τεχνητή νοημοσύνη
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Παρελθόν το ChatGPT; Η Ευρώπη εφαρμόζει πρωτοφανείς κανονισμούς σχετικά με τη Τεχνητή Νοημοσύνη

Σύμφωνα με νέες έγκυρες αναφορές, η Ευρώπη εχθές Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου κατέληξε σε μία πρόχειρη συμφωνία σχετικά με τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI), συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης από τις κυβερνήσεις για βιομετρική παρακολούθηση.

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι για να περιοριστούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το διάσημο ChatGPT.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ορόσημα στους Κανονισμούς της Τεχνητής Νοημοσύνης

Με την πολιτική συμφωνία αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς το να γίνει η πρώτη μεγάλη υπερδύναμη που θα θεσπίσει νόμους που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη. Η χθεσινή συμφωνία μεταξύ χωρών της Ε.Ε. και μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήρθε μετά από σχεδόν 15 ώρες διαπραγματεύσεων. Την προηγούμενη ημέρα έλαβε χώρα ένα ντιπέιτ διάρκειας περίπου 24 ωρών.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να αποσαφηνίσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι η τελική νομοθεσία δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένη.

«Η Ευρώπη έχει καταστήσει τον εαυτό της πρωτοπόρο, κατανοώντας τη σημασία του ρόλου της ως παγκόσμιο παράδειγμα. Ναι, πιστεύω πως αυτή είναι μία ιστορική ημέρα» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι χώρες και το κοινοβούλιο ορίζει πως συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού (GPAI), όπως για παράδειγμα το πασίγνωστο ChatGPT, θα πρέπει να συμμορφώνονται με ορισμένους κανονισμούς πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Για παράδειγμα, θα πρέπει να τηρούν τους κανονισμούς πνευματικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ.

Συστήματα τα οποία θα μπορούσαν να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιούν δοκιμές, να περνούν από αξιολογήσεις σχετικά με τα ρίσκα που θέτουν, να λογοδοτούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σημαντικά περιστατικά, να διασφαλίζουν κυβερνοασφάλεια και να αναφέρουν την ενεργειακή τους επάρκεια.

Αυτό αλλάζει τα πράγματα για πολλά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού, αφού ίσως χρειαστεί να προβούν σε αλλαγές για να μπορέσουν να συμβαδίσουν με τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά την κυβερνητική χρήσης της, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν βιομετρική παρακολούθηση πραγματικού χρόνου σε δημόσιους χώρους μόνο σε περιπτώσεις συγκεκριμένων εγκλημάτων ή αποτροπής αυτών, όπως για παράδειγμα τρομοκρατικών επιθέσεων και σε έρευνες για ύποπτους σοβαρών εγκλημάτων.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν, με την επιχειρηματική ομάδα DigitalEurope να επικρίνει τους κανονισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ως ένα ακόμη εμπόδιο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ