Προπολεμική μοιάζει η κατάσταση στην Ευρώπη, ειδικά στην Πολωνία, στην Γαλλία και στην Γερμανία, κράτη τα οποία δαπανούν δισεκατομμύρια στην αύξηση των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων με πρόσχημα την ρωσική απειλή.
Εκτυπώνουν Καταφύγια οι Γάλλοι
Εντός αυτού του πλαισίου, το ενδιαφέρον μας τράβηξε μία καινοτόμα πρωτοβουλία που εμφανίστηκε στην Γαλλία και η οποία αφορά την δημιουργία καταφυγίων με την βοήθεια σύγχρονων εκτυπωτών 3D. Προφανώς αυτοί οι εκτυπωτές είναι τεράστιοι και συναντώνται μόνο σε βιομηχανικές υποδομές, ωστόσο λέγεται πως μπορούν πράγματι να τυπώσουν ολόκληρα κτήρια
Η ιδέα είναι σχετικά απλή. Εδώ και λίγα χρόνια διάφορες εταιρείες πειραματίζονται με την κατασκευή κτηρίων και υποδομών με την βοήθεια εκτυπωτών 3D. Αυτά τα μηχανήματα εξελίσσονται κάθε μέρα και περισσότερο και σήμερα είναι σε θέση να κατασκευάζουν μικρά σπίτια.
Η STAT των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων σκέφτηκε πως οι εκτυπωτές αυτοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την κατασκευή πολλών μικρών καταφυγίων. Για το πρόγραμμα επιλέχθηκε το σύστημα εκτύπωσης MaxiPrinter, βάρους 2,7 τόνων, το οποίο χρησιμοποιεί κανονικό τσιμέντο.
Κατά την διάρκεια μίας νέας αμυντικής έκθεσης στην Γαλλία, ο εκτυπωτής αυτός έφτιαξε ένα μικρό οχυρό μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα. Η επίδειξη αυτή υποδεικνύει πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι πολλά υποσχόμενη και μπορεί να εξελιχθεί σε μία επαναστατική λύση.
Γερμανοί και Αυστριακοί Χτίζουν Χαρακώματα σαν Lego
Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές και αυστριακές ένοπλες δυνάμεις δοκιμάζουν αυτήν την περίοδο ένα νέο ενδιαφέρον σύστημα της γερμανικής εταιρείας Romold, ονόματι ROM Trench System. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αρθρωτό σύστημα κατασκευής χαρακωμάτων, αντίστοιχων με αυτών που συναντάμε στο ουκρανικό πεδίο της μάχης.
Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι φτιάχνουν χαρακώματα με συμβατικό ξύλο, ωστόσο οι Γερμανοί πιστεύουν ότι βρήκαν κάτι πολύ αποτελεσματικότερα. Το ROM Trench System αποτελείται από προκατασκευασμένα πλαστικά κομμάτια, τα οποία έχουν παρόμοιο σχήμα και μέγεθος με τις κανονικές σανίδες ξύλου.
Οι στρατιώτες προμηθεύονταν αυτά τα κομμάτια στο πεδίο της μάχης και σύμφωνα με την κατασκευάστρια μπορούν να συναρμολογήσουν ένα χαράκωμα μήκους 18 μέτρων μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες. Ο χρόνος αυτός επιτεύχθηκε κατά την διάρκεια κοινής άσκησης-επίδειξης του γερμανικού και αυστριακού στρατού.
Στόχος του συστήματος είναι να κάνει γρηγορότερη και ευκολότερη από ποτέ την δημιουργία χαρακωμάτων στο πεδίο της μάχης.