Κόσμος

Ο Βασιλιάς έχει καρκίνο: Η πρώτη φωτογραφία, η συγκίνηση, τα σενάρια για την ασθένεια και τη... διαδοχή

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση του παλατιού που έκανε γνωστό ότι ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου πάσχει από καρκίνο, κυκλοφόρησε φωτογραφία που τον δείχνει με τη σύζυγό του Καμίλα να  φεύγουν από τη βασιλική τους κατοικία στο Λονδίνο, το Κλάρενς Χάουζ .

Η κυκλοφορία διακόπηκε για λίγο μετά τις 15:30 έξω από το Κλάρενς Χάουζ.

Στις φωτογραφίες, είναι εμφανής η συναισθηματική φόρτιση του Καρόλου ύστερα από την είδηση που έχει ταρακουνήσει τη Βρετανία, με τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο να επιδίδονται στη σύνταξη σειράς δημοσιευμάτων για την υγεία του μονάρχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο βασιλιάς έχει καρκίνο

Το τελευταίο διάστημα, τα προβλήματα υγείας στη βασιλική οικογένεια μοιάζουν αλλεπάλληλα: η μυστηριώδης (πιθανόν σοβαρή) ασθένεια της πριγκίπισσας της Ουαλίας, ο προστάτης του Καρόλου και τώρα ο καρκίνος. 

Ο καρκίνος διαγνώστηκε κατά την τριήμερη νοσηλεία του βασιλιά, για επέμβαση ρουτίνας με την οποία αντιμετωπίστηκε η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη – πάθηση που αφορά έως και 50% των ανδρών μετά τα 50.

Το Μπάκιγχαμ, στην επίσημη ανακοίνωση, χρησιμοποίησε τη λέξη καρκίνος, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη μορφή –πόσο μάλλον για το στάδιο– της νόσου.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, πάντως, δήλωσε στο BBC ότι η ασθένεια εντοπίστηκε νωρίς… Ο καρκίνος του προστάτη είναι το συχνότερο τυχαίο εύρημα στη διάρκεια της θεραπείας για την καλοήθη υπερπλασία. Αφορά έως και 10% των περιπτώσεων.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του παλατιού αφήνει να εννοηθεί ότι δεν είναι αυτή η περίπτωση για τον Κάρολο Γ’ (χαρακτηρίζει τον καρκίνο ζήτημα ξεχωριστό από το θέμα του προστάτη). Θα ήταν πάντως καλό σενάριο για τον βασιλιά, αφού ο καρκίνος του προστάτη θεωρείται σήμερα ιάσιμος, με άριστα ποσοστά επιβίωσης. Η τυχαία διάγνωση του καρκίνου στη διάρκεια άλλων θεραπειών δεν είναι καθημερινό φαινόμενο, αλλά ούτε και κάτι πολύ σπάνιο. 

Μία από τις εξετάσεις είναι η εισαγωγή ενδοσκοπίου στην κύστη. Γίνεται σε περίπτωση που ο προστάτης διογκωθεί τόσο ώστε να πιέζει την ουρήθρα, σύμφωνα με ιατρό του αμερικανικού οργανισμού Prostate Cancer Foundation. Το ενδοσκόπιο είναι ένας καθετήρας εξοπλισμένος με κάμερα, με το οποίο ο γιατρός βλέπει ποιο τμήμα του προστάτη πρέπει να αφαιρέσει.

Το ενδοσκόπιο αυτό, όμως, μπορεί να ανιχνεύσει και άλλους καρκίνους, όπως στην κύστη ή στον ουρητήρα ή αίμα στα ούρα, το οποίο μπορεί να υποδηλώνει αιμορραγία από το νεφρό. Η αιμορραγία αυτή αποτελεί ένδειξη καρκίνου του νεφρού ή καρκίνο του ουρητήρα.

Ακόμα, οι γιατροί ενδέχεται να εντόπισαν τον καρκίνο μέσω βιοψίας στον προστατικό ιστό που αφαιρέθηκε κατά την εγχείρηση. Οι γιατροί, πάντως, επισημαίνουν ότι αυτές οι διαγνώσεις δεν είναι τόσο συχνές και τις περισσότερες φορές η εγχείρηση στον προστάτη δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Υπάρχουν καρκίνοι που χρειάζονται πράγματι άμεση παρέμβαση, άλλοι που αντιμετωπίζονται αφού προηγηθούν διάφορες διαδικασίες και άλλοι που μπορούν να περιμένουν (λίγο). Ο δρ Οτις Μπρόουλι, διακεκριμένος ογκολόγος στο περίφημο Ιατρικό Κέντρο John’s Hopkins της Βαλτιμόρης, δήλωσε στους New York Times ότι ορισμένοι καρκίνοι του αίματος είναι μεταξύ αυτών που χρειάζονται άμεση θεραπεία. «Σε κάποιες λευχαιμίες και λεμφώματα χρειάζεται να ξεκινήσουμε τη θεραπεία σε λιγότερο από 24 ώρες από τη διάγνωση ή ακόμη και την υποψία», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας αμφιβάλλει ότι ο Κάρολος να διαγνώστηκε με πολύ επιθετικό καρκίνο όπως η οξεία μυελογενής λευχαιμία ή το λέμφωμα Burkett.

Τα σενάρια διαδοχής

Η είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος έχει καρκίνο έπεσε σαν κεραυνός, μόλις 9 μήνες μετά τη στέψη του. Μετά το πρώτο σοκ και τις λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του, άρχισαν ήδη τα πρώτα σενάρια για το τι θα συμβεί αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά για τον 75χρονο Κάρολο και ο ίδιος δεν είναι πια σε θέση να επιτελεί τις συνταγματικές λειτουργίες που απαιτεί η θέση του.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο σύμβουλος Πολιτικής της Βουλής των Λόρδων, Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για την είδηση του καρκίνου και το τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα, είπε ότι «εδώ, έχουμε να κάνουμε με συνταγματικά, νομικά και πολιτικά ζητήματα, τα οποία τίθενται, διότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι το αντίστοιχο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Αρχηγός του Κράτους.

Επομένως επιτελεί κάποιες συγκεκριμένες συνταγματικές λειτουργίες, για τις οποίες σε περίπτωση που δεν βρίσκεται σε κατάσταση υγείας για να τις επιτελέσει, υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις».

Οι προβλέψεις λοιπόν, για αυτή την περίπτωση είναι δύο: Είτε αυτή της Αντιβασιλείας είτε αυτή της αναπλήρωσής του από διαφορετικά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Στην περίπτωση της Αντιβασιλείας, με νόμο του 1937, αναλαμβάνει τα βασικά καθήκοντα, συνταγματικά και πολιτικά του πατέρα του, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ ως αντιβασιλέας, όχι ως μονάρχης. Συνεχίζει να παραμένει κεφαλή του κράτους ο Κάρολος.  

«Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι βρισκόμαστε αρκετά μακριά από εκεί ακόμα. Αυτή είναι η συνταγματική εναλλακτική, η οποία υπάρχει. Αυτή τη στιγμή ο βασιλιάς, με βάση όλα τα επίσημα ανακοινωθέντα αλλά και την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού, βρίσκεται σε καλή κατάσταση υγείας. Ο καρκίνος απ’ ό,τι φαίνεται έχει εντοπιστεί έγκαιρα και αρκετά νωρίς, το οποίο είναι θετικό προμήνυμα και σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι στη φάση που βρισκόμαστε τώρα απέχουμε αρκετά από κάποιο σενάριο. Παρ’ όλα αυτά, αυτή είναι η συνταγματική οδός η οποία υπάρχει μπροστά μας αν τα πράγματα, ο μη γένοιτο φυσικά, χειροτερέψουν» τόνισε.

Το σενάριο της αναπλήρωσης από άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας

Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή της αναπλήρωσης του βασιλιά από διαφορετικά μέλη της βασιλικής οικογένειας, με βάση το βρετανικό Σύνταγμα μπορούν να αναλάβουν διαδοχικά, μέλη της βασιλικής οικογένειας κάποια καθήκοντα που δεν μπορεί να εκπληρώσει ο βασιλιάς.

Τέλος, υπάρχει και η τρίτη οδός που δεν είναι άλλη από την παραίτηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κύριος Χουντής ντε Φάμπρι, κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να συμβεί, για δύο λόγους.

«Υπάρχει ένα ιστορικό προηγούμενο το οποίο αφορά τον Εδουάρδο τον 8ο, ο οποίος είναι ο τελευταίος βασιλιάς που ουσιαστικά παραιτήθηκε του θρόνου του. Ο Εδουάρδος ο 8ος είναι με μελανά χρώματα γραμμένος στη βρετανική ιστορία, επομένως νομίζω ότι ο Κάρολος δεν θα ήθελε να βρεθεί σε αυτή την “κακή” παρέα ιστορικά και δευτερευόντως, είναι αυτή η βαθιά αίσθηση καθήκοντος και προσφοράς την οποία έχει το βρετανικό στέμμα. Υπενθυμίζω ότι η βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι και κυριολεκτικά, την τελευταία ημέρα της ζωής της, επιτέλεσε τα συνταγματικά της καθήκοντα λίγες ώρες πριν αποβιώσει. Το γνωρίζουμε αυτό με βάση πλέον βιβλία που έχουν εκδοθεί».

Όλα αυτά, σε περίπτωση που τα πράγματα με την υγεία του βασιλιά, δεν εξελιχθούν καλά. Για την ώρα, σύμφωνα με τον κύριο Χουντής Ντε Φάμπρι, «υπάρχει ανησυχία, υπάρχει μούδιασμα, υπάρχει σοκ».
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ