Κόσμος

Αυτός είναι ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε όλο το μήκος της Αφρικής

Αφού διένυσε περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα σε 16 χώρες και συνολικά 352 ημέρες, ο Russ Cook, γνωστός και ως "Hardest Geezer", ολοκλήρωσε τη μεγάλη πρόκληση να τρέξει σε όλο το μήκος της Αφρικής

Ο 27χρονος αθλητής αντοχής από το Σάσεξ της Βρετανίας, πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στην Τυνησία το απόγευμα της Κυριακής (7/4), έχοντας συγκεντρώσει περισσότερες από 600.000 λίρες (περίπου 700.000 ευρώ) για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε από άκρη σε άκρη, από τη νότια στη βόρεια Αφρική. Η μεγάλη του επιτυχία λαμβάνει χαρακτήρα θριάμβου αν συνυπολογιστούν οι αναποδιές που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον τελευταίο αυτό χρόνο.

Όταν βρισκόταν στην Ανγκόλα, έπεσε θύμα ληστείας, στη Δημοκρατία του Κονγκό τον είχαν κρατήσει όμηρο, ενώ υπήρξαν και πολλές επιπλοκές με τις βίζες του. 

Το μακρύ ταξίδι

Στις 22 Απριλίου του 2023 ξεκίνησε από το νοτιότερο σημείο της Νότιας Αφρικής, το ακρωτήριο Agulhas. Μέχρι να περάσει τη γραμμή στο βορειότερο σημείο της Τυνησίας, το Ras Angela, είχε διανύσει την απόσταση περίπου 376 μαραθωνίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια του άθλου του, ο Cook έτρεξε μέσα από τροπικά δάση, σε οροσειρές και διέσχισε τη Σαχάρα.

Από την 200η ημέρα, μείωσε τα καθημερινά χιλιόμετρα που έκανε, μετά και από σχετική ιατρική οδηγία. 

«Χρειάστηκα μερικές ημέρες για να κάνω κάποιες εξετάσεις. Δεν είχα τραυματισμό στα οστά, οπότε σκέφτηκα ότι η μόνη επιλογή που μου απέμενε ήταν να (...) πάρω τα ισχυρότερα παυσίπονα που υπάρχουν και να ξαναπατήσω στο δρόμο». 

Στο τελευταίο σκέλος της διαδρομής τον συνόδευαν υποστηρικτές, που ταξίδεψαν για να βρεθούν στο πλάι του. 

Κατέγραφε κάθε βήμα του αγώνα του, ανεβάζοντας περιεχόμενο στα social media και το YouTube, όπου είχε εκατομμύρια προβολές

Μόλις τερμάτισε, ένα μία δροσιστική βουτιά στη θάλασσα και αρκέστηκε να δηλώσει: «Είμαι λίγο κουρασμένος». 

Την παραμονή της τελευταίας του διαδρομής, ο Κουκ δήλωσε στο Sky News: «Είναι αρκετά δύσκολο να το εκφράσω με λόγια: 352 ημέρες στο δρόμο, πολύς καιρός χωρίς να δω την οικογένειά μου, τη φίλη μου, το σώμα μου πονάει πολύ, αλλά είναι ακόμη μία ημέρα, δεν πρόκειται να παραπονεθώ». 

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν στο Running Charity, το οποίο στηρίζει νέους σε ανάγκη, και το Sandblast, που προωθεί την ευαισθητοποίηση για τον λαό Saharawi. Πρόκειται για εθνοτική ομάδα στο δυτικότερο άκρο της ερήμου της Σαχάρας. 

Ο λόγος που αποφάσισε να διασχίσει την Αφρική

Πριν ξεκινήσει τη δύσκολη προσπάθειά του, ο Cook είχε αποκαλύψει τον λόγο που τον ώθησε σε αυτή την απόφαση.

Όπως είπε, είναι ένας «φυσιολογικός τύπος», ο οποίος θέλει να γίνει παράδειγμα και να εμπνεύσει. 

«Είμαι ένας εντελώς φυσιολογικός τύπος, οπότε αν μπορώ να το κάνω αυτό, ελπίζω ότι οι άνθρωποι μπορούν να το εφαρμόσουν στη δική τους ζωή με όποιον τρόπο επιλέξουν. Για το 99% των ανθρώπων, αυτό δεν θα είναι να τρέξουν σε όλη την Αφρική, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι θα κυνηγήσουν τα όνειρά τους λίγο περισσότερο». 

Χαρακτήρισε την πρόκληση «την πιο δύσκολη στη ζωή μου, αλλά και τεράστια τιμή» και τόνισε πως «γνωρίσαμε απίστευτους ανθρώπους σε κάθε χώρα που πήγαμε και μας υποδέχτηκαν με αγάπη και καλοσύνη».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ