Περισσότερες από 60 κορυφαίες εταιρείες της Γερμανίας παρουσίασαν μια επενδυτική πρωτοβουλία ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ (116 δισ. δολαρίων) σε νέα έργα που θα βοηθήσουν να βγει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από τη στασιμότητα.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας – της οποίας ηγούνται κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής της Deutsche Bank και της Siemens, και η οποία συντονίζεται με την κυβέρνηση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς – τα μέλη δεσμεύτηκαν για «τριψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων» νέων επενδύσεων στη Γερμανία έως το 2028, σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη μέσω e-mail σήμερα Δευτέρα (21.7.2025).
Μαζί με τα χρήματα που έχουν ήδη διατεθεί, το συνολικό ποσό των 631 δισ. ευρώ για την περίοδο περιλαμβάνει τόσο προγραμματισμένες όσο και νέες κεφαλαιουχικές επενδύσεις, δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και δεσμεύσεις από διεθνείς επενδυτές και έχει ως στόχο να στείλει «ένα ισχυρό, θετικό μήνυμα» μετά τις εκροές των τελευταίων ετών ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ.
Η εταιρική ψήφος εμπιστοσύνης έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή τόσο για τον Μερτς, του οποίου η συντηρητική συμμαχία CDU/CSU είδε το προβάδισμά της έναντι του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία να μειώνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όσο και για τη γερμανική οικονομία.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του δεύτερου τριμήνου που αναμένεται στο τέλος του μήνα θα μπορούσαν να δείξουν μια ακόμη συρρίκνωση, ενώ η προθεσμία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών την 1η Αυγούστου μπορεί να οδηγήσει σε εισφορές 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που αποστέλλονται στην Αμερική, γεγονός που ενδεχομένως θα πλήξει τη βιομηχανία της Γερμανίας που βασίζεται στις εξαγωγές.
«Προσπαθούμε όλοι για τον ίδιο στόχο, που είναι επιτέλους η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα να επιστρέψουν στη Γερμανία και στην Ευρώπη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σουινγκ σε συνέντευξή του , η οποία συνέπεσε με την έναρξη του προγράμματος, που ονομάστηκε «Made for Germany». «Εάν η ανάπτυξη επιστρέφει στη Γερμανία, αυτό είναι επίσης καλό για την Ευρώπη», δήλωσε ο Σουινγκ, προσθέτοντας ότι αναμένει περισσότερα να έρθουν τους επόμενους μήνες.
Εκτός από την Deutsche Bank και τη Siemens, οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας έχουν υπογράψει, συμπεριλαμβανομένων των BASF, Bayer, BMW, Commerzbank, Deutsche Telekom, Mercedes-Benz Group, SAP και Volkswagen.
Οι αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες Blackstone και BlackRock – πρώην εργοδότης του Μερτς – συμμετέχουν επίσης, καθώς και διεθνείς εταιρείες όπως οι Nvidia, KKR & Co. και Apollo Global Management.
Η ενίσχυση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την αναθέρμανση της ανάπτυξης στη Γερμανία και τον τερματισμό της τριετούς στασιμότητας. Οι βασικές βιομηχανίες της χώρας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα χημικά προϊόντα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό το υψηλό ενεργειακό κόστος σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές, καθώς και τη διογκωμένη γραφειοκρατία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ρόλαντ Μπους τόνισε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο μεγάλες εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και μικρές και μεσαίες εταιρείες – τις οποίες αποκάλεσε «κρυμμένους πρωταθλητές» – και νεοφυείς επιχειρήσεις.
«Είναι όλα προσανατολισμένα για την ανάπτυξη κεφαλαίων σε μια χώρα όπου πιστεύουμε στη δύναμη της καινοτομίας της», δήλωσε ο Μπους στο Bloomberg TV μαζί με τον Σουινγκ. «Πιστεύουμε ότι με τους ανθρώπους που διαθέτουμε, μπορούμε να το οδηγήσουμε στο επόμενο επίπεδο».