Κόσμος

Δραματική έκκληση Σουηδίας σε Τουρκία: Ζητά την απελευθέρωση δημοσιογράφου

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό της χθες Πέμπτη για να ζητήσει την απελευθέρωση ενός Σουηδού δημοσιογράφου που καταδικάστηκε στην Τουρκία για προσβολή του προέδρου της χώρας, όπως ανακοίνωσε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βαρσοβία, δήλωσε το υπουργείο στο Agence France-Presse.

«Συναντήθηκα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών [Χακάν Φιντάν], μιλήσαμε για τον [δημοσιογράφο] Γιοακίμ Μεντίν και είπα ξεκάθαρα ότι ήθελα να επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα του», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μαρία Μάλνερ Στενενγκάρντ στην εφημερίδα Expressen.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Medin, ο οποίος εργάζεται για τη σουηδική εφημερίδα Dagens ETC, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 27 Μαρτίου, όταν πέταξε για να καλύψει τις μαζικές διαμαρτυρίες που συγκλονίζουν την Τουρκία.

Τουρκικό δικαστήριο τον περασμένο μήνα επέβαλε ποινή φυλάκισης 11 μηνών με αναστολή στον 40χρονο δημοσιογράφο με την καταδίκη του για προσβολή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Μεντίν συμμετείχε σε μια διαμαρτυρία στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 2023, όπου οι διαδηλωτές άρπαξαν ένα ομοίωμα του Ερντογάν, αν και ο Μεντίν υποστήριξε ότι δεν ήταν καν στη Σουηδία τη στιγμή της συγκέντρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δικαστής διέταξε την απελευθέρωση του Mεντίν, αλλά παραμένει πίσω από τα κάγκελα εν αναμονή της δίκης του για μια δεύτερη κατηγορία ότι ανήκει σε τρομοκρατική ομάδα.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Μεντίν για συμμετοχή στο εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), έναν ισχυρισμό που έχει αρνηθεί.

Το PKK έχει ηγηθεί μιας εξέγερσης δεκαετιών εναντίον του τουρκικού κράτους και χαρακτηρίζεται από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τουρκικό ή πακιστανικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου “χτύπησε” τα ινδικά κέντρα διοικήσεως και Τρία γαλλικής κατασκευής ινδικά μαχητικά ;

Ένα σενάριο λέει ότι οι Τούρκοι εμπλέκονται αλλά και οι Πακιστανοί διαθέτουν ανάλογα ισχυρά συστήματα