Ηχηρή προειδοποίηση εξέδωσε ο ηγέτης της Ταϊλάνδης για την πιθανότητα οι συγκρούσεις μεταξύ της χώρας του και της γειτονικής Καμπότζης, οι οποίες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 16 ανθρώπους και εκτόπισαν δεκάδες χιλιάδες άτομα, να «οδηγήσουν σε γενικευμένο πόλεμο».
Οι μάχες πλέον περιλαμβάνουν βαρύ οπλισμό και οι εχθροπραξίες έχουν εξαπλωθεί σε 12 παραμεθόριες περιοχές, πρόσθεσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Phumtham Wechayachai, ενώ στη στρατιωτική σύγκρουση επιχειρούν και μαχητικά F-16.
Η Μπανγκόκ κατηγόρησε την Καμπότζη ότι βάλλει κατά αστικών περιοχών, ενώ η Ταϊλάνδη εκκένωσε όλα τα χωριά που θεωρούνται ότι βρίσκονται εντός της ακτίνας των πυραύλων της γειτονικής χώρας.
Η Καμπότζη, από την πλευρά της, κατηγόρησε την Ταϊλάνδη ότι χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς. Η Ταϊλάνδη δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες.
Ο στρατός της Ταϊλάνδης εξέδωσε βίντεο που αποτυπώνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ταϊλάνδης να βομβαρδίζουν στόχους εντός της επικράτειας της Καμπότζης.
Αρνείται τη διαμεσολάβηση τρίτων η Ταϊλάνδη
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «δεν υπάρχει ανάγκη» για διαμεσολάβηση τρίτων μερών στη σύγκρουση, πηγαίνοντας ενάντια στις εκκλήσεις των παγκόσμιων ηγετών για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Anwar Ibrahim, ο οποίος προεδρεύει της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), είχε προηγουμένως προσφερθεί να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.
«Χαιρετίζω τα θετικά μηνύματα και την προθυμία που έδειξαν τόσο η Μπανγκόκ όσο και η Πνομ Πενχ να εξετάσουν αυτή την πορεία προς τα εμπρός», έγραψε ο Ανουάρ στο Facebook αργά την Πέμπτη.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, Nikorndej Balankura, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με διμερή μέσα, ρίχνοντας την ευθύνη στην Πνομ Πενχ, την οποία καλούν να σταματήσει τις επιθετικές της κινήσεις.
«Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε ακόμη διαμεσολάβηση από τρίτη χώρα», δήλωσε ο Nikorndej.
16 νεκροί έως τώρα, οι 15 άμαχοι
Τα σχόλια ήρθαν καθώς και οι δύο χώρες επικαιροποίησαν τον απολογισμό των νεκρών από τις μάχες. Η Ταϊλάνδη ανέφερε ότι 14 άμαχοι και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν στις μάχες, ενώ οι επαρχιακές αρχές της Καμπότζης ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένας πολίτης στο Oddar Meanchey σκοτώθηκε.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσης «άμεση παύση των εχθροπραξιών, προστασία των αμάχων και ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Ανησυχούμε σοβαρά για την κλιμάκωση της βίας κατά μήκος των συνόρων Ταϊλάνδης-Καμπότζης και λυπούμαστε βαθύτατα από τις αναφορές για απώλειες και τραυματισμούς αμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμι Πίγκοτ σε τακτική ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης.
Η Κίνα, η οποία έχει πολιτικούς και στρατηγικούς δεσμούς με την Καμπότζη και την Ταϊλάνδη, δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για τη σύγκρουση και ελπίζει ότι και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να επιλύσουν τα ζητήματα με ειρηνικά μέσα.
Η Αυστραλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γαλλία απηύθυναν επίσης έκκληση για ειρήνη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή για τη σύγκρουση.
Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Hun Manet, το κάλεσε να παρέμβει για να «σταματήσει την επιθετικότητα της Ταϊλάνδης».
Ανταλλαγή κατηγοριών για την έναρξη των συγκρούσεων
Η Ταϊλάνδη ισχυρίζεται ότι η σύγκρουση ξεκίνησε από τον στρατό της Καμπότζης, με την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την επιτήρηση των ταϊλανδικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα.
Η Καμπότζη από την άλλη υποστηρίζει ότι οι ταϊλανδοί στρατιώτες είναι αυτοί που ξεκίνησαν τη σύγκρουση, όταν παραβίασαν μια προηγούμενη συμφωνία προελαύνοντας σε έναν ινδουιστικό ναό κοντά στα σύνορα.
Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε πριν από περισσότερα από εκατό χρόνια, όταν τα σύνορα των δύο εθνών χαράχτηκαν κατά τη διάρκεια της γαλλικής κατοχής της Καμπότζης.
Ανά τα έτη έχουν σημειωθεί σποραδικές συγκρούσεις στις οποίες υπήρξαν απώλειες στρατιωτών και πολιτών και στις δύο πλευρές.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν τον Μάιο, όταν ένας στρατιώτης της Καμπότζης σκοτώθηκε σε σύγκρουση. Αυτό επιδείνωσε τις διμερείς σχέσεις των κρατών στο χειρότερο σημείο τους για πάνω από δέκα χρόνια.
Σε ένα αθλητικό συγκρότημα που μετατράπηκε σε κέντρο εκκένωσης στην επαρχία Surin της Ταϊλάνδης, οι εκκενωμένοι -πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά και ηλικιωμένοι- δήλωσαν ότι εξακολουθούν να είναι συγκλονισμένοι από τις επιθέσεις με ρουκέτες και πυροβολικό που έζησαν την Πέμπτη.
Οι ηλικιωμένοι που εκκενώθηκαν και που είχαν ζήσει τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Καμπότζη τη δεκαετία του 1980 δήλωσαν στο BBC ότι οι πρόσφατες μάχες ήταν οι χειρότερες που είχαν βιώσει.