Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Ο Σέιφ Αλ-Ισλάμ Γκαντάφι δεν αποκλείει την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Λιβύης

Σε μια σπάνια συνέντευξη, που δόθηκε στους New York Times, σε μια πολυτελή διώροφη βίλα μέσα σε ένα κλειστό συγκρότημα στο Zintan στα δυτικά της χώρας της Βόρειας Αφρικής, ο Σέιφ Αλ-Ισλάμ , γιος του δολοφονημένου  Μουάμαρ Γκαντάφι, θέλει να «αποκαταστήσει τη χαμένη ενότητα» της Λιβύης μετά από μια δεκαετία χάους και δεν αποκλείει την υποψηφιότητα για την προεδρία.

Για χρόνια, ένα μυστήριο περιβάλλει τον Σέιφ Αλ-Ισλάμ  και την ακριβή τοποθεσία που διαμένει, καθώς αναζητείται για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Ο 49χρονος, ο οποίος πριν από το 2011 είχε θεωρηθεί ως υποτιθέμενος διάδοχος του πατέρα του, είπε ότι οι πολιτικοί στη δεκαετία μετά τον θάνατο του πατέρα του, έχουν φέρει στο λαό της Λιβύης «τίποτα άλλο πέρα από δυστυχία».

"Τώρα ήρθε η ώρα για επιστροφή στο παρελθόν. Η χώρα είναι οικονομικά γονατισμένη, καθώς  δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε ασφάλεια. Δεν υπάρχει ζωή εδώ", δήλωσε ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ στην πρώτη του εμφάνιση εδώ και χρόνια.

Μετά από τέσσερις δεκαετίες στην εξουσία, ο Moamer Gadaffi και οι συγγενείς του ήταν στόχος μιας λαϊκής εξέγερσης το 2011.

Τρεις από τους επτά γιους του δικτάτορα σκοτώθηκαν, αλλά η τύχη του Σεΐφ αλ-Ισλάμ, του οποίου το όνομα σημαίνει «σπαθί του Ισλάμ» ήταν άγνωστη.

Συνελήφθη από μια λιβυκή πολιτοφυλακή τον Νοέμβριο του 2011, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, δικαστήριο της Τρίπολης τον καταδίκασε ερήμην σε θάνατο, για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), επίσης έχει ζητήσει επανειλημμένα να παραδοθεί για δίκη.

Πολιτική επιστροφή

Μέχρι αυτή την συνέντευξη, τον Seif Al-Islam δεν είχε δει ούτε ακούσει κανείς από τον Ιούνιο του 2014, όταν τότε εμφανίστηκε μέσω συνδέσμου βίντεο από τον Zintan ,κατά τη διάρκεια της δίκης του από το δικαστήριο της Τρίπολης.

Ο Σεϊφ αλ-Ισλάμ, είπε στη συνέντευξη ότι ήταν ελεύθερος οργανώνοντας μια πολιτική επιστροφή και ότι οι πρώην απαγωγείς του, "είναι τώρα φίλοι μου και ότι οι πολιτοφύλακες κατάλαβαν τελικά ότι θα μπορούσε να είμαι ένας ισχυρός σύμμαχος΄΄.

Τα τελευταία χρόνια η Λιβύη, έχει διαιρεθεί μεταξύ δύο αντίπαλων διοικήσεων, που υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις και αμέτρητες πολιτοφυλακές.

Τον Οκτώβριο, αφού οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη, καταδίωξαν εκείνες του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τα δύο στρατόπεδα συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στη Γενεύη.

Η κατάσταση ασφαλείας της χώρας, βελτιώθηκε με αργό ρυθμό από τότε και συμφωνήθηκε τον Μάρτιο, μια προσωρινή κυβέρνηση με συμφωνία οι γενικές εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 24 Δεκεμβρίου.

Οποιαδήποτε πιθανή επιστροφή του Σεΐφ αλ-Ισλάμ στη λιβυκή πολιτική θα αντιμετωπίσει εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης, της καταδίκης του από το δικαστήριο της Τρίπολης και του εντάλματος του ICC για τη σύλληψή του.

Αλλά ο γιος του Moamer Gadaffi, που έχει μορφωθεί στη Βρετανία φαίνεται απρόσβλητος, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ δήλωσε, «είμαι βέβαιος ότι αυτά τα νομικά ζητήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν, εάν η πλειοψηφία του Λιβυκού λαού με επιλέξει ως ηγέτη του».

Η εφημερίδα του υπενθύμισε, ότι έχει μείνει μακριά από τον Λιβυκό λαό για 10 χρόνια και ίσως θα ήταν προτιμότερο,  να επιστρέψει αργά- αργά για να περάσει στην συνείδηση του Λιβυκού λαού με μια ομαλότητα.

Ερωτηθείς, αν ήταν περίεργο να αναζητά καταφύγιο σε σπίτια της Λιβύης όταν ήταν σε φυγή το 2011, ήταν τόσο αινιγματικός όσο μερικές απόψεις που εκφράστηκαν στο «Πράσινο Βιβλίο» του εκλιπόντος πατέρα του.

«Είμαστε σαν τα ψάρια και ο Λιβυκός λαός, είναι σαν θάλασσα για εμάς», απάντησε ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ.

"Χωρίς αυτούς, πεθαίνουμε. Εκεί παίρνουμε υποστήριξη. Κρυβόμαστε εδώ. Παλεύουμε εδώ. Παίρνουμε υποστήριξη από εκεί. Ο λιβυκός λαός είναι ο ωκεανός μας".

Η Ρωσία στηρίζει την υποψηφιότητά του, σύμφωνα με τους Times, και προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια και της Δύσης, παρόλο που θεωρεί τους Δυτικούς υπεύθυνους για το λιντσάρισμα του πατέρα του.

Θεωρείται απίθανο, πάντως, να τον στηρίξουν οι ΗΠΑ, ενώ και η Βρετανία τον κρατά σε απόσταση. Πολιτικοί στη Λιβύη προσπαθούν να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα, για να εκλέγεται ο πρόεδρος από τη Βουλή και όχι από τον λαό, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να βγει ο Καντάφι ή ο Χαλίφα Χαφτάρ.

Κάποιοι λένε ότι έχει ελπίδες να εκλεγεί, και ότι έχει τη στήριξη του λαού στη νότια και κεντρική Λιβύη, αλλά άλλοι δεν πιστεύουν ότι είναι πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Επειδή έχει κρυφτεί για τόσα χρόνια, έχει γίνει η φιγούρα στην οποία προβάλλονται οι φαντασιώσεις, όσων ψάχνουν για σωτήρα και είναι δυσαρεστημένοι με το πολύχρονο χάος στη Λιβύη μετά την πτώση του Καντάφι», σημειώνει ο Βόλφραμ Λάχερ, αναλυτής και ειδικός σε θέματα της Λιβύης. «Όμως, δεν νομίζω ότι όταν εμφανιστεί ξανά και πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις του λιβυκού λαού, θα μπορέσει να διατηρήσει αυτή την εικόνα του σωτήρα».

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, έχει πάρει διδακτορικό από το London School of Economics, αν και υπήρξαν υπόνοιες ότι δεν έγραψε αυτός τη διατριβή του. Παρ’ όλα αυτά, το πανεπιστήμιο τον άφησε να πάρει το πτυχίο.

Άλλωστε, τότε, ο Καντάφι ήταν ακόμα ένας ισχυρός και πάμπλουτος ηγέτης, με φιλίες στη Δύση. Ο ίδιος ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, είχε τότε κι αυτός ισχυρούς φίλους, μεγιστάνες και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, και ακροδεξιούς πολιτικούς στην Αυστρία.

Τώρα, προσπαθεί να δηλώσει μεταρρυθμιστής, και είναι άγνωστο, σημειώνουν οι Times, αν το βαρύ όνομά του θα βοηθήσει στον στόχο του ή θα σταθεί εμπόδιο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ