Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Συντριβή Ερντογάν οι δημοτικές εκλογές... έμεινε με τον καημό της Κωνσταντινούπολης! Σάρωσε ο Ιμάμογλου

Οι αποψινές δημοτικές εκλογές είναι βαριά ήττα για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που η ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης αποτελούσε το μεράκι του, ο καημός του και ήταν το προσωπικό στοίχημα.

Ο Ερντογάν αποδείχθηκε ότι δεν είναι άτρωτος και είδε το γόητρό του να δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα λιγότερο από ένα χρόνο από την εκλογική του νίκη καθώς έχασε και την επικράτεια.

Η απώλεια του δήμου της Κωνσταντινούπολης ήταν αυτή που πόνεσε περισσότερο τον Ερντογάν όχι μόνο γιατί ήταν η αφετηρία για την πολιτική του καριέρα, αλλά επειδή νικητής αναδείχθηκε ο Εκρέμ Ιμάμογλου ο μόνος πολιτικός της αντιπολίτευσης που θα μπορούσε να είναι ένας υπολογίσιμος αντίπαλος για την προεδρία στο μέλλον.

Η Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων επισήμως, ίσως και των 20 εκατομμυρίων ανεπίσημα, παράγει το 30 έως 40% του τουρκικού ΑΕΠ, διαχειρίζεται έναν τεράστιο προϋπολογισμό και κατέχει τα ακριβότερα «φιλέτα» ακίνητης περιουσίας στη χώρα.

Οι εκλογές έγιναν σε μια εποχή που η Τουρκία βρίσκεται στη δίνη μιας μακροχρόνιας και επώδυνης κρίσης πληθωρισμού γεγονός που αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο στόχος του Ερντογάν για συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να παραμείνει στον προεδρικό θώκο ανανεώνοντας την θητεία του στις εκλογές του 2028, απομακρύνεται.

Το μοναδικό εμπόδιο στον δρόμο του Τούρκου προέδρου είναι το άρθρο 101 του καταστατικού χάρτη της Τουρκίας που καθιστά αδύνατη την παραμονή του στον προεδρικό θώκο, καθώς προβλέπονται δύο θητείες πενταετούς διάρκειας.

Πρώτη δύναμη οι Κεμαλιστές, τρίτο το κουρδικό κόμμα

Ιμάμογλου: Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας σε εμάς, η πίστη τους σε εμάς απέδωσε καρπούς

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει.

Ο Ιμάμογλου κατόρθωσε να συσπειρώσει ένα ευρύτερο κοινό από τους ψηφοφόρους του CHP, που είναι λιγότερο από το 30% στην Κωνσταντινούπολη. Το κοινό αυτό εκτιμάται ότι προέρχεται κυρίως από τους Κούρδους ψηφοφόρους και τους νέους και το δεξιό Καλό Κόμμα της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεράλ 'Ακσενερ.

Η επόμενη ημέρα για τον Ερντογάν, μετά τη νίκη Ιμάμογλου, είναι εντελώς διαφορετικό και ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να βρει τρόπους διαχείρισης με το μικρότερο δυνατό κόστος

Θρίαμβο για την αντιπολίτευση καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, η οποία κατάφερε να κερδίσει τις τρεις μεγάλες πόλεις, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη σημειώνοντας μάλιστα μία μεγάλη ανατροπή καθώς  για πρώτη φορά από το 2002 το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κερδίζει στην επικράτεια με το ποσοστό να αναμένεται να φτάσει στο 40%.

Το αποτέλεσμα όμως αυτό συνιστά βαριά ήττα για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που η ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης αποτελούσε το προσωπικό του στοίχημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανηγυρισμοί των οπαδών της αντιπολίτευσης.

Με καταμετρημένο πλέον το 72,43% των ψήφων, ο Ιμάμογλου λαμβάνει 50,37%, ενώ ο Μουράτ Κουρούμ, ο υποψήφιος από το Κόμμα AKP του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, λαμβάνει το 40,90%.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών μας σε εμάς, η πίστη τους σε εμάς απέδωσε καρπούς», είπε ο Ιμάμογλου για τα πρώτα αποτελέσματα.

Το ίδιο σκηνικό νίκης παρατηρείται και στην Άγκυρα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με τη διαφορά να υπερβαίνει τις 24 μονάδες μεταξύ του Μανσούρ Γιαβάς και του εκλεκτού του Ερντογάν Τουργκούτ Αλτινόκ.

Πανηγυρίζει ο αρχηγός του CHP στην Τουρκία

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας» μετά από 22 χρόνια κυριαρχίας του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης.

«Ήθελαν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Οζγκού Οζέλ, το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε πορεία νίκης στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Οι υποψήφιοι του CHP συνεχίζουν να διευρύνουν το προβάδισμά τους σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Με περισσότερο από το 71% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κερδίζει με 50,4% των ψήφων έναντι 40,9% του αντιπάλου του. Στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς προηγείται με 58,6% των ψήφων έναντι 33,5% του αντιπάλου του στο 46,4%. Ο Γιαβάς μάλιστα κήρυξε την νίκη του.
 

 

Ο Μανσούρ Γιαβάς που προέβη σε δήλωση με την οποία ανακοίνωσε τη νίκη του,  προηγείται με διαφορά άνω των 24 μονάδων με 58,79% στο 47,73% των καταμετρημένων ψήφων έναντι 33,30% του Τουργκούτ Αλτινόκ. Ο νυν δήμαρχος Άγκυρας ανακοίνωσε μάλιστα τη νίκη του με ανάρτηση στο Χ.

Στη Σμύρνη, το CHP διατηρεί την ηγεσία της πόλης, με τον Τζεμιλ Τουγκαι  να συγκεντρώνει το 48,22% και τον Χαμζά Νταγ (ΑΚΡ) στο 37,07%, με την ενσωμάτωση στο 66,35.

Η συμμετοχή ήταν περίπου 76%, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Περίπου 594.000 μέλη του προσωπικού ασφαλείας ήταν σε υπηρεσία σε όλη τη χώρα για να εξασφαλίσουν ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ομαλά.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να διαμορφώσει  από πολλές απόψεις το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας με πρώτο στοίχημα για τον Εκρέμ Ιμάμογλου να μπορέσει να ανασυγκροτήσει την αντιπολίτευση κατά του Ερντογάν και να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας στις επόμενες εκλογές του 2028.

 

Ανησυχία στις αγορές

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών είναι ένα από τα χειρότερα που έχει καταγράψει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των 22 ετών που βρίσκεται στην εξουσία. Κύριος λόγος που οδήγησε τους Τούρκος να αποδοκιμάσουν τους υποψήφιους του κυβερνώνοντoς κόμματος AKP είναι ο υψηλός πληθωρισμός που μαστίζει τη χώρα.

Με αγωνία αναμένεται το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Εκτιμάται πως η πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος θα έχει άμεση αντανάκλαση στο τουρκικό χρηματιστήριο και στη λίρα. Οι αγορές ήλπιζαν στην επιστροφή της Τουρκίας στην οικονομική ορθοδοξία, ωστόσο το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα στείλει διαφορετικό σήμα. Οι αγορές θα το εκλάβουν αυτό ως διατήρηση της Τουρκίας σε διαρκή εκλογική κατάσταση.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ