Ζελένσκι
Κόσμος

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Ζελένσκι: Γενοκτονία η απαγωγή χιλιάδων Ουκρανόπουλων από τη Ρωσία

Αναφορές στα πυρηνικά όπλα, στους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία πολεμά την Ουκρανία πέρα από τους συμβατικούς, αλλά την απαγωγή χιλιάδων παιδιών από τις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές είχε η ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελκένσκι, από το βήμα του ΟΗΕ.

Ο Ουκρανός ηγέτης, που ήταν αυτοπροσώπως παρών στη Γενική Συνέλευση (πέρυσι είχε μιλήσει με βιντεοκλήση), έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα. Ένα ακόμη θερμότερο τον περίμενε όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του, καθώς για 30 δευτερόλεπτα τον χειροκροτούσαν όρθιοι οι σύνεδροι.

Ο Ζελένσκι άνοιξε την ομιλία του με μια αναφορά στα πυρηνικά όπλα και πώς ο 20ός αιώνας μας δίδαξε όχι μόνο τη μη χρήση, αλλά και την προώθηση του πλήρους πυρηνικού αφοπλισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμείς παραδώσαμε το πυρηνικό μας οπλοστάσιο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, είπε ο Ζελέσκι, τονίζοντας ότι «η ιστορία δείχνει πως η Ρωσία ήταν αυτή που θα έπρεπε να αφοπλιστεί». Η Ρωσία τον «αξίζει» τώρα αυτόν τον αφοπλισμό, συνέχισε, λέγοντας ότι «οι τρομοκράτες δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν πυρηνικά».

Για την ειρήνευση στην Ουκρανία είπε ότι η πρότασή του θα τερματίσει τον πόλεμο και προανήγγειλε ότι είναι στα σκαριά μια παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδος, στην οποία κάλεσε να μετέχουν τα κράτη-μέλη μόλις αυτή οριστικοποιηθεί.

«Γνωρίζω ότι επιχειρούνται παρασκηνιακές συμφωνίες. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε το κακό, ρωτήστε και τον Πριγκόζιν αν στοιχιματίζει στις υποσχέσεις του Πούτιν», είπε ακόμη σε μια έμμεση αναφορά στον Πούτιν (αυτός είναι το κακό) και τον επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, που σκοτώθηκε τον Αύγουστο κατά τα συντριβή του αεροσκάφους του.

Αναφέρθηκε ακόμη στη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία. Ήταν μια τακτική συνηθισμένη σε παλαιότερους πολέμους, αλλά από τη Ρωσία έγινε «κυβερνητική πολιτική, κάτι που δεν είχαμε δει ξανά στο παρελθόν».

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν απαχθεί από τη Ρωσία, συνέχισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, λέγοντας ότι το Κίεβο προσπαθεί να τα φέρει στην πατρίδα τους. «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης που αφορούν τις απαγωγές. Ωραία, αλλά ο καιρός περνά, τι θα συμβεί στα παιδιά;», είπε.

Περιέγραψε επίσης πώς τα παιδιά τα μαθαίνουν να μισούν τη Ρωσία και πώς αποκόπτονται όλοι οι δεσμοί με την οικογένειά τους. «Αυτό σαφέστατα είναι γενοκτονία», τόνισε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε απειλές κατά της χώρας όπως τη μεταφορά του πολέμου από τη Ρωσία στο κυβερνοδιάστημα. Συνέχισε λέγοντας ότι «δόξα τω Θεώ, δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν το κλίμα σαν όπλο». Είπε ακόμη και πώς η Ρωσία χρησιμοποιεί τα τρόφιμα σαν όπλα, αναφερόμενος στο μπλοκάρισμα των λιμανιών της Ουκρανίας, τα οποία τα βομβαρδίζει η Ρωσία.

Ο Ζελένσκι ολοκλήρωσε την ομιλία του με την ευχή ότι ο πόλεμος της Ρωσίας θα είναι ο τελευταίος στον κόσμο και επισήμανε ότι εργάζεται για να διασφαλίσει πως, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καμία χώρα «δεν θα τολμήσει» να επιτεθεί σε άλλην. «Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι για να ηττηθεί» η Ρωσία, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να επικεντρωθεί στις διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συνέχισε και πρόσθεσε ότι «ο κατακτητής πρέπει να επιστρέψει στη δική του γη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...