Από εκεί που δεν το περίμενε δέχθηκε πλήγμα η αμερικανική αεροναυπηγική Lockheed Martin... Ενώ ο Καναδάς και άλλες χώρες της Ευρώπης εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την παραγγελία μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ, τελικά η Νότια Κορέα έγινε η πρώτη χώρα που ακύρωσε το πρόγραμμα απόκτησης αυτού του τύπου μαχητικού από την αμερικανική εταιρεία.
Γιατί Ακύρωσε την Παραγγελία η Νότια Κορέα;
Αναλυτικότερα, η νοτιοκορεάτικη πολεμική αεροπορία εγκατέλειψε και επίσημα το πρόγραμμα απόκτησης του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35B για το οπλοστάσιό της.
Η Σεούλ είχε εκφράσει την πρόθεσή της να αγοράσει 20 μονάδες F-35B για χρήση στο υπό ανάπτυξη πλοίο Large Transport Vesel-II. Σε αυτήν την έκδοση, το μαχητικό χαμηλής παρατηρησιμότητας των ΗΠΑ μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα.
Ο νέος προσωρινός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Τζου-χο Λι, αποφάσισε ωστόσο να τερματίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης του πλοίου, κρίνοντας το κόστος του υπερβολικά υψηλό.
Στην πραγματικότητα βέβαια το πρόγραμμα Large Transport Vessel-II δεν ακυρώθηκε τελείως, αλλά αντικαταστάθηκε με ένα παρόμοιο πρόγραμμα ναυπήγησης ενός πλοίου διοίκησης που θα μεταφέρει μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV).
Ουσιαστικά αυτά τα αεροχήματα θα αντικαταστήσουν τα F-35B που σκόπευε να αγοράσει η Νότια Κορέα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κόστος τους θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα 1 δισεκατομμύρια δολάρια που υπολογίζονταν ότι θα πλήρωνε η Σεούλ στην Lockheed Martin.
Οπότε η Νότια Κορέα επέλεξε να ναυπηγήσει το πρώτο της μητρικό σκάφος drones. Σε αυτό το πλοίο θα απονηώνονται και θα προσνηώνονται μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, μειώνοντας παράλληλα το ρίσκο απώλειας ανθρώπινων ζωών (πιλότων). Στο πλοίο θα επιχειρεί προσωπικό (διοικητικό και τεχνικό) που θα συντονίζει τις επιχειρήσεις των drones και θα συντηρεί τον στόλο.
Τα μη επανδρωμένα αεροχήματα που θα επιχειρούν από το μητρικό σκάφος θα μπορούν να εξαπολύουν οργανωμένα πλήγματα κατά στόχων, να παρακολουθούν μεγάλες ναυτικές και χερσαίες περιοχές, να παρέχουν ανθρωπιστική υποστήριξη και να παρέχουν υποστήριξη πυρός σε κοντινές αμφίβιες επιχειρήσεις (αποβάσεις κλπ) του νοτιοκορεάτικου στρατού.
Μία από τις εταιρείες που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα ναυπήγησης είναι η νοτιοκορεάτικη HD Hyundai Heavy Industries. Η εταιρεία προγραμματίζεται να τελειώσει την κατασκευή του πλοίου προς τα μέσα της δεκαετίας του '2030.