Ερντογάν και Πούτιν
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Οικονομική σύγκρουση Μόσχας-Άγκυρας; Τουρκία: "Δεν χρωστάμε 27,5 δισ. στη Ρωσία για φυσικό αέριο!"

Η Τουρκία δήλωσε πως δεν θα πληρώσει το χρέος 27,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ρωσία. Ως γνωστόν, το χρέος αυτό αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου.

Σύγκρουση Άγκυρας-Μόσχας;

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με νέα αναφορά, η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου BOTAS αρνήθηκε την ύπαρξη χρέους προς την Ρωσία αξίας 27,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για προμήθειες φυσικού αερίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τουρκική εταιρεία διέψευσε επίσης τις αναφορές που προτείνουν πως ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Τούρκων για την εξόφληση αυτού του ποσού. Χαρακτηριστικά αποκάλεσε τις αναφορές αυτές «αβάσιμες» και «αστήρικτες». 

Η τουρκική BOTAS πιστεύει πως αυτού του είδους οι κατηγορίες στόχο έχουν να υπονομεύσουν την φήμη της σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και να αποσταθεροποιήσουν την πορεία της επιχείρησης. Επιπρόσθετα, η εταιρεία τόνισε πως τώρα εφαρμόζονται επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και ξεκινούν να ενσωματώνονται προγράμματα εξαγωγής. 

«Η Τουρκία κινείται προς το να γίνει ένας παίκτης-κλειδί στον ενεργειακό τομέα» δήλωσε συγκεκριμένα η BOTAS.

Η Ρωσία αποστέλλει φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω δύο κύριων διαδρομών: αρχικά μέσω των αγωγών φυσικού αερίου Blue Stream (με ετήσια ποσότητα έως 16 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων) και μέσω του δικτύου Turkish Stream (με συνολική χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος). Ο Turkish Stream αποτελείται από δύο γραμμές, κάθε μία από τις οποίες επιδεικνύει μέγιστη ετήσια χωρητικότητα 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Μία από αυτές τις γραμμές μεταφέρει αέριο προς την Τουρκία και η άλλη προς την νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει στο παρελθόν πως το 2022 η ποσότητα φυσικού αερίου που μεταφέρθηκε στην Τουρκία έφτασε τα 21,5 δισεκατομμυρίων κυβικά μέτρων μέσω και των δύο αγωγών που αναφέραμε παραπάνω. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έφτασαν πέρασαν από αυτά τα δύο δίκτυα αγωγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δηλώσεις της BOTAS ήρθαν μετά από διάφορες αναφορές σε μέσα μαζική ενημέρωσης, οι οποίες προτείνουν πως το χρέος της Τουρκίας για το ρωσικό φυσικό αέριο ξεπέρασε τα 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο διάστημα. 

«Δεν γίνονται συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους, όλες αυτές οι δηλώσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι αστήρικτες φήμες» δήλωσε συγκεκριμένα η τουρκική κρατική εταιρεία.

Πάντως οι Τούρκοι απλά αρνήθηκαν πως το χρέος έχει φτάσει τα 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια και όχι ότι το πραγματικό νούμερο των οφειλών τους στην Μόσχα δεν πλησιάζει καθόλου αυτό το ποσό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ