Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πλήγμα στο κύρος του Σι Τζινπίνγκ: Έχασε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του o κινεζικός στρατός;

Τη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, στρατηγός Λι Σανγκφού δεν παρευρέθηκε σε προγραμματισμένες συνομιλίες τη περασμένη εβδομάδα με Βιετναμέζους αξιωματούχους.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, για το πού βρίσκεται ο υπουργός είπε ότι δεν είχε πληροφορίες.

Στα διεθνή ΜΜΕ οι εικασίες σχετικά με τους λόγους της εξαφάνισης του Κινέζου ανώτατου αξιωματούχου –του οποίου απουσίες είναι πιο αισθητές- οργιάζουν.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Ραμ Εμανουέλ ζήτησε από τη κινεζική κυβέρνηση να εξηγήσει την απουσία του στρατηγού Λι. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ρώτησε αν ο στρατηγός Λι είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times -που υφαίνουν ένα πέπλο κινεζικού μυστηρίου- εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την εμπιστοσύνη του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Σι Τζινπίνγκ στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, έναν θεσμό πυλώνα για την διατήρηση της ισχύος του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο Λι πάντως, φαινόταν να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Κινέζου προέδρου ως εμπειρογνώμονα όπλων, ο οποίος, όπως ο Σι, ήταν γιος βετεράνου του στρατού του Μάο Τσε Τουνγκ.
Εκπαιδευμένος μηχανικός, ο στρατηγός Λι είχε χτίσει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό στους πυραύλους, την ανάπτυξη όπλων και το επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα στους New York Times, ο στρατηγός Λι είχε τεθεί υπό έρευνα ως ύποπτος για διαφθορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σουν Τζου Γιουν, ειδικός στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό στο Ινστιτούτο Ερευνών Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, μια δεξαμενή σκέψης στην Ταϊπέι που χρηματοδοτείται από τη κυβέρνηση της Ταϊβάν, δήλωσε ότι ήταν περισσότερο από 90% σίγουρος ότι ο στρατηγός Λι είχε απομακρυνθεί από τη θέση του.

Καρατομήσεις προσώπων κλειδιά

Η εξέλιξη αυτή τροφοδοτεί εικασίες για περαιτέρω αναταραχή στον στρατό καθώς της εξαφάνισης του Λι Σανγκφού έχουν προηγηθεί σημαντικές καρατομήσεις στις Κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μόλις πριν από έξι εβδομάδες, ο Κινέζος πρόεδρος αντικατέστησε τους δύο υψηλόβαθμους διοικητές της Πυραυλική Δύναμη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, που επιβλέπει τους πυρηνικούς πυραύλους της Κίνας.

Για τον Κινέζο Πρόεδρο η εξαφάνιση είναι μια μεγάλη ταπείνωση καθώς ήταν δική του επιλογή

Εξάλλου, ήδη από τον Ιούλιο, ο Κινέζος πρόεδρος απέλυσε χωρίς εξηγήσεις τον υπουργό Εξωτερικών, Κιν Γκανγκ, έναν άλλον αξιωματούχο που είχε ανέλθει γρήγορα στην εξουσία.

Για τους New York Times η προφανής επίσημη παρακολούθηση του στρατηγού Λι εγείρει ερωτήματα για την τύχη των Κινέζων αξιωματούχων στους τομείς των εξοπλισμών και της αεροναυπηγικής.

Ο στρατηγός Ju Qiansheng, ο διοικητής της Δύναμης Στρατηγικής Υποστήριξης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού -όπου υπηρετούσε στο παρελθόν ο στρατηγός Λι- δεν προβαλόταν για μήνες δημόσια και δεν παρευρέθηκε σε δεξίωση στρατιωτικών στα τέλη Ιουλίου, αυξάνοντας τη πιθανότητα να βρίσκεται υπό έρευνα.

«Νομίζω ότι οι περιπτώσεις που έχουμε δει τώρα είναι πιθανώς μόνο η κορυφή του παγόβουνου», είπε ο Σουν Τζου Γιουν. «Το σύστημα απόκτησης εξοπλισμών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ασχολείται συχνά με τις αγορές, επομένως το ποσοστό των τεχνικών αξιωματικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι αρκετά υψηλό».

Ο ένας καταδίδει τον άλλον

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλούνται οι New York Times, οι απότομες απολύσεις υποδήλωναν ότι ο Σι επιδίωκε να επανακτήσει τον έλεγχό του στον στρατό και να εκκαθαρίσει τη διαφθορά, την απιστία και τη δυσλειτουργία από τις τάξεις του.

Οι αξιωματικοί μπορεί «να καταδίδουν τους συναδέλφους τους με αντάλλαγμα την επιείκειά τους, διαφορετικά τα στελέχη επιτίθενται προληπτικά σε αντιπάλους», είπε ο Ντρου Τόμσον, συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Σχολής Lee Kuan Yew στη Σιγκαπούρη και πρώην αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ που ειδικεύεται στον Κινεζικό Στρατό Κίνας.

«Η ιδεολογία και η πίστη είναι το βασικό ζήτημα, αλλά η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί η τελική κατάσταση του Σι και η πολιτική ασφάλεια του κόμματος».

«Είναι πάρα πολλά», είπε ο πρέσβης Εμανουέλ. «Όταν γνωρίζεις την ιστορία της Κίνας, δεδομένης της οικονομικής και εσωτερικής έντασης, άνθρωποι συλλαμβάνονται δεξιά και αριστερά».

Πλήγμα στο κύρος του Σι Τζινπίνγκ

Ο Σι Τζινπίνγκ εξακολουθεί να εμφανίζεται πολιτικά ακαταμάχητος, έχοντας πολλούς οπαδούς στο Κομμουνιστικό Κόμμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Ωστόσο, «ακόμα κι έτσι, η ξαφνική πτώση τέτοιων υψηλόβαθμων αξιωματούχων έχει αποκαλύψει τις παγίδες σε ένα σύστημα που κυριαρχείται τόσο από έναν μόνο ηγέτη και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κρίση του Σι επειδή οι υπό έλεγχο αξιωματούχοι προωθήθηκαν από αυτόν» αναφέρουν οι New York Times.

Η απομάκρυνση Λι είναι «για τον Σι Τζινπίνγκ, σοβαρότατη ταπείνωση και σε όλο τον κινεζικό στρατό και κοινωνία οι άνθρωποι θα το προσέξουν ακόμα και αν δεν το λένε ανοιχτά» είπε ο κ. Σου. «Δεν πρόκειται να τον αναγκάσει να χάσει την εξουσία, αλλά θα διαβρώσει το κύρος του ως ηγέτη».

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι στρατιωτικοί διοικητές μπορεί να κατηγορηθούν για διαφθορά, αν και ορισμένοι είπαν ότι ενδέχεται να εμπλέκονται σε υποψίες απιστίας προς τον Σι στις τάξεις του Στρατού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ