Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν ξεκινήσει την προέλαση τους στη Λωρίδα της Γάζας με σκοπό την επανακατάληψη της περιοχής και την εξόντωση της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς μια για πάντα - παρεμπιπτόντως ισοπεδώνοντας τη Λωρίδα. Η Χαμάς, υποστηριζόμενη από το Ιράν και οπλισμένη με ένα οπλοστάσιο πυραύλων ικανών να χτυπήσουν βαθιά μέσα στο Ισραήλ, αριθμούσε περίπου 20.000-30.000 μαχητές πριν από την άθλια τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
Τα γεγονότα επί του πεδίου στη Γάζα
Μετά τα αρχικά αντίποινα του Ισραηλινού στρατού εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός της Χαμάς πιστεύεται ότι έχει μειωθεί σε περίπου 16.000-18.000. Ωστόσο, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν εικάσει ότι από τότε που οι Ισραηλινοί αντεπιτέθηκαν στην τρομοκρατική ομάδα, πιθανότατα έχει αναπληρώσει τον αριθμό της στρατολογώντας από δυσαρεστημένους κατοίκους της Γάζας - και η συνολική της δύναμη έχει επανέλθει σε περίπου 20.000 μαχητές. Φυσικά, το επίπεδο εκπαίδευσης και η θνησιμότητα αυτών των μαχητών παραμένει υπό αμφισβήτηση. Αλλά καθαρά σε αριθμητική βάση, είναι σαφές ότι ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα - που ξεκίνησε με σκοπό την καταστροφή της Χαμάς μια για πάντα - ήταν μια στρατηγική αποτυχία.
Πράγματι, αυτή η εισβολή έχει δημιουργήσει μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Καταδιώκοντας μια δύναμη περίπου 20.000 ανδρών, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας μέσω αεροπορικών επιδρομών, επιθέσεων πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σκοτώνοντας περίπου 50.000 ανθρώπους -πιθανώς οι περισσότεροι από αυτούς άμαχοι- και αφήνοντας εκατομμύρια άστεγους. Φυσικά, αυτή είναι μια ατυχής και ολοένα και πιο αναπόφευκτη πτυχή του πολέμου -ιδίως καθώς η Χαμάς δεν έχει δείξει κανένα σεβασμό για τους νόμους του πολέμου και έχει χρησιμοποιήσει τακτικά ανθρώπινες ασπίδες καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης. Αλλά υπάρχει μακροπρόθεσμο κόστος για το Ισραήλ από την επιδίωξη μιας τόσο καταστροφικής προσέγγισης. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν φαίνεται να εκτιμά ή να κατανοεί αυτή την πραγματικότητα είναι παράξενο.
Όσο κι αν δικαιολογούν οι Ισραηλινοί ηγέτες τις μαζικές εκστρατείες βομβαρδισμού εναντίον αμάχων στόχων στη Γάζα, οι εικόνες των παιδιών που ζητούν τις μητέρες τους κάτω από τα ερείπια των διαμερισμάτων τους που μόλις κατέρρευσαν από τις ισραηλινές βόμβες έχουν πολύ μεγαλύτερη απήχηση από οποιαδήποτε στρατηγική λογική ή πολιτική άμυνα μπορεί να προτείνει το Ισραήλ.
Ναι, σε πολλές περιπτώσεις, οι Ισραηλινοί καταστρέφουν κατοικίες αμάχων όπου η Χαμάς έχει καταφύγει ή κρύψει όπλα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χαμάς θέλει πραγματικά να υποφέρουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ως αποτέλεσμα των ισραηλινών ενεργειών - διαδίδοντας περαιτέρω την αφήγηση ότι το Ισραήλ είναι ο κατακτητής και η Γάζα είναι το θύμα (και επομένως η Χαμάς είναι ο σωτήρας). Αλλά αυτά τα γεγονότα εξακολουθούν να μην αναιρούν τη δύναμη της εικόνας. Ούτε υπερισχύουν του πραγματικού ανθρώπινου πόνου που συμβαίνει στη Γάζα και είναι άμεσο αποτέλεσμα αυτών των ισραηλινών επιθέσεων.
Η προτεινόμενη συμφωνία πυραύλων της Χαμάς με την Αίγυπτο αποτελεί ένδειξη ισχύος
Παρεμπιπτόντως, όσον αφορά τη στρατηγική, η ηγεσία της Χαμάς φαίνεται να λειτουργεί, αν και έχει αναπληρώσει πλήρως τη δύναμή της στα επίπεδα που ήταν πριν από την 7η Οκτωβρίου. Το ισραηλινό πολεμικό σχέδιο δεν λειτούργησε. Τώρα οι Ισραηλινοί επιστρέφουν με σχέδια να παραμείνουν. Η πρώτη φορά δεν λειτούργησε. Ούτε η δεύτερη θα λειτουργήσει.
Τώρα έρχονται τα πραγματικά απογοητευτικά νέα. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία άλλαξε ριζικά τη σχέση της Αμερικής με την περιοχή συνάπτοντας ιστορικές συμφωνίες με τα αραβικά κράτη του Κόλπου, η Χαμάς προφανώς πρότεινε την προοπτική αφοπλισμού του πυραυλικού της οπλοστασίου με αντάλλαγμα εγγυήσεις ότι το Ισραήλ δεν θα επέστρεφε με δύναμη στη Γάζα.
Σύμφωνα με το ισραηλινό ειδησεογραφικό κανάλι i24 , η ηγεσία της Χαμάς εξέφρασε δημόσια την προοπτική να παραδώσει το τεράστιο πυραυλικό της οπλοστάσιο στην Αίγυπτο με αντάλλαγμα μια υπόσχεση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.
Οι εκκλήσεις της Χαμάς για ειρήνη, φυσικά, έμειναν αναπάντητες στην Ιερουσαλήμ. Ο κυνικός θα έλεγε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Χαμάς εξακολουθεί να ταλανίζεται από τον τελευταίο γύρο μαχών. Αυτό μπορεί να ισχύει. Αλλά αν οι ίδιες οι εκτιμήσεις του Ισραήλ ότι η Χαμάς έχει αποκαταστήσει την μαχητική της δύναμη είναι ακριβείς, τότε πιθανότατα υπήρχε κάτι περισσότερο πίσω από αυτό. Μια πιθανότητα είναι ότι το Ιράν -το οποίο, παρά τη δημόσια αδιαλλαξία του, επιδιώκει μια συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ για το πυρηνικό της πρόγραμμα- άσκησε πίεση στους αντιπροσώπους της Χαμάς να αποκλιμακώσουν τα πράγματα με το Ισραήλ, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα κέρδιζε την καλή θέληση της κυβέρνησης Τραμπ.
Αλλά ο Νετανιάχου φαίνεται να μην ήθελε να έχει καμία σχέση με την προσφορά. Αυτοί οι πύραυλοι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή που θέτει η Χαμάς για το Ισραήλ. Το γεγονός ότι η Ιερουσαλήμ δεν προσπάθησε καν να μετριάσει αυτήν την απειλή και να συνεργαστεί με τους Αιγύπτιους, με τους οποίους το Ισραήλ απολαμβάνει σχετικά υγιείς σχέσεις, θα καταγραφεί ως ένα από τα σοβαρότερα λάθη πολιτικής κρίσης όταν γραφτεί η ιστορία αυτής της ασταθούς εποχής στην ιστορία της Μέσης Ανατολής.
Το Ισραήλ θα βαλτώσει στη Γάζα
Αντί να εμπλακεί με τους Αιγύπτιους και τη Χαμάς έστω και ως απλό μέτρο για να κερδίσει χρόνο, το Ισραήλ υιοθέτησε τη χειρότερη δυνατή στρατηγική: την επανέναρξη της κατοχής της Γάζας.
Αλλά ο Νετανιάχου απλά δεν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει αυτό. Καθηλώνοντας τον Ισραηλινό Στρατό σε μια μακροχρόνια κατοχή στη Γάζα -γεμάτη με μαζικές επιθέσεις ανταρτών- ενώ οι δυνάμεις του παρέχουν επίσης ασφάλεια στη Δυτική Όχθη, καταλαμβάνοντας το Όρος Χέρμαν στη Συρία, αναπτύσσοντας δυνάμεις για να βομβαρδίσουν μακρινούς στόχους των Χούθι στην Υεμένη, παρακολουθώντας τη Χεζμπολάχ στον γειτονικό Λίβανο και ενδεχομένως προετοιμάζοντας να χτυπήσει το Ιράν, κάτι θα πρέπει να αλλάξει.