Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πότε έζησε ο θνητός Βούδας; - Τι λένε βουδιστικές πηγές

Ο Βουδισμός είναι ένα από τα αρχαιότερα θρησκεύματα, που αναδύθηκε κατά τους 6ο με 4ο αιώνα π.Χ. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θρησκευτικών δοξασιών, φιλοσοφικών αρχών, εθίμων, θεσμών και ηθικών κανόνων.

Σταθερά του όμως είναι φυσικά ο ίδιος ο Βούδας, στον οποίο αποδίδονται όλες οι διδαχές του δόγματος που σήμερα ακολουθούν περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι μανά τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως όμως είναι γνωστό, ο Βούδας δεν ξεκίνησε ως θεότητα, αλλά ως θνητός που μέσω του διαλογισμού κατάφερε να «ανέλθει» σε ένα ανώτερο επίπεδο ύπαρξης.

Πότε έζησε ο θνητός Βούδας 

Ο Βούδας γεννήθηκε ως Σιντάρτα Γκαουτάμα, πρίγκιπας της φυλής Σάκυα του Νεπάλ το 563 π.Χ. Στην ηλικία των 30 ετών εγκατέλειψε τις ανέσεις του βασιλικού οίκου, για να αναζητήσει το νόημα της οδύνης που αντίκριζε γύρω του.

Μετά από 6 χρόνια σκληρού ασκητισμού και έχοντας φθάσει στο χείλος του θανάτου λόγω έλλειψης τροφής εγκατέλειψε την οδό της ακραίας στέρησης και μία νύχτα διαλογίστηκε κάτω από ένα δέντρο Μπόντι και έφτασε στη «φώτιση».

Κατά το πρώτο μέρος της νύχτας μέσω του διαλογισμού Αναπανασάτι έφτασε στις Εκστάσεις και είδε τις προηγούμενες ζωές του. Κατά το δεύτερο μέρος της νύχτας είδε και κατανόησε πλήρως τον νόμο του Κάρμα και πως αυτός ο νόμος διέπει τις ζωές όλων των όντων.

Τέλος στο τρίτο μέρος της νύχτας εφάρμοσε τον Διορατικό διαλογισμό (Βιπάσανα) και έχοντας κατανοήσει και πραγματώσει πλήρως τις Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες έφτασε στη Φώτιση (Νιρβάνα).

Την πανσέληνο του Μαΐου, με την ανατολή του πρωινού άστρου, ο Σιντάρτα Γκοτάμα έγινε Βούδας, ο Πεφωτισμένος. Κατόπιν περιπλανήθηκε στις πεδιάδες της βορειοανατολικής Ασίας επί 45 περίπου χρόνια, διδάσκοντας την ατραπό του Ντάρμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ