Κουρίλες Νήσοι και Ματσούνο
Ένοπλες Συρράξεις

Λάδι στη φωτιά βάζει το Τόκυο στις ρωσο-ιαπωνικές σχέσεις ζητώντας πίσω 4 νησιά των Κουρίλων

Η Ιαπωνία φαίνεται πως επιθυμεί και διεκδικεί τουλάχιστον τέσσερα νησιά από την Ρωσική Ομοσπονδία, ανάβοντας φωτιά στις ήδη ένθερμες σχέσεις μεταξύ Τόκυο και Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλώσεις Φωτιά από το Τόκυο

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της ρωσικής πύλης ειδήσεων Avia-pro, ο γενικός γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης Χιροκάζου Ματσούνο επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ιαπωνίας να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία σχετικά με την «επιστροφή» των νησιών Κουνασίρ, Ιτουρούπ, Σιτοκάν και Χαμπομάι των Νήσων Κουρίλων. Σύμφωνα με τον Ιάπωνα αξιωματούχο, αυτά τα νησιά θεωρούνται πατρογονική επικράτεια της Ιαπωνίας.

«Το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τη συνθήκη ειρήνης με τη Ρωσία είναι η εδαφική προσχώρηση των νησιών Κουνασίρ, Ιτουρούπ, Σιτοκάν και Χαμπομάι» δήλωσε ο Ματσούνο.

Κατά την διάρκεια του λόγου του Ιάπωνα γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, ο ίδιος έδωσε έμφαση στο γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την ρωσο-ιαπωνική συνθήκη πρέπει να βασιστούν σε προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών. Ωστόσο, δεδομένης της σημερινής γεωπολιτικής κατάστασης και συγκεκριμένα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε πως είναι δύσκολο να καταλήξουν σε ξεκάθαρα συμπεράσματα σχετικά με μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Τόκυο και Μόσχας.

Όπως και να έχει όμως, η Ρωσία φαίνεται πως είναι αδιάλλακτη μιας και στο παρελθόν η Μόσχα είχε εκφράσει την άποψή της σχετικά με αυτές τις επικράτειες, ξεκαθαρίζοντας πως η ένταξή τους στο κράτος της Ιαπωνίας δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. 

Στο Κόκκινο οι Σχέσεις Ιαπωνίας και Ρωσίας

Αν και η Ιαπωνία προσπάθησε πρόσφατα να σπάσει τον πάγο στις σχέσεις Τόκυο-Μόσχας προτείνοντας την υπογραφή μίας συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο κρατών, οι Ρώσοι φάνηκαν να μην ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο, μιας και θεωρούν την συνολική στάση της Ιαπωνίας εχθρική.

Η Ιαπωνία ενεργά έχει ταχθεί στο πλευρό του Κιέβου στον εν εξελίξει ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ενώ συνεργάζεται σε αυξητικό βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που προβληματίζει ιδιαίτερα πολύ τους Ρώσους. Έτσι, η Μόσχα θεωρεί πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσε να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία με το Τόκυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα παράπονα των Ιαπώνων είναι εξίσου ξεκάθαρα. Συχνά ρωσικά αεροσκάφη, πολλές φορές βομβαρδιστικά, πετούν σε απόσταση αναπνοής από τον εναέριο χώρο του νησιωτικού κράτους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για κάποιο θερμό περιστατικό στον αέρα.

Οι νέες δηλώσεις του Ιάπωνα γραμματέα έρχονται να βάλουν φωτιά στις ρωσο-ιαπωνικές σχέσεις, οι οποίες φαίνεται πως καταλήγουν σε αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ