Κόσμος

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής του Καναδά Άντονι Ρότα - Αιτία το εγκώμιο στον Ουκρανό βετεράνο των Ναζί


Υπενθυμίζεται ότι ο Άντονι Ρότα είχε αποκαλέσει «ήρωα» έναν 98χρονο που είχε πολεμήσει στο πλευρό των ναζιστικών στρατευμάτων.

Την παραίτησή του υπέβαλε την Τρίτη ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, Άντονι Ρότα, έπειτα από το περιστατικό την περασμένη εβδομάδα κατά το οποίο εγκωμίασε έναν 98χρονο Ουκρανό βετεράνο μονάδας των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο η πίεση αυξανόταν, με την υπουργό Εξωτερικών Μελανί Ζολί να ζητά ευθέως της αποχώρησή του.

Την Τρίτη, όπως αναφέρει το BBC, ο Ρότα, έπειτα από συνάντηση με στελέχη του κόμματος είπε ότι πρέπει να παραιτηθεί, ενώ εξέφρασε και την βαθιά του λύπη για το περιστατικό.

Κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οτάβα την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της Βουλής Άντονι Ρότα κάλεσε τους βουλευτές να χειροκροτήσουν τον 98χρονο Ουκρανό βετεράνο Γιαροσλάβ Χούνκα. Σύμφωνα όμως με εβραϊκές οργανώσεις, ο Χούνκα πολέμησε με τη 14η Μεραρχία Εθελοντών των Waffen SS.

Το συμβάν, που η Ρωσία χαρακτήρισε εξοργιστικό, προκάλεσε κρίση και αμηχανία στην καναδική κυβέρνηση των Φιλελευθέρων. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «απαράδεκτο και στενάχωρο» το γεγονός.

Μπροστά στις αντιδράσεις, ο Ρότα ζήτησε τη Δευτέρα συγγνώμη στη Βουλή, αλλά αρνήθηκε να παραιτηθεί.

«Ήταν ντροπή για τη Βουλή και τους Καναδούς και πιστεύω ότι ο πρόεδρος πρέπει να ακούσει τους βουλευτές και να παραιτηθεί», δήλωσε η Ζολί σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ήταν το πρώτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου των Φιλελευθέρων που ζήτησε την παραίτηση του Ρότα.

«Είναι καλό που ο πρόεδρος Ρότα ζήτησε προσωπικά συγγνώμη και είμαι βέβαιος ότι σκέφτεται τώρα πώς θα διασφαλίσει στο μέλλον την αξιοπρέπεια της Βουλής», δήλωσε σήμερα ο Τριντό σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ανώτερα στελέχη των τεσσάρων μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Βουλής είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν αργότερα σήμερα για να συζητήσουν το θέμα. Στην περίπτωση που ο Ρότα αρνηθεί να παραιτηθεί, οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν πρόταση μορφής για την καθαίρεσή του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ