Άραβας με Ερντογάν και πύραυλος UAV
Κόσμος

Τα "βρήκαν" ΗΑΕ-Τουρκία και συζητάνε την ενσωμάτωση αραβικού πυραύλου στο Bayraktar TB2-Θα αγοράσουν TB3 οι Άραβες;

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι σχέσεις των οποίων έχουν περάσει από διάφορες φάσεις τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως συζητούν αυτήν την περίοδο να συνεργαστούν σε κάποια νέα αμυντικά προγράμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την Αραβική Άνοιξη, η οποία είδε την οργάνωση και πραγματοποίηση πολλών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από το 2011, οι δύο χώρες είχαν αντίθετες απόψεις σε αρκετά σοβαρά ζητήματα, ειδικά γεωπολιτικής φύσεως. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της διπλωματικής κρίσης του Κατάρ το 2017, όταν τα ΗΑΕ αποφάσισαν να τερματίσουν τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις τους με το Κατάρ, η Τουρκία υποστήριξη την χώρα του περσικού κόλπου.

Ωστόσο, το τελευταίο έτος η Τουρκία και τα ΗΑΕ έχουν προσπαθήσει να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους μέσω συμφωνιών για συνεργασίες στον αμυντικό και τεχνολογικό τομέα. Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος της αμυντικής εταιρείας Edge Group, την οποία διαθέτουν τα ΗΑΕ, επισκέφθηκε την Τουρκία για να συναντήσει κάποιους από τους σημαντικότερους αμυντικούς μετόχους στη χώρα.

Πρέπει να Θορυβηθούμε! Η Τουρκία κάνει Βήματα Μπροστά

«Η τουρκική αγορά έχει κάνει εξαιρετική δουλειά τα τελευταία χρόνια, εγκαθιδρύοντας ένα καλό οικοσύστημα αμυντικών παιχτών, παρόμοιο με αυτό που έχουν επιτύχει τα ΗΑΕ και συνεχίζουν να εργάζονται για το καλύτερο» δήλωσε ο Φαϊσάλ αλ Μπανάι, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Edge σε συνέντευξή του με την Defense News στην επίδειξη Dubai Airshow αυτήν την εβδομάδα.

Ο επικεφαλής τόνισε πως η εταιρεία κοιτά να συνεργαστεί παρά να ανταγωνιστεί κάποιους από τους μεγαλύτερους παίχτες στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, με απώτερο στόχο να εξερευνήσουν προγράμματα απόκτησης και κοινής ανάπτυξης για drones, πυραύλους και υποσυστήματα.

«Δεν βλέπω τον κόσμο ως άσπρο και μαύρο. Είναι αρκετά μεγάλος για όλες εμάς τις αμυντικές εταιρείες. Σίγουρα μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε κάποιους τομείς, αυτό είναι εντάξει και φυσιολογικό, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι τομείς που είναι καλύτερο και πιο λογικό να συνεργαστούμε» δήλωσε ο Άραβας.

Για παράδειγμα, ο ίδιος επικαλέστηκε την αγορά τουρκικής παραγωγής μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων τύπου Bayraktar TB2 από τα ΗΑΕ, χωρίς όμως να αποκαλύπτει την αγορασμένη ποσότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Βρισκόμαστε επίσης σε διαπραγματεύσεις με την Baykar [η τουρκική εταιρεία που παράγει τα UAV] για να ενσωματώσουμε τους πυραύλους μας σε κάποια από τα drones της και πιθανώς να αποκτήσουμε τελικώς το μοντέλο TB3» πρόσθεσε ο Αλ Μπανάι.

Ο Χάλουκ Μπαϊρακτάρ, διευθύνοντας σύμβουλος της Baykar, επιβεβαίωσε από πλευρά Τουρκίας πως γίνονται συζητήσεις για τις πλατφόρμες της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ