τουρκικά πολεμικά πλοία
Κόσμος

Συρρικνώθηκε ο στόλος τους! Οι Τούρκοι έθεσαν εκτός ενεργού υπηρεσίας 2 φρεγάτες, 2 πυραυλακάτους και 2 υποβρύχια

Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις εδώ και κάποιες ώρες άλλαξαν το επίσημο στάτους των φρεγατών TCG FATIH και TCG YAVUZ της κλάσης Yavuz σε «πλοία δοκιμών και εκπαίδευσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι Γίνεται με Αυτά τα Τουρκικά Πλοία;

Πιο αναλυτικά και βάσει τουρκικού δημοσιεύματος, η διοίκηση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας αποφάσισε να προβεί σε μία σειρά από αλλαγές σχετικά με την κατηγοριοποίηση των ναυτικών πλατφορμών μάχης της. Εντός αυτού του πλαισίου, οι φρεγάτες κλάσης TCG FATIH και TCG YAVUZ της κλάσης Yavuz (γερμανικού σχεδιασμού MEKO 2000), οι πυραυλάκατοι TCG VOLKAN και TCG TAYFUN της κλάσης Dogan και τα υποβρύχια TCG BATIRAY και TCG YLDIRAY της κλάσης Ay αποτελούν πλέον «πλοία δοκιμών και εκπαίδευσης» (test and training ships). Να σημειώσουμε ωστόσο πως όλα αυτά τα πλοία θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η Τουρκία σε περίπτωση ανάγκης.

Με αυτήν την αλλαγή, ο αριθμός των φρεγατών που βρίσκονται σε ενεργή λειτουργία στο οπλοστάσιο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων μειώθηκε στις 14 μονάδες. Βέβαια στο προσοχές διάστημα ίσως θέσουν και επίσημα σε λειτουργία την φρεγάτα TCG ISTANBUL, οπότε ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 15 μονάδες. Από την άλλη, ο αριθμός των πυραυλακάτων μειώθηκε στις 16 μονάδες. Οι Τούρκοι ευελπιστούν στο μέλλον να τον αυξήσουν πάλι με ένα νέο πρόγραμμα πυραυλακάτων που βρίσκεται στα σκαριά. Και τέλος όσον αφορά τα υποβρύχια, σήμερα υπάρχουν σε ενεργή λειτουργία 10 μονάδες στην Τουρκία και τις επόμενες εβδομάδες αναμένουν την ένταξη του TCG PIRIREIS που σήμερα ολοκληρώνει κάποιες δοκιμές.

Ο λόγος που οι Τούρκοι αποδέσμευσαν κάποια από τα πλοία τους είναι η μεγάλη ηλικία τους, αφού για παράδειγμα η κλάσης Yavuz έχει μέση ηλικία 36 ετών. Από την άλλη τα υποβρύχια κλάσης Ay έχουν μέση ηλικία 50 ετών και τέλος η κλάση πυραυλακάτων Dogan έχει μέση ηλικία 46 ετών. Επίσης, θέτοντας πλοία εκτός ενεργού υπηρεσίας η Άγκυρα «απελευθερώνει» προσωπικό και υποδομές, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την υιοθέτηση των νέων πλοίων της. Τόσο στην Τουρκία όσο και στην χώρα μας υπάρχει ζήτημα με το περιορισμένο εξειδικευμένο ναυτικό προσωπικό, το οποίο είναι φυσικά απαραίτητο για την επάνδρωση των σύγχρονων και μεγάλων πλοίων που θα ξεκινήσουμε να επιχειρούμε τόσο εμείς όσο και οι Τούρκοι τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι είναι σίγουρο όμως: περισσότερες τουρκικές ναυτικές μονάδες σημαίνει μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την επιτελείου του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ