Κόσμος

ΟΗΕ-Γκουτέρες: Πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του θανάτου του Ναβάλνι

 «Σοκαρισμένος» από τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ζήτησε «πλήρη, αξιόπιστη και διαφανή διερεύνηση» των συνθηκών που οδήγησαν σε αυτόν.

Ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες, ο οποίος συμμετέχει στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, έκανε νωρίτερα σήμερα λόγο για «υπαρξιακές προκλήσεις» και «πυρηνικό κίνδυνο», τονίζοντας ότι ο κόσμος είναι σήμερα περισσότερο κατακερματισμένος από ότι κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πολλές χώρες αγνοούν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες από την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση της επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ως «ξεκάθαρη παραβίαση» του Χάρτη. Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ο γ.γ του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις «φριχτές πράξεις βίας» της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε η «συλλογική τιμωρία» από το Ισραήλ των ανθρώπων στην Γάζα. Η κατάσταση στη Γάζα είναι τρομακτική, πρόσθεσε και ζήτησε εκ νέου ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και δημιουργία της βάσης προκειμένου, όπως είπε, να επιτευχθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...