Κόσμος

Ισπανία: Ο Πουτζντεμόν ετοιμάζει την επιστροφή του θέτοντας υποψηφιότητα στις εκλογές της Καταλονίας

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, χθες Πέμπτη δήλωσε πως έχει πρόθεση να κατέβει υποψήφιος ώστε να αναλάβει την κυβέρνηση της Καταλονίας, επτά χρόνια μετά τη διαφυγή του από την Ισπανία κατόπιν της μονομερούς ανακήρυξης της αυτονομίας της πλούσιας ισπανικής περιφέρειας το 2017.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την ηγεσία του κόμματός του στο δημαρχείο της πόλης Έλνα της νότιας Γαλλίας κοντά στα σύνορα με την Ισπανία ο Πουτζντεμόν ανακοίνωσε το σχέδιό του να ηγηθεί του κόμματος Junts Per Catalonia στις εκλογές της 12ης Μαϊου στην Καταλονία.

Ο Πουτζντεμόν διέφυγε από την Ισπανία τον Οκτώβριο του 2017 κρυμμένος στο πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου μετά την διάλυση της κυβέρνησης της Καταλονίας από τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που επικαλέστηκε το άρθρο 155 του Ισπανικού Συντάγματος.

Έκτοτε ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, για να αποφύγει τη σύλληψη μετά το ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος του για τον ρόλο του στην προσπάθεια αυτονόμησης της Καταλονίας.

Ο Πουτζντεμόν ποντάρει στο νόμο περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών


Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Πουτζντεμόν θα διεκδικήσει την εκλογή του στην Καταλονία μετά τη φυγή του στο Βέλγιο, αφού ήταν επικεφαλής της λίστας του κόμματός του στις εκλογές του 2017 και του 2021, χωρίς ωστόσο να επιστρέψει στην Ισπανία για τις προεκλογικές εκστρατείες ή να διεκδικήσει το πιστοποιητικό του περιφερειακού βουλευτή, καθώς η διεκδίκηση της έδρας του απαιτούσε την παρουσία του.

Αυτή τη φορά, όμως, ο Πουτζντεμόν, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Γκονζάλο Μπογιέ, σκοπεύει να γυρίσει στην Ισπανία παρά τον κίνδυνο να συλληφθεί. Από το περιβάλλον του εκτιμούν ότι ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση λόγω του νόμου περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών που αναμένεται να ψηφιστεί, θα απελευθερωθεί γρήγορα και θα του επιτραπεί να συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...