Κόσμος

Ισπανία: Πλήγμα για τον Σάντεθ η νίκη του Λαϊκού Κόμματος στη Γαλικία

Το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα (PP) στην Ισπανία διατήρησε την απόλυτη πλειοψηφία του στη Γαλικία, διαψεύδοντας τις προβλέψεις ότι θα έχανε τον έλεγχο της περιφέρειας την οποία κυβερνούσε πάνω από 30 χρόνια.

Το αποτέλεσμα ενισχύει τη θέση του ηγέτη του κόμματος, Αλμπέρτο Φεϊχό, πρώην επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της επαρχίας, σημειώνει ο Guardian.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το PP κέρδισε 40 έδρες, μόλις δύο λιγότερες από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Αντίθετα, οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ έχασαν πέντε έδρες και το Εθνικιστικό Μπλοκ της Γαλικίας (BNG), αύξησε τους βουλευτές του από 19 σε 25 έδρες.

Το αριστερό κόμμα Unida και το ακροδεξιό κόμμα Vox δεν κατάφεραν να κερδίσουν ούτε μία έδρα.

«Η Γαλικία έστειλε ένα μήνυμα στην Ισπανία, δεν μας αρέσουν οι εκβιασμοί εδώ», δήλωσε ο Αλφόνσο Ρουέδα, ο υποψήφιος του ΡΡ για την προεδρία της περιφέρειας, αναφερόμενος στη συμφωνία που έκανε ο Σάντσεθ με τους Καταλανούς εθνικιστές με αντάλλαγμα τις ψήφους τους.

Όταν ο Φεϊχό άφησε να διαρρεύσει μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές ότι δεν ήταν αντίθετος με τη χορήγηση αμνηστίας στους Καταλανούς πολιτικούς που ηγήθηκαν της αποτυχημένης προσπάθειας για ανεξαρτησία το 2017, η δήλωση απείλησε να εκτροχιάσει την εκστρατεία στη Γαλικία, δεδομένου ότι το κόμμα του αντιτίθεται σε κάθε μορφή αμνηστίας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι ήταν πιο πρόθυμοι να συγχωρήσουν τον Φεϊχό από ό,τι τον Σάντσεθ, του οποίου η συμφωνία με τους Καταλανούς κατηγορήθηκε για την κακή επίδοση του κόμματός του στις πρώτες σημαντικές εκλογές από τότε που εξασφάλισε νέα πρωθυπουργική θητεία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η αδυναμία των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα ( λόγω ουκρανικών...