Κόσμος

Ύπουλο σχέδιο Ερντογάν: Ζητά εξίσωση βίζας με την ΕΕ για να μπορούν οι μυστικές υπηρεσίες να ενεργοποιήσουν πυρήνες τρομοκρατίας στην τουρκική διασπορά

Ο Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει ότι στο πλαίσιο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, πιστεύοντας πως έχει μεγάλη στρατηγική αξία για την Ευρώπη, είναι απαραίτητο να ενταθούν οι επαφές σε όλα τα επίπεδα με συγκεκριμένη και θετική ατζέντα.

Εξ’ αυτού, τονίζει τη σημασία της συνεργασίας στους τομείς της επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης, της εξασφάλισης της απελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζα), της διαχείρισης του μεταναστευτικού και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ δηλώνει  ότι η δίκαιη μεταχείριση της Τουρκίας και η υποστήριξη της προοπτικής πλήρους ένταξης θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στις σχέσεις (των δύο πλευρών).

Παράλληλα, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες, επαίνεσαν το υποτιθέμενο πρόσωπο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα στο Βίλνιους, η παραχώρηση του Ερντογάν ήταν πολύ λιγότερη από ότι φαινόταν.

Αντί να υποβάλει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για άμεση επικύρωση, ο Ερντογάν είπε ότι «το τουρκικό κοινοβούλιο θα εξετάσει το θέμα το φθινόπωρο».

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το τουρκικό δίκαιο. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να ζητήσει να συνεδριάσει το κοινοβούλιο σε ειδική συνεδρίαση για να εξετάσει το θέμα, αλλά η καθυστέρηση θέτει το έδαφος για έναν ακόμη «γύρο εκβιασμών» από τον Τούρκο πρόεδρο.

Άλλωστε, αν ο Μπάιντεν και ο Στόλτενμπεργκ προσφέρουν παραχωρήσεις κάθε φορά που ο Ερντογάν κάνει μια νέα απαίτηση, γιατί να μην απαιτήσει περισσότερα; Ο Ερντογάν μπορεί να υποσχεθεί ένα πράγμα. Να «δώσει σήμα» στο κοινοβούλιο του, να κάνει το αντίθετο αν δεν έχει πάρει αυτό που θέλει. Μπορεί τότε κυνικά να προτείνει ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της δημοκρατίας!

Τι μπορεί να απαιτήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας

Όπως προαναφέραμε, το κυριότερο μεταξύ των αιτημάτων του Ερντογάν πριν από οποιαδήποτε ψηφοφορία επικύρωσης, είναι το ταξίδι χωρίς βίζα για τους Τούρκους στην Ευρώπη. Αυτό θα καθιστούσε το καθεστώς θεωρήσεων της Ευρώπης αμοιβαίο. Άλλωστε, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είτε δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην Τουρκία, είτε μπορούν να πάρουν μια κατά «παραγγελία».

Το έγκριτο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης 19fortyfive, αναφέρει «πως αντί να συμμορφωθεί, η Ευρώπη θα πρέπει να κλείσει την πόρτα σε αυτήν την ιδέα».

Η Άγκυρα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της χωρίς βίζα, προκειμένου να προσελκύσει τους τουρίστες που «οδηγούν» την οικονομία της Τουρκίας. Για τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών αυτό είναι θεϊκό δώρο, καθώς είναι εύκολο να εισαχθούν στελέχη στην Τουρκία. Αυτός είναι ένας λόγος που οι δυτικές χώρες γνωρίζουν τόσα πολλά για την υποστήριξη της Τουρκίας στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Εάν η Ευρώπη επιδιώξει να εξισώσει την πρόσβαση στη βίζα, ο Ερντογάν μπορεί να επωφεληθεί. Ήδη, η Γερμανία φοβάται πώς οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν πυρήνες τρομοκρατίας, μεταξύ της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία. Αυτό τείνει να ανησυχεί τους Γερμανούς ηγέτες και τις υπηρεσίες ασφαλείας, πολύ περισσότερο από τις «πλάγιες τουρκικές απειλές» για απελευθέρωση προσφύγων στην Ευρώπη.

Εάν η Γαλλία, η Ολλανδία ή η Δανία διευκολύνουν τους Τούρκους να ταξιδεύουν, ενδέχεται σύντομα να διαπιστώσουν ότι οι τουρκικές δραστηριότητες πληροφοριών πολλαπλασιάζονται στις χώρες τους.

Δεν χρειάζεται να κοιτάξουν περισσότερο από το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου, μιας χώρας που επιτρέπει ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους. Καθώς ο Ερντογάν σφίγγει τον έλεγχο στο εσωτερικό του και προσπαθεί να φιμώσει τους επικριτές στο εξωτερικό, το Κοσσυφοπέδιο γνώρισε επιχειρήσεις απαγωγών και παραδόσεων που ξεκίνησαν από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών εναντίον κατοίκων ή πολιτών.

 Δεν ήταν μόνο το Κόσοβο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει σημειώσει περισσότερες από δώδεκα χώρες από τις οποίες η Τουρκία απήγαγε αντιφρονούντες. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, από αυτές τις χώρες είχαν συμφωνίες χωρίς βίζα με την Τουρκία. Καθώς η Αλβανία πιθανότατα, θα γίνει η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το καθεστώς της χωρίς βίζα για τους Τούρκους και οι επιχειρήσεις πληροφοριών της Τουρκίας στη χώρα, θα μπορούσαν να την κάνουν «κερκόπορτα» στον χώρο Σένγκεν.

«Άλλο  πράγμα  είναι η Τουρκία να διαμαρτύρεται για την κουρδική κοινωνία των πολιτών στη Σουηδία και  άλλο να διευκολύνουμε τη διαδικασία με την οποία οι Τούρκοι «τουρίστες» απλώς τους απαγάγουν ή τους σκοτώνουν», αναφέρει το αμερικανικό μέσο και συνεχίζει:

«Οι απαιτήσεις βίζας για τους Τούρκους δεν είναι αντιτουρκικές. Είναι μια αντανάκλαση της πραγματικότητας του κυβερνώντος καθεστώτος της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία ήταν μια δημοκρατία που υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των πολιτών της στο εσωτερικό και σεβόταν τα δημοκρατικά δικαιώματα στο εξωτερικό, τότε θα ήταν εύκολο να καθιερωθεί αμφίδρομο ταξίδι χωρίς βίζα, αλλά η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας δεν ασπάζεται τέτοιους κανόνες».

Ας αφήσουμε τους Τούρκους πολίτες  να εισέλθουν στην Ευρώπη, αλλά ο καθένας θα πρέπει να υποβληθεί σε ενδελεχή έλεγχο ιστορικού πριν από την άφιξη σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό λιμάνι, αεροδρόμιο ή συνοριακό πέρασμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ