Κόσμος

Νέες απειλές Μεντβέντεφ: Η Ρωσία θα προσαρτήσει αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργία

Η Μόσχα μπορεί να προσαρτήσει τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία τις αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, Νότια Οσετία και Αμπχαζία, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το Politico.

Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για κλιμάκωση της έντασης συζητώντας την πιθανή ένταξη της Γεωργίας στη συμμαχία, κάτι για το οποίο η Γεωργία έχει δείξει ενδιαφέρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, η ιδέα της ένταξης στη Ρωσία είναι ακόμα δημοφιλής. Και μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί, εάν υπάρχουν καλοί λόγοι γι' αυτό», είπε ο Μεντβέντεφ σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε το πρωί της Τετάρτης στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Argumenty i Fakty.

Οι δύο υποστηριζόμενες από τη Μόσχα περιοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός σύντομου πολέμου μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας τον Αύγουστο του 2008. Μετά τη σύγκρουση, κατά την οποία οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν σχεδόν το 20 τοις εκατό του εδάφους της Γεωργίας, η Ρωσία αναγνώρισε μονομερώς την ανεξαρτησία των δύο περιοχών.

Στη 15η επέτειο της σύγκρουσης, ο Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος, προειδοποίησε ότι Ρωσία «δεν θα διστάσει» να δράσει εάν οι απροσδιόριστες «ανησυχίες» τους γίνουν πραγματικότητα.

Η Γεωργία έχει εκφράσει επανειλημμένα ενδιαφέρον για ένταξη τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια. Το 2008, ένα εθνικό δημοψήφισμα κατέδειξε ότι το 77 τοις εκατό των ψηφοφόρων υποστηρίζει την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, με το τη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία να δημοσιεύει έκθεση στην οποία έλεγε ότι η χώρα θα γίνει τελικά μέλος, αλλά η πρόοδος για την ένταξή της έκτοτε έχει σταματήσει.

Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει ολοκληρωτικό πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία, για τον Μεντβέντεφ, η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένας τρόπος για να «δημιουργηθεί μια άλλη εστία έντασης κοντά στα σύνορά μας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ