Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Φωτιά στη Β. Ευρώπη: Η Βρετανία θα αναπτύξει 20.000 στρατιώτες- Επί τόπου το HMS Queen Elizabeth, μαχητικά F-35 & ελικόπτερα Wildcat

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στη Βόρεια Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Περισσότεροι από 20.000 Βρετανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην περιοχή το επόμενο έτος.

Συναντώντας χθες τους ηγέτες της Βόρειας Ευρώπης στο στρατηγικής σημασίας νησί Γκότλαντ για να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς και την κατάσταση στο Ισραήλ, ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι αποτυχίες του Πούτιν στην Ουκρανία ενθαρρύνουν την ανεύθυνη συμπεριφορά της Ρωσίας σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε στους ηγέτες ότι ενώ ο Πούτιν έχει χάσει σημαντικό έδαφος στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε τη εισβολή του, οι σύμμαχοι και οι εταίροι δεν πρέπει να παρασύρονται σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

"Το Κρεμλίνο επανεπενδύει στις στρατιωτικές δυνατότητες και στρέφεται σε έναν μειωμένο αριθμό κακόβουλων και περιθωριοποιημένων εταίρων για να προσπαθήσει να ανασυγκροτήσει τη δύναμή του και να υπονομεύσει την παγκόσμια σταθερότητα. Η προειδοποίησή του ήρθε αφού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εντοπίστηκαν ζημιές σε δύο αγωγούς μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας και το HMS Queen Elizabeth αναγκάστηκε να εκτοξεύσει γρήγορα αεροσκάφη από το κατάστρωμα του στην Αρκτική την περασμένη εβδομάδα για να συνοδεύσει ρωσικά αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας που πέταξαν κοντά στο Carrier Strike Group που επιχειρεί στην περιοχή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ηγέτες της ΚΕΕ συζήτησαν σήμερα πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τη σαμποταριστική συμπεριφορά της Ρωσίας στην περιοχή, τόσο μέσω ισχυρότερης αμυντικής συνεργασίας όσο και μέσω της αύξησης της βιομηχανικής συνεργασίας. Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε πώς η επιτάχυνση της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας εντός της Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τα έθνη θα διατηρήσουν ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας και θα προστατεύσουν τους εταίρους από τις ρωσικές επιθέσεις για τις επόμενες γενιές. Αυτή η επιτάχυνση θα περιλαμβάνει την αποστολή περισσότερων από 20.000 στρατιωτών, ναύτες, πεζοναύτες και αεροπόρους στην περιοχή το επόμενο έτος, μαζί με 8 πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, 25 γρήγορα αεροσκάφη και μια αεροπορική δύναμη κρούσης με ελικόπτερα Apache, Chinook και Wildcat. Θα λάβουν μέρος σε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, πολλαπλών χωρών, καθώς και θα διεξάγουν εκπαίδευση εναέριας αστυνόμευσης και ψυχρού καιρού".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε:

"Αυτή την εβδομάδα, είδαμε για άλλη μια φορά ότι η ασφάλειά μας δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Είναι ζωτικής σημασίας να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε όσους έχουν κακόβουλες προθέσεις. Καθώς η διεθνής τάξη συνεχίζει να αμφισβητείται από απελπισμένους δικτάτορες, κράτη-απατεώνες και τρομοκρατικές οργανώσεις -όπως η Χαμάς- πρέπει να συμπαραταχθούμε με τους διεθνείς φίλους και εταίρους μας για να υπερασπιστούμε τις αξίες, την ασφάλεια και την ευημερία μας. 

Η Βόρεια Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική μας ασφάλεια, γι' αυτό και είναι πιο σημαντικό από ποτέ να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας του Κοινού Εκστρατευτικού Σώματος για να προστατεύσουμε την πίσω αυλή μας και να αποτρέψουμε τις επιζήμιες υβριδικές απειλές".

Το δελτίο Τύπου αναφέρει επίσης ότι η Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρου του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται ήδη στην περιοχή για την ανάπτυξή της το φθινόπωρο, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή. Της ομάδας ηγείται η ναυαρχίδα HMS Queen Elizabeth και συνοδεύεται από πέντε βρετανικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη F35 Lightning II stealth και ελικόπτερα Wildcat. Η ομάδα αεροπλανοφόρων θα επιστρέψει στις αρχές του επόμενου έτους για να ηγηθεί της συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στην πρώτη φάση της πιο φιλόδοξης στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, την άσκηση Steadfast Defender.

Η επιχείρηση θα διαρκέσει σχεδόν έξι μήνες και 16.000 στρατιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναπτυχθούν στην Εσθονία και τη Νορβηγία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Απόλυτη συνεργασία με τους Γάλλους-Τέσσερα ελληνικά Rafale σε επίπονη αεροπορική άσκηση στη Γαλλία με την επωνυμία «Volfa 2024»

Η αεροπορική άσκηση είναι ιδιαίτερα απαιτητική κατά την διάρκεια της οποίας εκτελούνται σύνθετες αεροπορικές αποστολές...