Αφρική

Ύπουλη τουρκική διείσδυση! Το Μαρόκο αγοράζει Bayraktar μετά την καταδίκη του από ΕΕ για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, χωρίς να προστατεύσουμε τα σύνορα της ΕΕ.

Η Τουρκία έχει βάλει στόχο τα προσεχή 30 χρόνια, να είναι κυρίαρχη δύναμη στις χώρες του Μαγκρέμπ, δηλαδή στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία. Κάθε χρόνο έτσι, όλο και περισσότερο είναι έντονη η πολιτιστική, πολιτική και οικονομική παρουσία στις χώρες αυτές, με τον Ερντογάν να είναι φιλικός προς τα ισλαμικά κινήματά τους. Ανεξάρτητα βέβαια από αυτά που επισήμως λέει στις κυβερνήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ας σημειωθεί ότι μόνο φέτος, παρά τον Covid-19, πάνω από 600.000 Μαροκινοί, Τυνήσιοι και Αλγερινοί πήγαν ως τουρίστες στην Τουρκία, η οποία έχει καταργήσει και τις σχετικές βίζες. «Είναι ξεκάθαρο»,  επισημαίνει ο Αχμέτ Νουρεντίν, Αλγερινός δημοσιογράφος, «ότι η Τουρκία κάνει ότι μπορεί για να καθιερώσει στη Βόρεια Αφρική το ερντογανικό μοντέλο, αυτό δηλαδή της ήπιας ισλαμικής δικτατορίας».

Η ΕΕ έστειλε ένα μήνυμα στην Τουρκία και το Μαρόκο, δια μέσω του Έλληνα επιτρόπου και αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ότι δεν θα δεχθεί εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

 Έτσι το Μαρόκο, αποφάσισε να λάβει  ένα οπλοστάσιο στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2, προκειμένου να ελέγξει τα σύνορα της Θέουτας και της Μελίγια , όπως αναφέρει το μέσο Far-Maroc. Εκτός από τον έλεγχο των συνόρων, αυτά τα drones αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης.

Τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχουν αναπτυχθεί σε δύο στρατιωτικές βάσεις, η μία στην περιοχή Tangier - Tetouan και η άλλη στο El Araoui, κοντά στα σύνορα Melilla και τα σύνορα της Αλγερίας, δύο σημεία μεγάλης μεταναστευτικής εισροής και μια ύποπτη περιοχή διέλευσης εξτρεμιστών.

Σύμφωνα με διαφορετικές πηγές, αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για «σκοπούς επίθεσης», αλλά για να προσπαθήσουν να «περικυκλώσουν» τις πόλεις Θέουτα και Μελίγια. Σε αυτή τη γραμμή, από το Ραμπάτ διαβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη του οπλοστασίου, δεν θα πραγματοποιηθεί με κανέναν τρόπο με εχθρικά άκρα.

Με αυτόν τον τρόπο, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα επιτρέψουν την παρακολούθηση της περιοχής, και θα προσπαθήσουν, να μεταδώσουν εικόνες οποιασδήποτε ύποπτης δραστηριότητας , με ειδική παρακολούθηση σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες για αστυνομικές επιχειρήσεις. 

Το Bayraktar TB2

Στο πλαίσιο της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού του στρατιωτικού οπλοστασίου του Μαρόκου, το Αλαουϊτικό Βασίλειο απέκτησε δεκατρία drones Bayraktar TB2 από την Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο. Αυτά τα drones διαθέτουν σύστημα αεροηλεκτρονικής, που επιτρέπει στο εναέριο όχημα να εκτελεί αποστολές πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης (ISR) και ένοπλης επίθεσης. Επιπλέον, το TB2 έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στην επιχειρησιακή πτήση, καθώς έχει  επιτύχει περισσότερες από 350.000 ώρες πτήσης. 

Ομοίως, το Bayraktar μπορεί να μεταφέρει φορτίο, άνω των 55 κιλών και μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο έως 22.500 πόδια για περισσότερο από 24 ώρες. 

Από το 2014 τα TB2 χρησιμοποιούνται στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, και επί του παρόντος, συνολικά 160 πλατφόρμες Bayraktar εξυπηρετούν το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία, καθώς και την Τουρκία.

Μετά από αρκετές διαδοχικές και "πολυδιαφημισμένες" νίκες σε πολλά πεδία μάχης το 2020, τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής, απέκτησαν νέους αγοραστές στο εξωτερικό το τρέχον έτος, με την Άγκυρα να εξάγει για πρώτη φορά drones ακόμη και στην Ευρώπη. 

Η Πολωνία έγινε η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που παρήγγειλε τουρκικά drones:  24 Bayraktar TB2 οπλισμένα με αντιαρματικούς πυραύλους. Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη "έχουν σημειώσει επιτυχίες σε πολεμικές επιχειρήσεις".

Η Ουκρανία αγόρασε επίσης TB2, για να συνδράμουν τις περιπολίες του Ναυτικού της στη Μαύρη Θάλασσα. Το TB2 είναι "το μόνο σημαντικό νέο πολεμικό αεροσκάφος" που έχει αποκτήσει το Κίεβο εδώ και 30 χρόνια, γεγονός, που αναδεικνύει τη σημασία της αγοραπωλησίας για τις δύο χώρες. 

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν ενδιαφέρον για πιθανή αγορά του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους ή άλλων μελλοντικών τύπων drones, που κατασκευάζονται στην Τουρκία. 

Λίγο μετά την παραγγελία που έκανε η Πολωνία, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, η Λετονία, εκδήλωσε πιθανό ενδιαφέρον για την αγορά τουρκικών drones. Η Αλβανία επίσης, έχει προϋπολογίσει κονδύλι περίπου 9,7 εκατ. δολάρια για τον ίδιο σκοπό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ