Κόσμος

Μονο το 10% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ουκρανία θα νικήσει τη Ρωσία

Το 37% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με κάποια μορφή «συμβιβασμού» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έναντι 20% που πιστεύει ότι θα νικήσει η Ρωσία.

Μόνο το 10% πιστεύει ότι η Ουκρανία θα βγει νικήτρια στη στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία ενώ το 33% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε δώδεκα χώρες της ΕΕ για λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις (European Council on International Relations -ECFR).

Οι πιο αισιόδοξες χώρες, ως προς τις πιθανότητες νίκης της Ουκρανίας, είναι η Πολωνία, η Σουηδία και η Πορτογαλία, όπου το 17% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι πιθανότητες ουκρανικής νίκης είναι σημαντικές, ενώ οι πλέον απαισιόδοξες είναι η Ελλάδα και η Ουγγαρία όπου μόνο το 2% των ερωτηθέντων προβλέπει νίκη της Ουκρανίας. Στην Ελλάδα το 30% εκτιμά ότι νικήτρια από τη σύγκρουση θα βγει η Ρωσία, ενώ το 20% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.

Ωστόσο παρά την απαισιοδοξία τους για την έκβαση της πολεμικής κρίσης, το 31% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της, ενώ το 41% είναι υπέρ του να πιέσει η Ευρώπη την Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Επίσης το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει είτε να «αυξήσει» είτε να «διατηρήσει» την υποστήριξή της προς την Ουκρανία στα σημερινά επίπεδα σε περίπτωση που τερματιστεί η αμερικανική υποστήριξη υπό μια πιθανή προεδρία Τραμπ.

Τέλος η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (56%) δηλώνει πως θα ήταν «απογοητευμένοι» από μια εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το 43% εκτιμά ότι αυτή θα καθιστούσε λιγότερο πιθανή τη νίκη της Ουκρανίας.

Η έρευνα συγκέντρωσε απαντήσεις από περίπου 17.000 άτομα συνολικά, στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ