Κόσμος

Πρόσκληση για το επίσημο δείπνο των Νόμπελ σε Ρωσία και Λευκορωσία

Οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας έλαβαν ξανά φέτος πρόσκληση για το επίσημο δείπνο μετά την απονομή των βραβείων Νόμπελ, έπειτα από τον αποκλεισμό τους πέρυσι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Ίδρυμα Νόμπελ.

Πρόσκληση για το δείπνο που πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου- στη μεγαλόπρεπη Μπλε Αιθουσα του Δημαρχείου της πόλης -  θα λάβει και το Ιράν, το οποίο είχε επίσης αποκλειστεί πέρυσι, καθώς η Τεχεράνη δέχεται εδώ και καιρό επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Το Ίδρυμα Νόμπελ δήλωσε ότι στις φετινές εκδηλώσεις τον Δεκέμβριο θα προσκληθούν οι πρεσβευτές όλων των χωρών που εκπροσωπούνται διπλωματικά στη Σουηδία και τη Νορβηγία. 

Ο Βίνταρ Χέλγκεσεν, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Νόμπελ, εξήγησε την απόφαση, επισημαίνοντας ότι «είναι ξεκάθαρο πως ο κόσμος χωρίζεται ολοένα και περισσότερο σε δύο σφαίρες, με τον διάλογο μεταξύ αυτών που έχουν διαφορετικές απόψεις να περιορίζεται. Για να αντισταθούμε σε αυτή την τάση, τώρα διευρύνουμε (τον κατάλογο) των προσκεκλημένων μας για να γιορτάσουμε και να κατανοήσουμε το βραβείο Νόμπελ και τη σημασία της ελεύθερης επιστήμης, του ελεύθερου πολιτισμού και των ελεύθερων, ειρηνικών κονωνιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλεσμένος για πρώτη φορά ο ακροδεξιός Τζίμι Άκερσον

Το Ίδρυμα Νόμπελ προσκάλεσε εξάλλου για πρώτη φορά στην εκδήλωση τον ηγέτη του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες, αν και ο Τζίμι Άκερσον απάντησε αμέσως μέσω ανάρτησής του στο Facebook: «Δυστυχώς, είμαι απασχολημένος εκείνη την ημέρα».

Το Ίδρυμα απέφευγε συστηματικά να προσκαλέσει τον Άκερσον, ακόμη και το 2022 όταν οι Σουηδοί Δημοκράτες αναδείχθηκαν σε δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

Για να εξηγήσει την απόφασή του το Ίδρυμα Νόμπελ ανέφερε ότι επιθυμεί να περιλάβει ακόμη και όσους δεν συμμερίζονται τις αξίες του βραβείου Νόμπελ.

Ένας Σουηδός βουλευτής ωστόσο σχολίασε ότι οι φετινοί προσκεκλημένοι είναι «εντελώς ανάρμοστοι».

Πέντε από έξι βραβεία Νόμπελ απονέμονται στη Στοκχόλμη, ενώ το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο, όπου διεξάγεται ξεχωριστή τελετή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...