Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τα «είδε» όλα η Σκάρλετ Γιόχανσον με την τεχνητή νοημοσύνη: «Η OpenΑΙ μου έκλεψε τη φωνή»

Η γνωστή ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον κατηγόρησε την εταιρεία OpenAI ότι χρησιμοποίησε μια φωνή «απόκοσμα παρόμοια» με τη δική της, αφού απέρριψε την πρόταση να δανείσει τη φωνή της για ένα σύστημα ChatGPT.

Η ηθοποιός του North Star είπε ότι «έλαβε μια προσφορά από τον [Διευθύνοντα Σύμβουλο της OpenAI] Σαμ Άλτμαν» να χρησιμοποιήσει τη φωνή της για το τρέχον σύστημα ChatGPT 4.0 τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο Άλτμαν της εξήγησε γιατί πίστευε ότι θα ήταν η τέλεια εφαρμογή, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μου είπε ότι ένιωθε ότι εκφράζοντας το σύστημα, θα μπορούσα να γεφυρώσω το χάσμα μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των δημιουργικών και να βοηθήσω τους καταναλωτές να αισθάνονται άνετα με τη σεισμική αλλαγή που αφορά τους ανθρώπους και την τεχνητή νοημοσύνη. Είπε ότι ένιωθε ότι η φωνή μου θα ήταν παρηγορητική για τους ανθρώπους» Ωστόσο, αποφάσισε τελικά να απορρίψει την προσφορά για «προσωπικούς λόγους».

«Εννέα μήνες αργότερα, οι φίλοι μου, η οικογένειά μου και το ευρύ κοινό παρατήρησαν πόσο πολύ μου έμοιαζε το νεότερο σύστημα με το όνομα «Sky»», είπε η 39χρονη σταρ του Χόλιγουντ. Όταν άκουσε η ίδια το demo είπε ότι ήταν «σοκαρισμένη, θυμωμένη και δύσπιστη για το γεγονός οτι ο κύριος Άλτμαν θα ακολουθούσε μια φωνή που ακουγόταν τόσο απόκοσμα ;ίδια με τη δική μου που οι πιο στενοί μου φίλοι και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά».

Πρόσθεσε ότι ο Άλτμαν «υπαινίχθηκε» ότι «η ομοιότητα ήταν σκόπιμη» όταν έγραψε τη λέξη «αυτή» μέσω του X (πρώην Twitter), ένα μήνυμα που λέει ο Γιόχανσον ήταν «αναφορά στην ταινία στην οποία εξέφρασα ένα σύστημα συνομιλίας, τη Σαμάνθα, η οποία σχηματίζει μια στενή σχέση με έναν άνθρωπο».

 

Στην ταινία του Σπάικ Τζόουνζ «Her» στην οποία η Γιόχανσον ισχυρίζεται ότι αναφέρεται ο Altman, υποδύθηκε μια εικονική βοηθό με την οποία ο χαρακτήρας του Χοακίν Φίνιξ αναπτύσσει μια σχέση οικειότητας. Σημείωσε ότι δύο ημέρες πριν από την αποκάλυψη του ChatGPT 4.0, ο Άλτμαν επικοινώνησε με τον ατζέντη της και τη ρώτησε αν θα «επανεξετάσει» την απόφασή της.

«Πριν μπορέσουμε να συνδεθούμε, το σύστημα ήταν εκεί έξω». Η Γιόχανσον είπε ότι «αναγκάστηκε να προσλάβει νομική ομάδα», η οποία έδωσε στον Άλτμαν δύο επιστολές, ζητώντας του να εξηγήσει λεπτομερώς πώς δημιούργησαν τη φωνή της Sky.

Και κατέληξε, «Σε μια εποχή που όλοι παλεύουμε με το deep fake και την προστασία της δικής μας ομοιότητας, της δουλειάς μας, της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που αξίζουν απόλυτη σαφήνεια. Ανυπομονώ για επίλυση με τη μορφή διαφάνειας και την ψήφιση της κατάλληλης νομοθεσίας που θα συμβάλει στη διασφάλιση της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων». H OpenAI αναγνώρισε τις ανησυχίες σχετικά με τη φωνή της δηλώνοντας ότι «θα διακόψει τη χρήση του Sky όσο εμείς αντιμετωπίζουμε το θέμα»

Σε μια ανάρτηση ιστολογίου που κοινοποιήθηκε στον ιστότοπό της, η OpenAI εξήγησε πώς επιλέχθηκαν οι φωνές για το σύστημα. Η εταιρεία έγραψε εν μέρει, «Κάθε μία από τις πέντε ξεχωριστές φωνές που ακούτε έχει επιλεγεί προσεκτικά μέσω μιας εκτεταμένης διαδικασίας πέντε μηνών που περιλαμβάνει επαγγελματίες ηθοποιούς φωνής, πρακτορεία ταλέντων, διευθυντές κάστινγκ και συμβούλους του κλάδου»

Η OpenAI επεσήμανε αργότερα ότι κάθε ηθοποιός «αμοιβάζεται με τιμές πάνω από την αγορά», μια πολιτική που «θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρησιμοποιείται η φωνή τους στα προϊόντα μας». Δήλωσε ότι έλαβε «πάνω από 400 υποβολές» από υποψηφίους που ήθελαν να συμμετάσχουν και επέλεξε πέντε φιναλίστ, καθένας από τους οποίους ηχογράφησε τη φωνή του τον Σεπτέμβριο.

«Η φωνή της Sky δεν είναι της Σκάρλετ Γιόχανσον και ποτέ δεν είχε σκοπό να μοιάζει με τη δική της», δήλωσε ο Άλτμαν στο Entertainment Weekly. «Προσθέσαμε τον ηθοποιό φωνής πίσω από τη φωνή του Sky πριν από οποιαδήποτε επαφή με την κα Γιόχανσον. Από σεβασμό για την ίδια σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε τη φωνή της Sky στα προϊόντα μας. Λυπούμαστε που δεν επικοινωνήσαμε καλύτερα»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...