Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Το Κίεβο χρησιμοποιεί για πρώτη φορά αμερικανικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς - H Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέρριψε πυραύλους ATACMS πάνω από την Κριμαία

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία επικεφαλής της Κριμαίας δήλωσε σήμερα πως πύραυλοι μακρού βεληνεκούς ATACMS καταρρίφθηκαν πάνω από τη χερσόνησο, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ ανήρτησε στο Telegram μια φωτογραφία που δείχνει αυτό που περιέγραψε ως υποπυρομαχικά πυραύλων ATACMS που δεν έχουν πυροδοτηθεί.

Ο Αξιόνοφ δεν διευκρίνισε πότε και πόσοι πύραυλοι καταρρίφθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν μυστικά τις τελευταίες εβδομάδες πυραύλους μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία, η οποία τους έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα δύο φορές, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Σε δημοσίευμά του το BBC, το οποίο επικαλείτο Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι η Ουκρανία είχε αρχίσει ήδη να χρησιμοποιεί, για πρώτη φορά, βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς ATACMS κατά της Ρωσίας, οι οποίοι παρασχέθηκαν κρυφά από τις ΗΠΑ.

Τα όπλα στάλθηκαν ως μέρος ενός προηγούμενου πακέτου υποστήριξης των ΗΠΑ, και έφτασαν αυτόν τον μήνα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι δεν ανακοινώθηκαν δημόσια για τη διατήρηση της «επιχειρησιακής ασφάλειας» της Ουκρανίας.

Οι πύραυλοι ATACMS έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον μία φορά για να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους στην κατεχόμενη Κριμαία, ανέφερε το BBC.

Το μεγαλύτερου βεληνεκούς ATACMS δίνει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να χτυπήσει βαθύτερα σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία. Ιδιαίτερα βάσεις, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και κόμβους εφοδιασμού. 

Ποια όπλα έχουν σταλεί στην Ουκρανία;

Η προμήθεια αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία έληξε στις αρχές του 2024, επειδή το νομοσχέδιο για τη χορήγηση περισσότερης βοήθειας καθυστέρησε στο Κογκρέσο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ μπορούν τώρα να αρχίσουν να στέλνουν όπλα «αμέσως».

Το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια δολάρια (6,5 δισεκατομμύρια λίρες) για τον εκ νέου εφοδιασμό της Ουκρανίας με πυραύλους και πυρομαχικά .

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak επιβεβαίωσε, επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει επιπλέον 500 εκατομμύρια £ επιπλέον των 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών σε στρατιωτική βοήθεια που είχε ήδη δεσμευτεί να δώσει στην Ουκρανία το 2024. Αυτό θα πληρώσει για επιπλέον πυραύλους, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα και οχήματα παντός εδάφους.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η ΕΕ συμφώνησε ένα επιπλέον πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, αφού η Ουγγαρία σταμάτησε να μπλοκάρει τη συμφωνία.

Η ΕΕ δεν κατάφερε να εκπληρώσει τον στόχο της να στείλει ένα εκατομμύριο οβίδες στην Ουκρανία έως τις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, η Τσεχική Δημοκρατία συμφώνησε σε συμφωνία 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια ομάδα 18 χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την αγορά 800.000 φυσιγγίων - διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 122 χιλιοστών - εκτός ΕΕ.

Αντιαρματικά όπλα

Οι δυτικές χώρες απάντησαν στη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 δίνοντας αμυντικά όπλα στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσαν χιλιάδες αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και Nlaw, τα οποία θεωρήθηκαν κρίσιμα για να σταματήσει η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο.

Συστήματα αεράμυνας

Για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική αεροπορική υπεροχή και τις επιθέσεις της σε πόλεις και υποδομές της Ουκρανίας, τα δυτικά έθνη έστειλαν στην Ουκρανία διάφορους τύπους συστημάτων αεράμυνας.

Αυτά κυμαίνονται από το αντιαεροπορικό όπλο μικρού βεληνεκούς του Ηνωμένου Βασιλείου, Starstreak, έως το πυραυλικό σύστημα Patriot.

Οι ΗΠΑ και η Νορβηγία έχουν επίσης παράσχει το Nasams (Εθνικό Προηγμένο Σύστημα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος) για την αεράμυνα, και η Γερμανία έχει προσφέρει το Iris-T.

Πυροβολικό και βλήματα

Μετά την υποχώρηση της Ρωσίας από το Κίεβο, ο πόλεμος επικεντρώθηκε στα ανατολικά της χώρας. Πυροβολικό και πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και από τις δύο πλευρές.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και άλλοι έστειλαν οβίδες M777 και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχαν επίσης πυραυλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Himars, και M270 MLRS.

Η Ουκρανία έχει λάβει επίσης πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως Scalp από τη Γαλλία, Storm Shadow από το Ηνωμένο Βασίλειο και ATACMS από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προμηθεύσει στην Ουκρανία τη μεγαλύτερης εμβέλειας έκδοση του ATACMS , η οποία μπορεί να ταξιδέψει 190 μίλια (300 χιλιόμετρα). Πριν από τον Απρίλιο του 2024, είχε παράσχει μόνο μια έκδοση μικρότερης εμβέλειας.

Τον Ιούλιο του 2023, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είχαν προμηθεύσει βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από αμυντικές θέσεις.

Αυτά τα όπλα, που παραδίδονται ως επί το πλείστον σε οβίδες πυροβολικού, διασκορπίζουν πολλαπλές βόμβες και απαγορεύονται από περισσότερες από 100 χώρες λόγω του κινδύνου που ενέχουν για τους αμάχους .

Στις αρχές του 2023, τα δυτικά έθνη συμφώνησαν να στείλουν τανκς στην Ουκρανία, ελπίζοντας ότι θα επέτρεπαν στην Ουκρανία να παραβιάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε το Challenger 2.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ