Σύριοι μισθοφόροι
Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Άγκυρα σε Σύριους μισθοφόρους: "Στη Λιβύη θα πολεμήσετε τους Ρώσους"

Καθώς οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το Idlib και την επαρχία του Χαλεπίου, χιλιάδες μαχητές από τον ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) που υποστηρίζεται από την Τουρκία, ευρίσκονται  στη Λιβύη.

Αυτί έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς  στην Τρίπολη από την Τουρκία, κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), για να πολεμήσουν παράλληλα με τις δεκάδες ισλαμικές ομάδες που υπερασπίζονται την πόλη-κλειδί (Τρίπολη), από την εισβολή του Εθνικού  Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα  Χαφτάρ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Soleman Mohammad, έναν  21χρονο Σύρο μισθοφόρο από την Kafr Nabl, που πολεμάει  στην Τρίπολη, ο στόχος του είναι και οι Ρώσοι μισθοφόροι της γνωστής ρωσικής εταιρείας που δρουν στην χώρα αυτή, καθώς οι εντολές που είχε πάρει από την Συρία το ανέφεραν σαφώς.

"Υπάρχουν εδώ Ρώσοι", είπε. "Ρώσοι στρατιώτες. Οι Τούρκοι μας το επιβεβαίωσαν. Δεν θα άφηνα ούτε έναν ζωντανό εδώ στην Λιβύη. Αν βρω έναν Ρώσο, θα βάλω ένα ραβδί μέσα του”.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως πριν από περίπου μία εβδομάδα, καταρρίφθηκε ένα ρωσικού μη επανδρωμένου εναέριο όχημα τύπου Orlan-10 κοντά στην Τρίπολη, από τις δυνάμεις που με τουρκική χρηματοδότηση υποστηρίζουν τη GNA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Orlan-10 είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μικρής εμβέλειας (UAV) που αναπτύχθηκε από τη ρωσική εταιρεία Special Technology Center LLC) στην Αγία Πετρούπολη. Το UAV είναι στην υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Προορίζεται για ποικίλες αποστολές, όπως η αναγνώριση αεροσκαφών, η παρατήρηση, η παρακολούθηση, η αναζήτηση και η διάσωση, η εκπαίδευση μαχητικών, η εμπλοκή, η ανίχνευση ραδιοσήματος και η παρακολούθηση του στόχου.

Είναι η πρώτη φορά που UAV αυτού του τύπου καταρρίπτεται στη Λιβύη, ωστόσο αρκετά Orlan καταρρίφθηκαν στη Συρία κατά τη διάρκεια μάχης εναντίον του ISIS.

Gepostet von ‎فبراير باقية وتتمدد‎ am Donnerstag, 30. Januar 2020

Ο Hasan Khalid μια πηγή του FSA στην Αφρίν, δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις λένε στους Σύριους ότι στη Λιβύη υπάρχουν Ρώσοι για να τους φανατίσουν ακόμα πιο πολύ.

"Οι Τούρκοι τους λένε ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στη Λιβύη και ότι ο [FSA] θα τα αντιμετωπίσει, πιστεύουν ότι αγωνίζονται κατά του ίδιου εχθρού που καταστρέφει τις πόλεις τους στη Συρία. Αλλά φυσικά, αυτό είναι ένα ψέμα και η Λιβύη δεν είναι Συρία. Αλλά αυτοί οι μισθοφόροι πιστεύουν ό,τι τους λέει η Τουρκία”, δήλωσε ο ίδιος.

Ο Soleman Mohammad συνέχισε: «με τη βοήθεια των τουρκικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους θα νικήσουμε τους Ρώσους». Όταν ρωτήθηκε για τον στρατηγό Χαφτάρ και τον LNA, ο Mohammad απάντησε χωρίς δισταγμό. "Ο Χάφταρ μισεί τους σουνίτες”.

Ο ίδιος είπε ότι οι Αμερικανοί είναι με την πλευρά της Τουρκίας και του GNA.

Τι φοβάται όμως ο Ερντογάν και δεν αποστέλλει μεγάλες τουρκικές δυνάμεις στην Λιβύη

"Ο Ερντογάν είναι όμηρος της εσωτερικής πολιτικής στη χώρα του και δεν είναι σε θέση να στείλει ισχυρές τουρκικές δυνάμεις για να πολεμήσουν στη Λιβύη μετά από τρεις επιδρομές στη Συρία, διότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις από τον λαό του", δήλωσε ο Jalil Harshawi, ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών του Klingendal Institute στην Ολλανδία.

"Εάν ο Ερντογάν έστελνε τους Τούρκους στρατιώτες να πολεμήσουν στην Τρίπολη και πέθαιναν εκεί, αυτό θα οδηγούσε σε μια βίαιη λαϊκή αντίδραση", πρόσθεσε ο ερευνητής που ειδικεύεται στις λιβυκές υποθέσεις.

«Στην Λιβύη υπάρχει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που προηγείται μιας πιθανής επιθέσεως τις επόμενες μέρες, προκαλώντας ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα βίας από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση», εκτιμά ο ειδικός.

Ο Hershawi αναμένει ότι «το κίνητρο πίσω από την υποστήριξη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κυβέρνηση της Τρίπολης, είναι η επιθυμία να ικανοποιήσει το κόμμα του (Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη) τους ισλαμιστές εξτρεμιστές στην χώρα, κυρίως τη Μουσουλμανική Αδελφότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσθεσε ότι "για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, ο Ερντογάν έστειλε χιλιάδες Σύριους στρατιώτες για να συμμετάσχουν στις μάχες στη Λιβύη, καθώς επιπρόσθετα θέλει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας του στο ζήτημα των πηγών ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συμφωνία των θαλασσίων συνόρων με την κυβέρνηση Σαράτζ τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο ίδιος τόνισε ότι «το επόμενο στάδιο του πολέμου στη Λιβύη θα είναι πιο έντονο», σημειώνοντας ότι «η ποσότητα των ξένων όπλων και του μισθοφορικού ανθρώπινου δυναμικού που μεταφέρθηκε στη Λιβύη τις τελευταίες πέντε έως έξι εβδομάδες, είναι άνευ προηγουμένου.

Τόνισε επίσης ότι, "οι πτήσεις μεταξύ Συρίας και Βεγγάζης έχουν αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να υποδηλώσει την άφιξη περισσότερων μισθοφόρων υποστηριζόμενων από τη Τουρκία, αυξάνοντας τον αριθμό τους σε περίπου 2000".

Η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει μισθοφόρους και σύντομα θα φτάσει στο μαγικό αριθμό των 6000 για να στηρίξει την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη.

Η Αμερικανίδα ερευνητής Elizabeth Tsurkov δήλωσε ότι οι υλικές υποσχέσεις, η τουρκική υπηκοότητα και η διευκόλυνση ταξιδιών στην Ευρώπη, παραμένουν τα κύρια κίνητρα των μαχητών της Συρίας που απεστάλησαν στη Λιβύη.

"Κανείς από αυτούς δεν συμμετέχει στις μάχες στη Λιβύη λόγω προσωπικής ή ιδεολογικής πεποίθησης, μόνο οι τουρκικοί πειρασμοί τους παρακινούν", δήλωσε η Τσούρκοφ, μέλος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Πολιτικών Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία παρακολουθεί στενά τις συριακές ένοπλες ομάδες.

Με τη σειρά του, ο Nicholas Heras, ειδικός της Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Ασφάλειας και στρατιωτικών μελετών στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Associated Press ότι «η Τουρκία επικεντρώνεται στη Λιβύη για να δημιουργήσει μια ζώνη επιρροής στη Μεσόγειο».

"Αλλά η επιθυμία των Τούρκων να μην διακινδυνεύσουν την εμφάνιση σοβαρών απωλειών στις τάξεις των δυνάμεών τους είναι μεγάλη", πρόσθεσε.

Τις απώλειες φοβάται ο Ερντογάν και τίποτε άλλο, διότι ο τουρκικός λαός είναι έτοιμος πιθανόν να τον εκδιώξει μετά τα τόσα δεινά που έφερε στην χώρα με τα απίστευτα αλαζονικά σχέδια του.  

 

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ