Κόσμος

Η Σεούλ θα «επανεξετάσει» την χορήγηση όπλων στην Ουκρανία

Η Νότια Κορέα θα επανεξετάσει την πολιτική της που απαγορεύει στη χώρα να προμηθεύει άμεσα όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του Νοτιοκορεάτη προέδρου, μετά την υπογραφή χθες μιας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας.

«Σκοπεύουμε να επανεξετάσουμε το ζήτημα της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Γιουν Σουκ-γέολ, Τσανγκ Χο-τζιν.

Η Σεούλ ασκεί μακροχρόνια μια πολιτική που της απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων σε περιοχές ενεργών συγκρούσεων, μια πολιτική στην οποία εμμένει μέχρι σήμερα παρά τα αιτήματα της Ουάσινγκτον και του Κιέβου να επανεξετάσει τη θέση της αυτή.

Ένα μεγάλο συμβόλαιο εξοπλισμών, που αφορούσε μεταξύ άλλων στην αγορά αρμάτων μάχης K2, οβίδων K9 και αεροσκαφών υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022, πέντε μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά το συμβόλαιο αυτό η Σεούλ το υπέγραψε με την Πολωνία.

Νότια Κορέα και Ιαπωνία εξέφρασαν σήμερα τις «σοβαρές ανησυχίες» τους για τη συμφωνία Βόρειας Κορέας και Ρωσίας που δεν αποκλείει τη «στρατιωτικοτεχνική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών και προβλέπει «αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης» από ένα από τα υπογράφοντα μέρη, σύμφωνα με στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οποιαδήποτε συνεργασία που συμβάλλει άμεσα ή έμμεσα στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Βόρειας Κορέας συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο σύμβουλος Τσανγκ Χο-τζιν.

Η παραβίαση αυτών των ψηφισμάτων και η σαφής και δεδηλωμένη υποστήριξη προς την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τον σύμβουλο, «αναπόφευκτα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ρωσίας».

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ήδη κατηγορηθεί από τη Σεούλ, αρκετές εβδομάδες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για χορήγηση όπλων στη Ρωσία στον πόλεμο της τελευταίας στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα τεχνολογική υποστήριξη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
άρμα μάχης σε ποταμό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνική τραγωδία! 800 Ουκρανοί στρατιώτες αφανίστηκαν στον ποταμό Δνείπερο σε αυτοκτονικές αποστολές -Με «κρέμασμα» απειλούν τον στρατηγό που τις διέταξε

Ο Ουκρανός στρατηγός Σοντόλ δέχεται απειλές και κριτική από όλη την χώρα μετά τις αυτοκτονικές αποστολές απόβασης στον...