεμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τανριβερντί έχει διερωτηθεί γιατί η Τουρκία πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ αφού, όπως υποστηρίζει, "η συμμαχία αποτελεί όργανο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Εβραίων" , προσθέτοντας ότι  το ίδιο ισχύει και για τον ΟΗΕ.

Τονίζει την ανάγκη διατήρησης της ισλαμικής ταυτότητας και την ανάγκη να βρεθεί τρόπος αντίστασης και διατήρησης της κυριαρχίας τους από την επιβουλή των μη φιλικών προς αυτούς κράτη.

Η Σαντάτ, επίσημα, ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 ενώ η Αραβική Άνοιξη βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Αυτοπαρουσιάζεται, ως η πρώτη και η μοναδική εταιρεία του είδους στην Τουρκία, που παρέχει σε διεθνές επίπεδο συμβουλευτική επί στρατιωτικών θεμάτων, αλλά δραστηριοποιείται και στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας. Παρέχει, επίσης, υπηρεσίες και στρατιωτική εκπαίδευση για συμβατικό και ανορθόδοξο πόλεμο, καθώς και εκπαίδευση για ειδικές επιχειρήσεις. Παράλληλα μπορεί να προσφέρει και άλλες υπηρεσίες όπως παροχή οπλισμού, πυρομαχικών, οχημάτων, ανταλλακτικών, εκρηκτικών.

Η δράση της εταιρείας έγινε γνωστή σε διεθνές επίπεδο έπειτα από δημοσίευση στο Twitter.  Συγκεκριμένα ο χρήστης @fuatavni, με τρία εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter, αποκάλυψε το 2016 τη δράση της και ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι παραστρατιωτική οργάνωση, ένας μυστικός στρατός ο οποίος είχε εμπλακεί στην εκπαίδευση των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους με τη συνδρομή της ΜΙΤ (τουρκική υπηρεσία πληροφοριών). Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι η Σαντάτ σταμάτησε τη δράση της στη Συρία όταν έγινε γνωστή η ύπαρξή της στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια ανέλαβε την εκπαίδευση της νεολαίας του AKP, του κόμματος που ηγείται ο Ερντογάν και της Οθωμανικής Οργάνωσης (Osmanlı Ocakları) για το ενδεχόμενο πιθανής σύγκρουσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των πολιτών.

Όμως, όπως μεταδίδει το Vocal Europe, η δράση της Σαντάτ βρέθηκε στο προσκήνιο έπειτα από την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Κούρδων και την έναρξη ενός εκτεταμένου αστικού πολέμου μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του PKK.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων και ενώ ο τουρκικός στρατός προσπαθούσε να ανακαταλάβει τον έλεγχο σε ορισμένες πόλεις, υπήρξαν σύμφωνα με μαρτυρίες, περιπτώσεις που άνδρες μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης δρούσαν ανεξάρτητα από το στρατό, προκαλώντας χάος.

Υπάρχουν αναφορές για περιστατικό στην περιοχή της lice στη ΝΑ Τουρκία, όπου 34 χωρικοί συνελήφθησαν από τους άνδρες της παραστρατιωτικής οργάνωσης. Σκόπευαν να τους κάψουν ζωντανούς, εάν δεν παρενέβαινε Τούρκος αξιωματικός που έφτασε μαζί με τους άνδρες του στο σημείο λίγο πριν πραγματοποιηθεί η μαζική εκτέλεση.

Κούρδοι βουλευτές στο τουρκικό κοινοβούλιο κατέθεσαν επίσημη ερώτηση ζητώντας να μάθουν εάν οι άνδρες της παραστρατιωτικής οργάνωσης ήταν της Σαντάτ, αλλά το ερώτημά τους δεν απαντήθηκε ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, το 2012 ο βουλευτής Αλί Ριζά Οζτούρκ υπέβαλλε δέκα ερωτήσεις σχετικά με τη Σαντάτ και εάν αυτή δρα στη Συρία υπέρ των τζιχαντιστών, εξοπλίζοντας και εκπαιδεύοντας τους και ακόμη περισσότερο, εάν η οργάνωση χρηματοδοτείτο από την τουρκική κυβέρνηση. Ακόμη, ζητήθηκε να επιθεωρηθεί η βάση στο Χατάι, όπου, βάσει πληροφοριών, γινόταν εκπαίδευση, πιθανότατα τζιχαντιστών. Όπως ήταν φυσικό δεν δόθηκε η άδεια για έλεγχο της βάσης.

Τα δέκα ερωτήματα, σχετικά με τη Σαντάτ, απαντήθηκαν μονολεκτικά και η κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε ανάμειξη.

Ακόμη ένας βουλευτής, ο Φιγκρί Σαγκλάρ, ζήτησε να μάθει για το ρόλο της Σαντάτ και τις σχέσεις της με την κυβέρνηση. Μπορεί η τουρκική κυβέρνηση να μην απάντησε αλλά η Σαντάτ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διέψευσε ότι είναι παραστρατιωτική οργάνωση.

Εκπρόσωποί της ανέφεραν πως ρόλος της ήταν να παράσχει εκπαίδευση για μη συμβατικό πόλεμο, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες σε κάποια ομάδα.

Και η Ρωσία είχε κάνει αναφορά στη Σαντάτ σε έκθεσή της προς τον ΟΗΕ για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, ωστόσο η αναφορά αυτή αποσύρθηκε στη συνέχεια. Πηγές ισχυρίζονται, ότι η Σαντάτ στρατολογούσε ανθρώπους από χώρες της κεντρικής Ασίας και στη συνέχεια τους μετέφερε και τους εκπαίδευε στη Συρία.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι ένας από τους στόχους της παραστρατιωτικής οργάνωσης ήταν η αποσταθεροποίηση ξένων κυβερνήσεων.

Τους ισχυρισμούς αυτούς τους επανέλαβε και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πληροφορίες θέλουν την εμπλοκή της Σαντάτ στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία όπου φέρονται ότι υποκίνησαν τη βία, τους ξυλοδαρμούς στρατιωτών από πολίτες μέχρι θανάτου και τουλάχιστον σε μια περίπτωση τον αποκεφαλισμό Τούρκου στρατιώτη σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης στις 15 Ιουλίου 2016.

Για το συγκεκριμένο θέμα έχει γράψει και ο Μάικλ Ρούμπιν σε άρθρο του στο Newsweek, ισχυριζόμενος ότι η Σαντάτ, που έχει εκπαιδεύσει παραστρατιωτικούς και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, γίνεται η «Φρουρά της Επανάστασης» του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Ρούμπιν οι άνδρες της Σαντάτ βρίσκονται πίσω από τις δολοφονίες πολιτών, τους οποίους τα ελεγχόμενα από τον Ερντογάν μέσα ενημέρωσης χαρακτήριζαν υποστηρικτές του Γκιουλέν και υπαίτιους για το πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν φέρεται ότι έχει φτιάξει στρατό για να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές απ΄όπου και εάν προέρχονται, ακόμη και από τις ένοπλες δυνάμεις. Αυτός ο μυστικός στρατός, υποστηρίζουν αναλυτές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν ή να προχωρήσει στην καταστολή πιθανής εξέγερσης των πολιτών.

Το Vocal Europe γράφει ότι το όνομα της Σαντάτ επανήλθε στο προσκήνιο τον Οκτώβριο του 2016. Μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης έγινε γνωστό ότι η Σαντάτ σκόπευε να προχωρήσει σε μαζικές εκτελέσεις των πολιτικών κρατουμένων και άλλων που εμπλέκονταν στο πραξικόπημα και είχαν συλληφθεί, σε περίπτωση που εκείνοι επιχειρούσαν να διαφύγουν, καθώς φέρεται να υπήρχε σχέδιο εξέγερσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν  "έστρωσε το δρόμο" για την πιο ενεργή και νόμιμη εμπλοκή της Σαντάτ στις ένοπλες δυνάμεις.

Βάσει του άρθρου 678, με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου του 2016, δίνεται πλέον το δικαίωμα σε συνταξιούχους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς να εμπλέκονται ενεργά στην στρατολόγηση στρατιωτικού προσωπικού και στην επιλογή δοκίμων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία σε ακραίους στρατιωτικούς να αναδιαρθρώσουν τις ένοπλες δυνάμεις από τη βάση έως την κορυφή.

Η δράση της εν λόγω οργάνωσης συνεχίστηκε στη Λιβύη με τη μεταφορά μισθοφόρων της από τη Συρία, αλλά και πρόσφατα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με παρόμοια ενέργεια. Τελευταία στρατολογεί και εκπαιδεύει ισλαμιστές από τουρκόφωνες χώρες του Καυκάσου, αλλά και από το Σουδάν και τη Σομαλία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...