Λιβύη, όπλα
Αφρική

Οι Τούρκοι τροφοδοτούν τον πόλεμο στη Λιβύη - Νέα αποστολή όπλων κατά LNA-Ρώσων

Η ρωσοτουρκική κόντρα σε Συρία και Λιβύη συνεχίζεται, με τη Μόσχα να στέλνει παράλληλα τα κατάλληλα μηνύματα στην Άγκυρα. Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, κατήγγειλε εκ νέου τη συνέχιση της παράνομης μεταφορές όπλων σε ισλαμιστικές πολιτοφυλακές της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) από την Τουρκία. 

Τη μεταφορά τουρκικών όπλων και τουρκικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη, μέσω του λιμανιού της Μισράτας, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Αχμέντ αλ-Μισμάρι.

«Επιβεβαιώνεται η άφιξη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία στο λιμάνι της Μισράτας για την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων και ένοπλων ομάδων στα δυτικά της χώρας» τόνισε, χαρακτηριστικά. Κατήγγειλε δε, ότι πρόκειται για παραβίαση της συμφωνηθείσας εκεχειρίας στην περιοχή, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο LNA «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μισράτα βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, στις ακτές της Μεσογείου, και τελεί υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA). Πάντως, σε αντίστοιχες καταγγελίες είχε προχωρήσει ο LNA, o οποίος υποστηρίζεται από Ρώσους μισθοφόρους, και τον περασμένο Δεκέμβριο, κάνοντας λόγο για μεταφορά  – μέσω της Τουρκίας – μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης, καθώς και τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νούσρα.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε την αποστολή Τούρκων στρατιωτικών στην Τρίπολη, με στόχο τη συνεργασία με τις δυνάμεις της GNA, ενώ πριν λίγες ημέρες, ανακοίνωσε και τον θάνατο των πρώτων Τούρκων στρατιωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη έχει βυθιστεί σ’ έναν μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο από τον θάνατο του – επί πολλές δεκαετίες ηγέτη της χώρας – Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.
Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Καθώς η σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας στην Ιντλίμπ συνεχίζεται και τα συμφέροντα των δύο χωρών διχάζονται ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, η Μόσχα, στο πλαίσιο διεθνούς συνθήκης θα πραγματοποιήσουν πτήσεις εντός της Τουρκίας, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσουν και κάποια μορφή επίδειξης ισχύος έναντι της Άγκυρας.

Aναγνωριστικές πτήσεις Ρώσων στην Τουρκία

Ρώσοι «επιθεωρητές» θα πραγματοποιήσουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Τουρκία στο πλαίσιο της συνθήκης για  «ανοικτούς ουρανούς», δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πρόβλεψης Κινδύνων του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ρίζκοφ.

«Η πτήση παρατήρησης πάνω από το έδαφος της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στις 25 με 28 Φεβρουαρίου του 2020 και θα ξεκινήσει από το αεροδρόμιο Eskisehir.», δήλωσε ο Ρίζκοφ. Η πτήση θα πραγματοποιηθεί με αεροσκάφος Tu-154M-LK-1.

Το αεροσκάφος είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει πιστά τη διαδρομή που ενέκρινε προηγουμένως η Τουρκία και οι Τούρκοι ειδικοί θα ελέγξουν τους μηχανισμούς παρακολούθησης και την τήρηση των διατάξεων της Συνθήκης, δήλωσε ο Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διεθνής συνθήκη “Open Skies”, στην οποία συμμετέχουν 34 κράτη, υπεγράφη το 1992, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2002, και έχει χαρακτήρα υλοποίησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αποσκοπώντας στην διαφάνεια των στρατιωτικών δραστηριοτήτων (διατλαντικά) από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ, μέσω εναέριων παρατηρήσεων.

Η πτήση επιτήρησης της ρωσικής αεροπορίας θα διεξαχθεί την ώρα που Ρωσία και Τουρκία διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Συρία. Η Μόσχα και η Άγκυρα ετοιμάζουν μια νέα σειρά διαβουλεύσεων για την κατάσταση στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται μια νέα σειρά διαβουλεύσεων, η οποία ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε μια συμφωνία για το πώς θα πετύχουμε, ώστε να υπάρξει πραγματικά μια ζώνη αποκλιμάκωσης και να μην επιχειρούν εκεί οι τρομοκράτες» , δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Λαβρόφ, επεσήμανε ότι «κανένας και ποτέ δεν συμφώνησε στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, ότι δεν θα δίδονται στους τρομοκράτες απαντητικά πλήγματα, σε περίπτωση που θα επιχειρήσουν να δράσουν όπως άρχισαν να δρουν».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

μάχες για το Βολτσάνκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Κόλαση επί της γης το Βολτσάνσκ-Ρώσος Ανταποκριτής: «Ουκρανοί και Ρώσοι πολεμάνε μέσα στα ίδια κτήρια-Χάος που θυμίζει Στάλινγκραντ»

Δεν υπάρχει ξεκάθαρα γραμμή επαφής στις ρωσο-ουκρανικές μάχες για την πόλη Βολτσάνκ του Χαρκόβου και ως αποτέλεσμα ο...