Σε μία αναπάντεχη είδηση που άφησε άφωνους ακόμη και τους εμπειρότερους οικονομικούς αναλυτές, η Ουκρανία φαίνεται πως μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το αμερικανικό δολάριο για χάρη του ευρώ. Ο λόγος είναι κυρίως οι αυξανόμενες σχέσεις μεταξύ του Κιέβου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σοκ στον Λευκό Οίκο
Το γεγονός αυτό υποδεικνύει πως η Ουκρανία σκέφτεται να γίνει μελλοντικά μέλος όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ευρωζώνης. Αυτό προϋποθέτει το Κίεβο να εγκαταλείψει το εθνικό του νόμισμα, την γρίβνα, και να υιοθετήσει το ευρώ.
Μέχρι τότε όμως, το Κίεβο μελετά κάτι διαφορετικό: να αντικαταστήσει το δολάριο με το ευρώ ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας του κράτους.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ρόλου της στην διασφάλιση των αμυντικών μας δυνατοτήτων, ενώ θα βοηθούσε τις διεθνείς αγορές και θα διευκόλυνε το εμπόριο».
Βέβαια ο επικεφαλής παραδέχτηκε πως πρόκειται για μία ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί δύσκολη προετοιμασία.
Αυτήν την στιγμή το δολάριο συνεχίζει να κυριαρχεί στο διεθνές εμπόριο, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως εδώ και πολλές συνεχόμενες δεκαετίες. Τεράστιες οικονομίες, όπως αυτή της Σαουδικής Αραβίας και του Χονγκ Κονγκ διατηρούν μεγάλο απόθεμα δολαρίου στις τράπεζές τους.
Ωστόσο από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε οικονομικό πόλεμο με άλλες χώρες, πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι η κυριαρχία του δολαρίου ίσως τεθεί υπό αμφισβήτηση. Ο λόγος είναι φυσικά οι υψηλοί δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, οι οποίοι πληγώνουν ανεπανόρθωτα το διεθνές και αμερικανικό εμπόριο.
Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και η σχεδόν ουδέτερη στάση που κρατά ο Τραμπ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Όπως ήδη γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιο πρόθυμη να υποστηρίξει και να στηρίξει το Κίεβο τόσο κατά την διάρκεια του πολέμου όσο και μετά την λήξη αυτού. Αυτό δίνει κίνητρο στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη, ακόμη και εντάξει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.