Κόσμος

Πάντειο: Συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κολούμπια για τις Κινεζικές Σπουδές

Με αντικείμενο τις Κινεζικές Σπουδές, υπεγράφη σήμερα, 24/5, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Παντείου Πανεπιστημίου, διά των εκπροσώπων τους, Καθηγητή Andy Nathan και της Πρυτάνεως, Χριστίνας Κουλούρη, αντίστοιχα, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ.Γεωργίου Τσούνη.

Το Μνημόνιο έρχεται ως επισφράγιση της συνεργασίας μεταξύ του Weatherhead East Asian Institute (WEAI) του Columbia και του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου.

Αμερική και Ελλάδα προσφέρουν δημοκρατικές λύσεις σε μια περίοδο συγκρούσεων

Σχετικά με τη σημασία της συνεργασίας αμερικανικών με ελληνικά πανεπιστήμια, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ.Γιώργος Τσούνης με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αμερική και Ελλάδα, μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες, οι οποίες απορρέουν από τη δημοκρατία. Από τη δημοκρατία προκύπτουν και περισσότερες ευκαιρίες, της εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένης. Μέσα από τη συνεργασία, βελτιωνόμαστε, εξελισσόμαστε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, ο κ. Τσούνης πρόσθεσε, «σήμερα, που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο συγκρούσεις, η Αμερική και η Ελλάδα μέσω των δημοκρατικών τους αρχών, μόνο λύσεις έχουν να προσφέρουν ώστε να δοθεί ένα τέλος στα βάσανα και να επικρατήσει η ειρήνη. Η Αμερική θεωρεί την Ελλάδα πολύ καλό εταίρο. Δεν είναι διόλου τυχαίο, που οι Έλληνες, όχι μόνο θεμελίωσαν τη δημοκρατία αλλά λειτουργούν και ως θεματοφύλακές της, εξακολουθώντας να εφαρμόζουν αυτές τις αρχαίες αξίες σήμερα. Η εκπαίδευση μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη στον κόσμο. Θα μπορούσε να πει κανείς, πως κάθε σύρραξη στον κόσμο, προέκυψε όταν κατέρρευσε η δημοκρατία. Επομένως, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας με βάση την εκπαίδευση και τη διπλωματία, όχι μόνο καθιστούμε τον κόσμο πιο ασφαλή αλλά εξακολουθούμε να βελτιώνουμε την ήδη εξαιρετική συνεργασία, μεταξύ μας».

Το πρώτο πρόγραμμα Κινεζικών σπουδών στην Ελλάδα σε πανεπιστήμιο

Η Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Κουλούρη, δήλωσε: «Σήμερα υπογράψαμε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Weatherhead East Asia του πανεπιστημίου Columbiα. Το Μνημόνιο ανάμεσα στα δύο Ινστιτούτα – το ΙΔΙΣ, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου και το Weatherhead του Κολούμπια – έχει σαν αντικείμενο τις Κινεζικές Σπουδές. Με αυτή τη συνεργασία, το Πάντειο εισάγει το πρώτο πρόγραμμα Κινεζικών Σπουδών στην Ελλάδα σε πανεπιστήμιο».

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο, η Χριστίνα Κουλούρη σημειώνει: «η συνεργασία έγκειται σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο - θα έρχονται Καθηγητές από το Κολούμπια να διδάσκουν, θα πηγαίνουν δικοί μας. Θα υπάρξουν υποτροφίες για φοιτητές του Παντείου, για να πάνε στην Αμερική. Θα τρέξουν κοινά ερευνητικά προγράμματα, κοινές δημοσιεύσεις». Όπως δε διευκρινίζει η ίδια, «δεν πρόκειται για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα σπουδών, ούτε είναι παράρτημα του Κολούμπια στην Ελλάδα αλλά εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών. Θα μπορούν να το παρακολουθήσουν και φοιτητές από άλλα Τμήματα. Σημειωτέον, μαθήματα κινεζικής γλώσσας ήδη γίνονται στο Πάντειο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει, ο Καθηγητής Νέιθαν έδωσε τρεις διαλέξεις αυτή την εβδομάδα. Βασικός μας στόχος, να λειτουργεί σε όφελος των φοιτητών και των φοιτητριών, να τους δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση και σε γνωστικά αντικείμενα, που είναι σπάνια»

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Andy Nathan από το Weatherhead East Asia Institute του Πανεπιστημίου Columbiα, «είναι η πρώτη φορά, που το Ινστιτούτο μας συνεργάζεται με το Πάντειο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα "ανοιχτό" και ευέλικτο, χωρίς συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ενώ έχει ευρύτητα σε σχέση με το περιεχόμενό της συνεργασίας – όσο θα αναπτύσσεται, τόσο θα ανακαλύπτουμε επιπρόσθετες οδούς για να την αναπτύξουμε. Σε πρώτη φάση, Καθηγητές, όπως εγώ, θα ερχόμαστε για διαλέξεις στο Πάντειο - δύο Καθηγητές του Παντείου έχουν έρθει σε μας. Σχεδιάζεται ένα Θερινό Σχολείο στους Δελφούς. Ακολούθως, μπορεί να προχωρήσουμε σε ανταλλαγές σπουδαστών για μικρότερα ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα».

Κάλυψη κενού και ανισορροπίας στις σχέσεις με την Κίνα 

Ο δρ Κώστας Τσιμώνης, ο οποίος διδάσκει Κινεζική Πολιτική στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου, ως ένας από τους βασικούς συντελεστές του προγράμματος, δίνει το στίγμα: «Η Ελλάδα, ενώ έχει ολοένα αυξανόμενες σχέσεις με την Κίνα για περισσότερα από 15 χρόνια, δεν ανέπτυξε ποτέ τις Κινεζικές Σπουδές πέρα από κάποιες περιορισμένες πρωτοβουλίες. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ξεκινά με το πανεπιστήμιο Κολούμπια, πρόκειται να καλυφθεί ένα σημαντικό γνωστικό κενό και μία ανισορροπία στις σχέσεις μας με την Κίνα». Με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί ο στόχος; «Αναπτύσσοντας συνεργασία με τα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία σέβονται την ακαδημαϊκή ελευθερία και με τα οποία μοιραζόμαστε το ίδιο αξιακό σύστημα και προσέγγιση στην εκπαίδευση. Προωθώντας συνέργειες, οι οποίες ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα οδηγήσουν και σε κάποιο κοινό πρόγραμμα. Το China Program του ΙΔΙΣ σε συνεργασία με το Weatherhead East Asia Institute του Columbia, να υλοποιηθούν διαλέξεις, να δρομολογηθούν υποτροφίες και εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσα από τα οποία θα καλλιεργήσουμε στους Έλληνες φοιτητές βασικές γνώσεις για την Κίνα, ενθαρρύνοντάς τους στο μέλλον να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο».

Για την αξία της διεθνοποίησης, η Πρύτανις του Παντείου υπογραμμίζει: «Το συγκεκριμένο, είναι ένα από τα Μνημόνια, που έχει υπογράψει το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει υπογράψει κι άλλο Μνημόνιο με το Κολούμπια σε διαφορετικό επιστημονικό πεδίο, όπως και με άλλα Αμερικανικά πανεπιστήμια - το Princeton, το Illinois, το Yale. Συνολικά, έχουμε υπογράψει πάνω από 300 συμβάσεις συνεργασίας με πανεπιστήμια ευρωπαϊκά αλλά και απ’όλο τον κόσμο – Λατινική Αμερική, Ασία, Αφρική. Το γεγονός αυτό, επιτρέπει στους φοιτητές να μετακινούνται για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο και αντίστοιχα σε Καθηγητές του Παντείου να διδάσκουν στα πανεπιστήμια αυτά. Για παράδειγμα, έχουμε τώρα ένα κοινό μεταπτυχιακό με το πανεπιστήμιο της Λυών, όπου πραγματοποιείται ένα εξάμηνο στη Γαλλία και ένα στην Ελλάδα. Το τρέχον εξάμηνο, ήρθαν στο Πάντειο 10 φοιτητές από το Ιλλινόι καταβάλλοντας δίδακτρα και θα πάνε πέντε δικοί μας στην Αμερική, χωρίς δίδακτρα. Στις τελευταίες αξιολογήσεις που έκανε η ΕΘΑΑΕ, το Πάντειο είναι πρώτο σε κινητικότητα. Η εξωστρέφεια είναι δομικό στοιχείο και μέρος του στρατηγικού οράματος του Παντείου Πανεπιστημίου», καταλήγει.

Η τελετή της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας έλαβε χώρα στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στην Πλάκα, παρουσία του Διευθυντή και Προέδρου ΔΣ του ΙΔΙΣ, Καθηγητή Κώστα Υφαντή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ