Κόσμος

«Τέλος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας»: Ψήφισμα - καταπέλτης από το Ευρωκοινοβούλιο – Οργή της Άγκυρας

Αυξάνεται «το χάσμα» της Τουρκίας από τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ, τονίζει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) που εγκρίθηκε σήμερα με 367 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 188 αποχές.

Η έκθεση που συντάχθηκε από τον Ισπανό ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Νάτσο Σάντσες Αμόρ, και εγκρίθηκε από το ΕΚ, επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχουν «βαλτώσει από το 2018» , λόγω της επιδείνωσης του κράτους δικαίου και υπό τις παρούσες συνθήκες, η διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να επανεκκινήσει. 

Ειδικότερα, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει λόγο για «δεινή κατάσταση» και για «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο. Εκφράζει, επίσης, τη βαθιά του λύπη για το γεγονός ότι, παρά τη στρατηγική της δικαστικής μεταρρύθμισης, «η κατάσταση ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας στην Τουρκία παραμένει άθλια», μετά από συστηματική κυβερνητική παρέμβαση και «πολιτική εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος».

Το ΕΚ προτρέπει τις τουρκικές αρχές να βάλουν τέλος στους τρέχοντες σοβαρούς περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες, ιδίως της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, και στις συνεχείς επιθέσεις κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της αντιπολίτευσης, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικηγόρων, των συνδικαλιστών, των μελών των μειονοτήτων, των δημοσιογράφων, των ακαδημαϊκών, των καλλιτεχνών και των ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων.

Η Άγκυρα, σε μία σκληρή αντίδραση μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, απέρριψε την έκθεση και έκανε λόγο για «διαστρεβλωμένες, προκατειλημμένες και αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας» και ότι «υπονομεύει την αντικειμενικότητα της ΕΕ» και λειτουργεί ως «εργαλείο προπαγάνδας εχθρικών κύκλων».

Η τουρκική πλευρά φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως θεσμικό όργανο που παρέχει προπαγανδιστικό έδαφος σε τρομοκρατικές οργανώσεις και σε ομάδες που έχουν καταστήσει αντιτουρκικά συναισθήματα. 

Επίσης, ζητήσει από το Ευρωκοινοβούλιο να «αναλάβει τις ευθύνες του» για τη διατήρηση της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία όμως, σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, «δεν μπορεί να επανεκκινήσει υπό τις παρούσες συνθήκες».

Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίζεται η Άγκυρα και από τις αναφορές στο Κυπριακό, όπου το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει την «παράνομη επίσκεψη» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει τη «λύση δύο κρατών» και να επιστρέψει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. 

Για το Κυπριακό, το ΕΚ επαναλαμβάνει τη βαθιά του ανησυχία σχετικά με όλες τις μονομερείς ενέργειες που στοχεύουν στην εδραίωση επί τόπου της μόνιμης διαίρεσης της Κύπρου αντί της επανένωσής της και καταδικάζει, σε αυτό το πλαίσιο, την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τις προκλητικές του δηλώσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες του ΟΗΕ, της ΕΕ, της διεθνούς κοινότητας γενικότερα και άλλων εμπλεκόμενων μερών για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Η ένταση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τη σταδιακή απομάκρυνση της Τουρκίας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ φανερώνει και τα βαθιά ρήγματα στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, με άδηλο πλέον το μέλλον της ευρωπαϊκής πορείας της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ