Χαφτάρ, Δένδιας
Αφρική

Η Αθήνα αρνήθηκε στον Χαφτάρ επιτήρηση του FIR - Νέα παρέμβαση Αιγύπτου

Ιδιαίτερα έντονο είναι το παρασκήνιο της επίσκεψης του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα λίγο πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Εκτός από τις έως τώρα πληροφορίες περί αποστολής στρατευμάτων από την Ελλάδα στη Λιβύη, φαίνεται πως η Αθήνα αρνήθηκε στο Λίβυο στρατάρχη την αυστηρότερη επιτήρηση του FIR για τον περιορισμό της μεταφορά οπλισμών και μισθοφόρων από την Τουρκία.

Σειρά συγκεκριμένων δράσεων υποστήριξης του Εθνικού Λιβυκού Στρατού ζήτησε από την Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ (16 και 17 Ιανουαρίου), εκφράζοντας κατά αυτόν τον τρόπο πεποίθηση πως θεωρεί την Ελλάδα σύμμαχο του LNA, και κατ' επέκταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Λίβυων που υποστηρίζουν τον Εθνικό στρατό υπό την ηγεσία του Χαφτάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η "Καθημερινή", ο κ. Χαφτάρ ζήτησε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική πλευρά τον έλεγχο του FIR Αθηνών, ώστε να μη διεξάγονται πολιτικές πτήσεις από Τουρκία προς Λιβύη, και δη προς την Τρίπολη, προκειμένου να συνεχίζεται απρόσκοπτα η ενίσχυση των δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ. 

Από την ελληνική πλευρά έγινε σαφές προς τον κ. Χαφτάρ ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς παρακώλυση ή παρενόχληση της εναέριας κυκλοφορίας δεν συμβαδίζει με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει ένα κράτος στον εναέριο χώρο του.

Αναφορικά με το ζήτημα της εναέριας ασφάλειας, η ελληνική πλευρά γνωστοποίησε στον κ. Χαφτάρ ότι έχει ζητήσει τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ την ενεργοποίηση της διαδικασίας ελέγχου όλων των πτήσεων μεταξύ Τρίπολης και Μισράτα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο φαίνεται ότι υπήρξε κατανόηση σε άλλα ζητήματα που έθεσε η λιβυκή πλευρά, όπως η υποστήριξη σε θέματα εκπαίδευσης Λιβύων. Σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ: Λύση στη Λιβύη χωρίς ξένη παρέμβαση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Αιγύπτου στη σταθερότητα της Λιβύης, ζητώντας μια άμεση λύση στην εμφύλια σύγκρουση χωρίς εξωτερική παρέμβαση.

Στην υπουργική συνάντηση για τις γειτονικές χώρες της Λιβύης που πραγματοποιήθηκε στην Αλγερία, ο Shoukry δήλωσε ότι η Τουρκία έχει προκαλέσει χάος στη Λιβύη, ενώ ζήτησε να τηρηθούν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, η οποία διεξήχθη την Κυριακή.

Ο Shoukry υποστήριξε ότι η συνάντηση στοχεύει στη διατήρηση της εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχομένων στη Λιβύη, τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χαφτάρ και των δυνάμεων της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας υπό την ηγεσία του υποστηριζόμενου από την Άγκυρα, Φαγέζ αλ Σάρατζ, καθώς και τήρησης του εμπάργκο όπλων. Πρόσθεσε ότι η Λιβύη εξακολουθεί να έχει τρομοκρατικές πολιτοφυλακές, εκτός από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που πρέπει να συλληφθούν ή να εξουδετερωθούν.

Ο Shoukry συζήτησε το όραμα της Αιγύπτου σχετικά με την κρίση στη Λιβύη, το οποίο στοχεύει στη διαμόρφωση μιας ανεξάρτητης κυβέρνησης, στην αφαίρεση των στρατιωτικών δυνάμεων, στη διανομή των περιουσιών και στην οργάνωση του στρατού της Λιβύης.

Οι γειτονικές χώρες συζήτησαν τα μελλοντικά βήματα με βάση τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.Η Διάσκεψη του Βερολίνου ξεκίνησε την Κυριακή με σκοπό τη σύναψη ανακωχής μεταξύ των αντιμαχόμενων κομμάτων και την ανασυγκρότηση υπό μια εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.

Τα συμμετέχοντα κράτη στη διάσκεψη δεσμεύθηκαν να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Οι χώρες που συμμετείχαν στο συνέδριο συμπεριλαμβάνουν την Αίγυπτο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, τα ΗΑΕ, την Αλγερία και το Κονγκό, εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση. Ο πρόεδρος της Τυνησίας απέρριψε την πρόσκληση να παραστεί στη διάσκεψη διότι καθυστέρησε.

Σε μια συμπερασματική ανακοίνωση, δήλωσαν ότι η τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη απειλεί τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια, καλώντας τα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη να προβούν σε εκεχειρία. Κάλεσαν επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει κυρώσεις εναντίον οποιασδήποτε πλευράς παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης