συνάντηση Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας-Πακιστάν
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τριμερής συνάντηση Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας-Πακιστάν στην Ριάντ-Τι συζήτησαν και πώς μας επηρεάζει;

Η τριμερής αμυντική επιτροπή της Σαουδικής Αραβίας, του Πακιστάν και της Τουρκίας πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση στην Ριάντ, την πρωτεύουσα της πρώτης χώρας.

Σύμφωνα με δεδομένα που συλλέξαν τουρκικά μέσα, η επιτροπή ολοκλήρωσε την πρώτη της συνάντηση στην σαουδαραβική πρωτεύουσα, όπου συζήτησε τρόπους με τους οποίους μπορεί να βελτιώσει την αμυντική της συνεργασία. 

Από την πλευρά της Τουρκίας παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της προεδρίας αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας και εκπρόσωποι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Την συνάντηση οργάνωσε ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ από την πλευρά του Πακιστάν συμμετείχε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου τους. 

Πωλήσεις Τουρκικών Όπλων στις Χώρες Αυτές;

Τα τελευταία χρόνια, τόσο το Πακιστάν όσο και η Σαουδική Αραβία έχουν ξεκινήσει προγράμματα απόκτησης αμυντικού εξοπλισμού από την Τουρκία. Για παράδειγμα το Πακιστάν υπέγραψε το 2018 συμβόλαιο με την Τουρκία για την απόκτηση 4 κορβετών ASFAT MILGEM.

Πιο πρόσφατα, η Σαουδική Αραβία παρήγγειλε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου AKINCI από την τουρκική Baykar αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από την άλλη, είναι γνωστό πως το Πακιστάν σκοπεύει να αποκτήσει 30 επιθετικά και τακτικά αναγνωριστικά ελικόπτερα T129 ATAK αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο υπάρχει ένα ζήτημα με αυτήν την παραγγελία μιας και οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει άδεια στην Τουρκία να εξάγει τους κινητήρες του ελικοπτέρου (οι οποίοι κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες).

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η τουρκική σελίδα SavunmaSanayiST, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου AKINCI και Bayraktar TB2 χρησιμοποιούνται ενεργά από τον πακιστανικό στρατό. Επιπρόσθετα, οι Τούρκοι ευελπιστούν να τους προτιμήσουν οι Σαουδάραβες και για ναυτικές πλατφόρμες, τις οποίες εικάζουν πως θα χρειαστούν στο σύντομο μέλλον.

Οπότε όπως καταλαβαίνουμε και όπως τονίζουν δημοσιογράφοι που κάλυψαν την είδηση της συνάντησης, η κύρια ατζέντα της συνάντησης μεταξύ των τριών αυτών χωρών ήταν η αμυντική βιομηχανία. Οι Τούρκοι όπως πάντα προσπαθούν να δημιουργήσουν στρατηγικές σχέσεις και να βρουν νέους συμμάχους και εταίρους, λαμβάνοντας παράλληλα κέρδη πουλώντας αμυντικό εξοπλισμό που παράγουν εγχώρια.

Τόσο το Πακιστάν όσο και η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως συμβαδίζουν με τις βλέψεις της Άγκυρας, πράγμα που τις φέρνει αντίθετες στα ελληνικά συμφέροντα. Βέβαια, η πορεία του Πακιστάν ήταν γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, μιας και τουρκικά και πακιστανικά μέσα δεν σταματούν να προωθούν τις «αδελφικές» σχέσεις των δύο κρατών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ