Πριν λίγες μόνο ώρες το γαλλικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησε μία ειδική επιχείρηση επιθεώρησης του δεξαμενόπλοιου PUSHPA (ή Borocay), το οποίο πιστεύεται πως ανήκει στον ρωσικό σκιώδη στόλο πετρελαιοφόρων και ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών χρησιμοποιήθηκε ως πλατφόρμα εκτόξευσης drones έναντι της Δανίας.
Τρομερή Επιχείρηση των Γάλλων Κομάντος
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με γαλλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, όλα ξεκίνησαν όταν οι δυνάμεις της Ευρώπης άρχισα να σαρώνουν τις θάλασσες βόρεια της Γηραιάς Ηπείρου για να εντοπίσουν πιθανά σημεία εκτόξευσης drones. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης εντοπίζουν μη επανδρωμένα αεροχήματα αγνώστου ταυτότητας κοντά σε κρίσιμες υποδομές τους, όπως αεροδρόμια. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει πολλές καθυστερήσεις πτήσεων και μεγάλες ανησυχίες σε κυβερνήσεις και πολίτες.
Εντός της επιχείρησης αυτής, οι ευρωπαϊκές αρχές εντόπισαν το δεξαμενόπλοιο PUSHPA κοντά στην Δανία. Εξαιτίας της θέσης του, το Παρίσι θεώρησε πως είναι πολύ πιθανό από αυτό το πετρελαιοφόρο να εκτοξεύθηκαν τα drones τα οποία εθεάθησαν να πετούν κοντά στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης στις 22 Σεπτεμβρίου φέτος. Τα συγκεκριμένα UAV είχαν προκαλέσει την κινητοποίηση των τοπικών αρχών, περιπλέκοντας την λειτουργία του αερολιμένα. Το δεξαμενόπλοιο PUSHPA στοχοποιήθηκε επειδή την στιγμή του συμβάντος έπλεε σε απόσταση μόλις 80 χιλιομέτρων από την Κοπεγχάγη.
Έτσι το Παρίσι αποφάσισε να λάβει ενεργή δράση. Χωρίς να χάσει χρόνο εξαπέλυσε μέλη της επίλεκτης μονάδας κομάντο Commando Marine σε μία παράκτια αιολική φάρμα κοντά στην πόλη Σαιν-Ναζαίρ του νομού Λουάρ Ατλαντίκ. Από εκεί οι στρατιώτες κατευθύνθηκαν με σκάφος κοντά στο πλοίο, στο οποίο ανέβηκαν και ανέλαβαν γρήγορα τον έλεγχο.
Οι Γάλλοι κομάντος συνέλαβαν τον καπετάνιο του πλοίου και τον βοηθό του για πιθανή παραβίαση του νόμου.
Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως οι γαλλικές αρχές θα εξετάσουν εάν το πλήρωμα του πλοίου ευθύνεται για «πολύ σοβαρές παραβιάσεις του νόμου».
Μετά την σύλληψη του καπετάνιου, ένα σκάφος της γερμανικής ακτοφυλακής συνόδευσε το PUSHPA σε κοντινό λιμάνι. Αυτήν την στιγμή πιστεύεται πως γίνονται επιθεωρήσεις στο εσωτερικού του πλοίου για να διαπιστωθεί εάν όντως χρησιμοποιήθηκε ως πλατφόρμα εκτόξευσης drones έναντι της Δανίας και ίσως και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Μέχρι τότε ο καπετάνιος και ο βοηθός του θα κρατούνται από τις γαλλικές αρχές.