ισπανικά πολεμικά σκάφη
Κόσμος

Οι μεσογειακές χώρες υπερ-εξοπλίζονται! Η Ισπανία θέλει την ισχύ του γαλλικού στόλου και ναυπηγεί 12 φρεγάτες και 6 υποβρύχια

Η περίοδος που ακολούθησε την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν κρίσιμη για τα εξοπλιστικά προγράμματα των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων. Μία κοινοβουλευτική αναφορά της χώρας υπογράμμιζε τον στόχο της Μαδρίτης να αποκτήσει δυνατότητες παρόμοιες με αυτές του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ισπανοί Βλέπουν τη Μεσόγειο να Εξοπλίζεται

Όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κρίση στην Ουκρανία και οι πρόσφατες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή προκάλεσαν ανησυχίες ενός της ισπανικής κυβέρνησης και του ισπανικού στρατού. Η περιοχή της Μεσογείου έχει στρατηγική σημασία και για αυτό η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία οφείλουν να έχουν ισχυρές ναυτικές δυνάμεις για προστατεύουν τα εθνικά τους συμφέροντα.

Ένα επίσημο ισπανικό έγγραφο αποκαλύπτει πως στόχος της χώρας στο εγγύς μέλλον είναι να ενισχύσει τον βασικό στόλο πολεμικών σκαφών της. Σύμφωνα με την αναφορά αυτό αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα για να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση του το ισπανικό πολεμικό ναυτικό στην Μεσόγειο, εν όψει όλων αυτών των εξοπλιστικών προγραμμάτων γειτονικών χωρών, όπως για παράδειγμα της Τουρκίας.

Οι Γάλλοι από την άλλη φαίνονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν πάνω κάτω τον ίδιο αριθμό πλοίων, αφού για παράδειγμα αποφασίστηκε να διατηρηθεί η ίδια δύναμη 15 φρεγατών κορυφαίας κλάσης για τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία όμως έχουν προχωρήσει σε κρεσέντο ναυτικών εξοπλιστικών προγραμμάτων που ποικίλουν από φρεγάτες μέχρι και υποβρύχια.

Τα Πλάνα της Μαδρίτης

Δεδομένων όλων των παραπάνω η Ισπανία φαίνεται πως επιθυμεί να ακολουθήσει την εξοπλιστική τάση στη Μεσόγειο και να επεκτείνει και αυτήν τον στόλο της.

Ο Ισπανός ναύαρχος Ρικάρντο Χερνάντεζ (Ricardo Hernández), υπεύθυνος για την υλικοτεχνική υποστήριξη του ισπανικού πολεμικού ναυτικού, δήλωσε πως «αυτό που κάνουμε τώρα είναι να αλλάζουμε το ένα σκάφος με το άλλο. Εάν η κυβέρνηση τηρήσει την υπόσχεσή της και αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2029 τότε θα επεκτείνουμε τον στόλο μας».

Το πλάνο του Ισπανού ναυάρχου είναι να εξασφαλίσει την απόκτηση περισσότερων φρεγατών F-110 και υποβρυχίων S-80, μαζί με επιπρόσθετες μονάδες πλοίων υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων την ερχόμενη δεκαετία.

Ωστόσο εάν θέλει να ενσωματώσει όλα αυτά τα νέα σκάφη στον στόλο της η Μαδρίτη δεν πρέπει μόνο να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της, αλλά πρέπει να προσλάβει περισσότερο προσωπικό για να στελεχώσει αυτά τα σύγχρονα πολεμικά πλοία. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτό μπορεί να πάρει εύκολα 10 με 15 χρόνια» είπε ο ναύαρχος.

Εάν το όραμα του Χερνάντεζ υλοποιηθεί, το ισπανικό πολεμικό ναυτικό θα αποκτήσει 12 φρεγάτες κορυφαίας κλάσης (5 F-100 και 7 F-110) και 6 υποβρύχια S-80. Το τελευταίο από αυτά τα υποβρύχια αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2028.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η αδυναμία των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα ( λόγω ουκρανικών...