Κόσμος

Απίστευτο! 13χρονο αγόρι είναι το πρώτο στον κόσμο που θεραπεύεται από επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου

Μέχρι σήμερα ο Jacques Grill φορτίζεται συναισθηματικά όταν θυμάται τη στιγμή που έπρεπε να μεταφέρει τη διάγνωση στους γονείς του Lucas. To 6χρονο τότε αγόρι από το Βέλγιο είχε μια σπάνια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου με ζοφερή πρόγνωση, σύμφωνα με το marieclaire.g

Ο Γάλλος γιατρός δεν μπορούσε τότε φυσικά να φανταστεί ότι επτά χρόνια αργότερα ο Lucas όχι μόνο θα ήταν ακόμα στη ζωή αλλά και χωρίς ίχνος κακοήθειας. Είναι, για την ακρίβεια, η πρώτη περίπτωση παιδιού στον κόσμο που θεραπεύεται από το διάχυτο διηθητικό γλοίωμα γέφυρας (DIPG), όπου σύμφωνα με στατιστικές μόλις το 10% των παιδιών επιβιώνει δύο χρόνια μετά τη διάγνωση – η πλειοψηφία των μικρών ασθενών δεν επιζεί πάνω από έναν χρόνο. Πρόκειται για μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, δεδομένου ότι στο συνολικό ποσοστό των παιδιών με καρκίνο το 85% είναι εν ζωή πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι, για την ακρίβεια, η πρώτη περίπτωση παιδιού στον κόσμο που θεραπεύεται από το διάχυτο διηθητικό γλοίωμα γέφυρας (DIPG), όπου σύμφωνα με στατιστικές μόλις το 10% των παιδιών επιβιώνει δύο χρόνια μετά τη διάγνωση.

Στη διαθέσιμη φαρέτρα κατά του DIPG έχουμε μέχρι στιγμής μόνο τη θεραπεία με ακτινοβολίες η οποία, απλά, καθυστερεί την εξέλιξη της ασθένειας. Όμως η ιστορία του Lucas δείχνει ότι αυτός ο εφιάλτης για εκατοντάδες οικογένειες με μικρά παιδιά σε όλο τον κόσμο μπορεί σε μερικά χρόνια να αποτελεί παρελθόν. Πώς θεραπεύτηκε το αγόρι;

Όταν έγινε η διάγνωση, ο Lucas ταξίδεψε με την οικογένειά του στη Γαλλία, όπου συμμετείχε σε μια νέα, πειραματική θεραπεία με φάρμακα. Στον ίδιο χορηγήθηκε η δραστική ουσία εβερόλιμους και έκτοτε, όπως είπε ο γιατρός του στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, «είδα, σε μια σειρά από μαγνητικές τομογραφίες, τον όγκο του να εξαφανίζεται σταδιακά. Δεν γνωρίζω καμία άλλη τέτοια περίπτωση στον κόσμο» σχολιάζει ο ειδικός σήμερα.

«Είδα, σε μια σειρά από μαγνητικές τομογραφίες, τον όγκο του να εξαφανίζεται σταδιακά. Δεν γνωρίζω καμία άλλη τέτοια περίπτωση στον κόσμο».

Ακόμα επτά παιδιά που συμμετείχαν στη δοκιμή βρίσκονται στη ζωή, αλλά στην περίπτωση του Lucas δεν υπάρχει πλέον ίχνος της κακοήθειας. «Ο λόγος για τον οποίο κάποια παιδιά ανταποκρίθηκαν στα φάρμακα και άλλα όχι ίσως έχει να κάνει με τις βιολογικές ιδιαιτερότητες κάθε όγκου» σχολιάζει ο γιατρός. «Ο όγκος του Lucas έφερε μια εξαιρετικά σπάνια μετάλλαξη που θεωρούμε ότι έκανε τα καρκινικά κύτταρα πολύ πιο ευάλωτα στο φάρμακο».

«Η περίπτωση του Lucas προσφέρει πραγματική ελπίδα» σχολιάζει με τη σειρά της η Γαλλίδα ερευνήτρια Marie-Anne Debily. «Προσπαθούμε να αναπαραγάγουμε in vitro τις διαφορές που έχουμε εντοπίσει στα κύτταρά του». Το επόμενο στάδιο, αν αυτή η προσπάθεια έχει επιτυχία, θα είναι η ανάπτυξη ενός φαρμάκου με την ίδια δράση στα καρκινικά κύτταρα. Οι ειδικοί προειδοποιούν όμως ότι πρόκειται για μακροχρόνια διαδικασία. «Κατά μέσο όρο μεσολαβούν 10-15 χρόνια από τη στιγμή που έχουμε το πρώτο στοιχείο μέχρι να αναπτυχθεί ένα φάρμακο» λέει ο Grill. Έστω κι έτσι όμως, υπάρχει ένα φως στο τούνελ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...