Κόσμος

Ο Μαρκ Ρούτε διαδέχεται τον Στόλτενμπεργκ στο τιμόνι του ΝΑΤΟ

Μετά τις εγκρίσεις από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία την Τρίτη (18/6), η Ρουμανία επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον Ρούτε την Πέμπτη (20/6), με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, όπως αναφέρει το Politico θα αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη στιγμή. Επίσημα θα αρχίσει εκτελεί χρέη γ.γ μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές, οι οποίες θα διαμορφώσουν την τύχη της στρατιωτικής συμμαχίας που έχει λειτουργήσει ως η πιο επιτυχημένη αποτροπή της Ανατολικής Ευρώπης απέναντι σε μια επιθετική Ρωσία.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο σημερινός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, έχει δεσμευτεί να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, αλλά απείλησε να περικόψει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία σε περίπτωση επανεκλογής του.

Οι παρατηρητές, ωστόσο, αναγνωρίζουν στον Ρούτε ότι είναι ένας «ψιθυριστής του Τραμπ», χάρη στην ικανότητά του να κλείνει συμφωνίες με πολιτικούς από διαφορετικά υπόβαθρα, κερδίζοντας ακόμη και τον έπαινο του τότε προέδρου των ΗΠΑ: «Μου αρέσει αυτός ο τύπος!»

Η επιβεβαίωση του Ρούτε σημαίνει επίσης ότι το ζήτημα της διαδοχής έχει ξεκαθαρίσει πριν από τον Ιούλιο, όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για να γιορτάσουν την 75η επέτειο της συμμαχίας.

Η αναζήτηση του Ρούτε για την κορυφαία θέση στο ΝΑΤΟ ήταν ένα μακρύ ταξίδι. Διεξάγει εκστρατεία για τη θέση από τον περασμένο Νοέμβριο.

Παράλληλα το ρουμάνικο ανώτατο αμυντικό συμβούλιο αποφάσισε να δωρίσει στην Ουκρανία ένα από τα δύο επιχειρησιακά συστήματα Patriot της χώρας, αλλά υπό τον όρο διαπραγματεύσεων με τους συμμάχους για την αντικατάστασή τους με παρόμοιο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...